[Rozwiązane] Termostat - co robię nie tak?

Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Chcę sterować przekaźnikiem w zależności od czujnika wilgoci.
Albo nie rozumiem zasady działania, albo to nie działa.
Ustawiłem ogrzewanie od 1 do 50, mam 32 a przekaźnik się nie załącza.
Co robię nie tak?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Z J on Fri Jun 23, 2023 10:22 am, edited 1 time in total.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Z J wrote: Fri Jun 23, 2023 6:54 am Chcę sterować przekaźnikiem w zależności od czujnika wilgoci.
Albo nie rozumiem zasady działania, albo to nie działa.
Ustawiłem ogrzewanie od 1 do 50, mam 32 a przekaźnik się nie załącza.
Co robię nie tak?
Zakładam (bo nie widzę całości schematu), że przy twoim ustawieniu przekaźnik się załączy gdy osiągnie wartość dolną a wyłączy gdy osiągnie wartość górną czyli dopiero kiedy spadnie do 1 to się załączy. W skryptach w ten sposób jest realizowana histereza.
Dolna wartość powinna być ta, poniżej której ma być załączone urządzenie.
Górna wartość powinna być ta, powyżej której ma być WYŁĄCZONE urządzenie.
Stan urządzenia pomiędzy nimi będzie różny w zależności czy wartości idą od dołu czy od góry. Histereza jest po to, żeby urządzenia nie wariowały na wartościach granicznych włączając/wyłączając się w krótkich odstępach czasu.
Jeżeli chcesz trzymać wartość np. 35 to ustaw wartości 33 i 37

EDIT: zresztą popatrz na swój zrzut ekranu tam masz narysowane, że przy wartości 1 załączy się urządzenie, poza tym czerwona strzałka do góry wskazuje że przy tej wartości zacznie się grzanie. I to samo na drugi zrzucie: grzanie od 1 do 50
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Dzięki bardzo za pomoc, problem wydaje się rozwiązany :D
Co prawda tak też ustawiałem, ale chyba zabrakło cierpliwości

Return to “SUPLA Scripts”