Dzień dobry,
Posiadam wspomniane urządzenie, jeden z kanałów sterowany jest łącznikiem monostabilnym. Łącznik reaguje dość nieprzewidywalnie, wyczytałem na forum, że problem został rozwiązany w nowszych wersjach firmware.
Przełączyłem urządzenie w tryb konfiguracji, zaznaczyłem opcję "Firmware update: YES", wykonałem Save (zielona dioda miga szybko, nieprzerwanie od momentu wejścia w tryb konfiguracji). Następnie wciskam przycisk CONFIG i urządzenie wchodzi w normalny tryb pracy. Po krótkiej chwili powolnego migania zielonej diody, łączy się z siecią i serwerem Supla.
Problem polega na tym, że nie dochodzi do żadnej aktualizacji oprogramowania. Restart urządzenia nic nie zmienia, próby przełączania pomiędzy różnymi sieciami wifi (każda posiadająca dostęp do Internetu bez dodatkowych filtracji) również nie przynoszą rezultatu.
Czy natrafiliście na podobny problem?
ZAMEL ROW-04m, wersja 2.7.25 - problem z aktualizacją firmware
-
Jestem już kawałek dalej w diagnostyce.
Tabela esp_updates była w mojej bazie pusta (prywatna instancja, nie wspomniałem o tym wcześniej). Wypełniłem ją kompletem wpisów. Następnie ponowiłem próbę "Firmware update: YES" - tym razem urządzenie weszło w tryb aktualizacji (bardzo szybkie miganie), po czym włączyło się w tryb normalny.
Resetowałem je, resetowałem instancje supla-server / supla-cloud, ale nadal widnieje stara wersja oprogramowania modułu. Również gdy włączam moduł w tryb konfiguracji, pokazuje starą wersję (tak, jakby w ogóle nie doszło do aktualizacji).
Jednocześnie, ponowne próby "Firmware update: YES" nie przynoszą żadnego rezultatu - wróciłem do punktu wyjścia, gdy moduł nie reaguje na próbę aktualizacji szybkim miganiem diody.
Tabela esp_updates była w mojej bazie pusta (prywatna instancja, nie wspomniałem o tym wcześniej). Wypełniłem ją kompletem wpisów. Następnie ponowiłem próbę "Firmware update: YES" - tym razem urządzenie weszło w tryb aktualizacji (bardzo szybkie miganie), po czym włączyło się w tryb normalny.
Resetowałem je, resetowałem instancje supla-server / supla-cloud, ale nadal widnieje stara wersja oprogramowania modułu. Również gdy włączam moduł w tryb konfiguracji, pokazuje starą wersję (tak, jakby w ogóle nie doszło do aktualizacji).
Jednocześnie, ponowne próby "Firmware update: YES" nie przynoszą żadnego rezultatu - wróciłem do punktu wyjścia, gdy moduł nie reaguje na próbę aktualizacji szybkim miganiem diody.
-
Możesz spróbować stworzyć konto na publicznym serwerze i na chwilę tam przełączyć to urządzenie. Potem ustaw w trybie cfg update I zobacz czy się uda
-
Pokaż te wpisy jakie wystawiłeś dla ROW-04mipro wrote: Sat Jul 08, 2023 11:04 am ...
Tabela esp_updates była w mojej bazie pusta (prywatna instancja, nie wspomniałem o tym wcześniej). Wypełniłem ją kompletem wpisów.
....
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
SOP 2024
-
Dokładnie te: viewtopic.php?p=148062#p148062
-
To nie są aktualne dane.
-
Rozumiem. W jaki sposób mogę je doprowadzić do ładu?
Równolegle - zarejestrowałem instancję prywatną tu https://cloud.supla.org/register-cloud. Z tego co czytam na forum, to rekomendowane działanie.
-
Jeśli zarejestrowałes poprawnie instancję serwera Supli, to pozostało Ci poczekać, aż wpisy w tabeli esp_update się zsynchronizują.ipro wrote: Sat Jul 08, 2023 1:20 pmRozumiem. W jaki sposób mogę je doprowadzić do ładu?
Równolegle - zarejestrowałem instancję prywatną tu https://cloud.supla.org/register-cloud. Z tego co czytam na forum, to rekomendowane działanie.
SOP 2023 
SOP 2024
SOP 2024
-
Wpisy się zsynchronizowały, następnie aktualizacja modułów poszła już bezproblemowo.
Dzięki zaangażowanym za pomoc! Problem rozwiązany.
Dzięki zaangażowanym za pomoc! Problem rozwiązany.