Wykresy napięcia

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nawiązując do tej wypowiedzi viewtopic.php?p=154117#p154117 chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wykresów napięcia w Supli. Jeśli już zdecydowalibyśmy się na wprowadzenie takich wykresów to czy akceptowalny byłby dla Was wykres oparty o 3 minutową średnią uwzględniającą min i max ? Historia ograniczana do 3 miesięcy wstecz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Przemek, w dalszym ciągu nikt nie odpowiedział na zadane przez Ciebie pytanie, w jakim celu potrzebne jest logowanie napięcia sieci energetycznej.

Ja osobiście nie widzę takiej potrzeby i wolałbym, aby energia, czas i środki poświęcone na wdrożenie takiej funkcjonalności zostały spożytkowane w rozwój pilniejszych tematów :P
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Jeśli zdecydujemy się na wprowadzenie takiej funkcjonalności to z pewnością nie trafi ona na początek kolejki.
Albert

Jeśli chodzi o mnie, to historia napięć jest mi zbędna.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wg mnie nawet standardowy punkt pomiarowy co 10 min z dodatkowym min i max byłby wystarczający.
(Przy okazji możnaby w analogiczny sposób przechowywać dane z termometrów i innych czujników - jako średnia z 10 min a nie ostatni pomiar chwilowy w momencie zapisu do bazy).
Okres 3 miesięcy też byłby ok.
Wykresy napięcia to coś czego wiele osób szuka i jakiekolwiek wykresy byłyby tutaj dużym plusem. Jak widać na forum ludzie nawet w tym celu kupują MEW-01, a potem są rozczarowani brakiem czegoś co wydaje się być podstawowa funkcją.
Wiele osób ma problemy ze zbyt wysokim napięciem w sieci i chce mieć na to podgląd. Po co to komu? W takim samym celu dlaczego chcą mieć podgląd na historię temperatury i innych parametrów.
Po co komu historia temperatury?

Z moich obserwacji, napięcie w sieci nie zmienia się gwałtownie (pomijając jakieś przepięcie, czy chwilowe skoki spowodowane np burzą). Zmiany napięcia spowodowane fotowoltaiką, czy ogólnym obciążeniem sieci są raczej powolne. To że Słońce wychodzi zza chmur też się uśrednia i nie dzieje gwałtownie, bo to nie jedna instalacja podbija napięcie, ale wiele, a przecież każda jest w innym miejscu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rokoshewsky

Ja loguje napiecia i inne parametry (poniewaz potrzebuje tego do moich analiz projektow) ale z mojego punktu widzenia API do biezacych rejestrow licznikow jest w zupelnosci wystarczajace. Reszte obsluguje swoja baza danych.

Pozdrawiam
Jarek
LukaszH

Tutaj uważam jednak za dobry pomysł aby mieć historię napięcia i skoro mamy te dane np na mew-01, to aż się prosi aby zbierać dane do wykresu. Zresztą KOP mógłby być wykorzystany do zbierania właśnie np napięcia :)
Nie wiem jakie są możliwości techniczne ale im większa rozdzielczość tym lepsza dokładność ale pewnie zabija to serwery - tutaj trzeba się zdać na Wasze doświadczenie :)
AndrzejW.

Wykres napięcia byłby dobrą sprawą dla ludzi z fotowoltaiką gdzie jest problem ze zbyt wysokim napięciem i wyłączającym się z tego powodu inwerterem. Dużo ludzi pyta o to czy mew rejestruje wykres napięcia.
Tutaj wystarczyłaby średnia z 10 min bo tak też próbkują falowniki.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

W takim razie dorzucę swój głos do dyskusji.
Wykresy w Supli faktycznie są nieco ułomne przez fakt "łapania" jednego momentu co 10 min. Z tego powodu trudno wychwycić nieprawidłowości typu uszkodzony czujnik, wadliwe urządzenie, zła konfiguracja. etc.
Uważam, że wykres "średnia+min+max" rozwiązałby wątpliwości wielu użytkowników. Od czasu instalacji HA praktycznie przestałem zaglądać na wykresy suplowe więc proponowałbym sugerowanie się rozwiązaniem z HA. Kwestia interwałów to niestety znając ilość urządzeń zarejestrowanych w cloudach i możliwości finansowych musicie sami określić oczywiście ale nie jest to proste. W przypadku temp. zewnętrznej 10 min jest OK, w przypadku sensorów wilgotności gleby 20-30 min, a w przypadku instalacji grzewczej może być potrzeba poniżej minuty. Znając jednak ludzką naturę, jeżeli zostanie dopuszczona możliwość wyboru większej częstotliwości, to 99% użytkowników wybierze maxa, "bo mogę".
Co do zasadności w ogóle zaglądania w historię ... hmmm .... sam zaglądam i nie potrafiłbym chyba rzetelnie określić w ponad połowie przypadków po co ale wygląda na to, że wiele osób tego potrzebuje.
YoMan

AndrzejW. wrote: Mon Jun 19, 2023 4:55 am Wykres napięcia byłby dobrą sprawą dla ludzi z fotowoltaiką gdzie jest problem ze zbyt wysokim napięciem i wyłączającym się z tego powodu inwerterem. Dużo ludzi pyta o to czy mew rejestruje wykres napięcia.
Tutaj wystarczyłaby średnia z 10 min bo tak też próbkują falowniki.
Dlatego wprowadziliśmy "aberracje napięcia" do wyłapywania odchyleń.

Return to “Ogólna dyskusja”