TDS meter

rek.fm
Posts: 12
Joined: Tue Dec 19, 2017 9:31 am

Post

Witam
Czy za pomocą GUI-Generic można skonfigurować TDS meter ( https://botland.com.pl/gravity-czujniki ... 60740.html )?
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Ma wyjście analogowe więc nie powinno być problemu z podpięciem do GG pod A0
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
rek.fm
Posts: 12
Joined: Tue Dec 19, 2017 9:31 am

Post

Podłączyłem TDS meter pod A0 w Wemos D1 a w GG dodałem pomiar analogowy ADC pin. Trochę gimnastyki z kalibracją i.... DZIAŁA !
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

rek.fm wrote: Tue Jun 13, 2023 6:17 pm Podłączyłem TDS meter pod A0 w Wemos D1 a w GG dodałem pomiar analogowy ADC pin. Trochę gimnastyki z kalibracją i.... DZIAŁA !
Jak tam układ działa.
Opisz coś więcej, sam będę stawiał na ESP32 3-4 czujniki.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Hej. A ja zapytam ta sonda może być cały czas w wodzie ?? Pomyślałem o akwarium aby mieć ciągły pomiar.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
dawidd
Posts: 616
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Post

Ciekawa rzecz - nadaje sie to zeby mierzyć wodę w kranie ? Już nieraz komunikaty o zanieczyszczeniu docierały 2, 3 dni po fakcie. Czy temperatura ok 4 st wody nadaje sie do pomiaru, czy powinna być jakaś konkretna temperatura?
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Pomiar TDS powinien być dokonywany z pomiarem temperatury, aby zrobić kompensacje odczytu.

Też mam zamiar wykorzystać w akwarystyce - filtr RODI.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Lector wrote: Sat Mar 16, 2024 8:09 pm Pomiar TDS powinien być dokonywany z pomiarem temperatury, aby zrobić kompensacje odczytu.

Też mam zamiar wykorzystać w akwarystyce - filtr RODI.
Do mnie już dotarł i napisz w skucie. Podłączyłem na krótko. Kalibracje jakoś tam zrobiłem. Miałem trochę wody descylowanej pokazuje 0 i to samo na mierniku takim z sondą. Dolałem kranówki i wskazania w miarę się pokrywają. Muszę jakąś obudowę zlepić i wkładam to akwarium. Zobaczymy jak będzie to się sprawować. Tam temperatura jest stała więc pomiar też powinien być całkiem spoko. Może jutro coś ulepie. Zastanawiam się tylko czy ten kabel mogę przedłużyć ale chyba jak nie spróbuje to się nie dowiem.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Dolną granice też mogę skalibrować (u mnie woda po filtracji ma 0 ppm) ale jak z górną?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Lector wrote: Sun Mar 17, 2024 11:46 am Dolną granice też mogę skalibrować (u mnie woda po filtracji ma 0 ppm) ale jak z górną?
Ja mam coś2 takiego kiedyś kupiłem w Chinach.
https://sioubiz.pl/pl/p/Miernik-ECTDSPPM-Temp-3w1/1833
Moja kranówka ma wg niego w granicach 180 wiec ustawiłem zakres do 1000 i ustawiłem wartość żeby się pokrywało. W akwarium mam 285 ppm dziś zrobię podmiankę zobaczę jaki będzie efekt czy coś spadnie. Do kranówki jak dolałem wody demineralizowanej to wartość spadła wiec działa.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Sprzęt”