Warunek w powiadomieniu

User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Zrobiłem sobie powiadomienie o wysokim napięciu sieci - powyzej 250V,

Code: Select all


state(mew).connected and
  (state(mew).phases[0].voltage >=250 or
   state(mew).phases[1].voltage >=250 or
    state(mew).phases[2].voltage >=250) 

w powiadomieniu moge wpisac

Code: Select all

{{state(1303450).phases[0].voltage}}
i wyświetla wartość tego napięcia , ale jak zrobić aby pojawiało się tylko z tej fazy którą przekracza
i czy da się go zaokrąglić do pełnej wartości lub chociaż do 1 miejsca po przecinku
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

shimano73 wrote: Sat Jun 03, 2023 2:24 pm Zrobiłem sobie powiadomienie o wysokim napięciu sieci - powyzej 250V,

Code: Select all


state(mew).connected and
  (state(mew).phases[0].voltage >=250 or
   state(mew).phases[1].voltage >=250 or
    state(mew).phases[2].voltage >=250) 

w powiadomieniu moge wpisac

Code: Select all

{{state(1303450).phases[0].voltage}}
i wyświetla wartość tego napięcia , ale jak zrobić aby pojawiało się tylko z tej fazy którą przekracza
i czy da się go zaokrąglić do pełnej wartości lub chociaż do 1 miejsca po przecinku
Zrób trzy osobne powiadomienia dla każdej fazy osobno
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

I jeszcze jedno , czasem robię edycje, a od wczoraj na klikałem dużo scen i wiele razy je edytowałem , po wykonaniu edycji już istniejącej sceny klikam "zapisz scenę" no i nie zapisuje zmian , czasem dopiero za drugim razem a nawet za trzecią edycją zapisze poprawnie, strasznie to irytujące
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

No to raczej nic nie poradzę
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
SOYER
Posts: 840
Joined: Wed Aug 10, 2022 12:29 pm
Location: Kryry

Post

shimano73 wrote: Sat Jun 03, 2023 2:45 pm I jeszcze jedno , czasem robię edycje, a od wczoraj na klikałem dużo scen i wiele razy je edytowałem , po wykonaniu edycji już istniejącej sceny klikam "zapisz scenę" no i nie zapisuje zmian , czasem dopiero za drugim razem a nawet za trzecią edycją zapisze poprawnie, strasznie to irytujące
Normalne, ja tak mam od początku mojej współpracy z scripts.
Co do powiadomień, dlaczego nie zaszyjesz ich w kodzie, jeśli można, zamiast używać scripts. Masz wtedy dowolność.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

shimano73 wrote: Sat Jun 03, 2023 2:24 pm Zrobiłem sobie powiadomienie o wysokim napięciu sieci - powyzej 250V,

Code: Select all


state(mew).connected and
  (state(mew).phases[0].voltage >=250 or
   state(mew).phases[1].voltage >=250 or
    state(mew).phases[2].voltage >=250) 

w powiadomieniu moge wpisac

Code: Select all

{{state(1303450).phases[0].voltage}}
i wyświetla wartość tego napięcia , ale jak zrobić aby pojawiało się tylko z tej fazy którą przekracza
i czy da się go zaokrąglić do pełnej wartości lub chociaż do 1 miejsca po przecinku
ad.2.
{{state(xxxx).phases[0].powerActive) | round(1)}}

ad.1.
Nie próbowałem ale powinno się dać. Musiałbyś się pobawić ze zmiennymi i warunkami.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “SUPLA Scripts”