Zamel mew-01

Von Battenberg

Witajcie.
Pytanie czy monitor energii mew-01 może zakłócać zdalny odczyt energii przez osd?
Mniej więcej od momentu montażu nie mam faktury za prąd z powodu braku odczytu stanu licznika. Szukam różnych ewentualnych powodów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie może. Liczniki dostawców energii (w Twoim przypadku Tauron) stosują transmisję po sieci komórkowej lub PLC w obrębie kilku liczników. Choć zdaje się PLC (czyli transmisji po przewodach zasilających) raczej żaden dystrybutorów nie zastosował produkcyjnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Z Tauronem to różnie bywa. Ogólnie u mnie (opolskie) Tauron ma prostą logikę na zakładane liczniki. Masz fotowoltaikę to masz licznik z odczytem po sieci komórkowej, nie masz fotowoltaiki a masz rozliczanie co miesięczne to masz wizytę inkasenta co miesiąc.
Mam dwa domy obok siebie na jednym foto na drugim rozliczanie co miesiąc i np. w styczniu tego roku czekałem na inkasenta prawie dwa miesiące (a grzeje dom pompą ciepła ) to też się lekko zdenerwowałem jak zobaczyłem kwotę faktury ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Von Battenberg

Mam pge nie tauron i rozliczanie półroczne. Od zeszłego roku nie mam faktury za prąd z powodu braku odczytu
robertklepacki94

Von Battenberg wrote: Mon Jul 10, 2023 8:52 pm Mam pge nie tauron i rozliczanie półroczne. Od zeszłego roku nie mam faktury za prąd z powodu braku odczytu
To pewnie to samo co u mnie w styczniu ,, brak wolnych inkasentów'' czekaj cierpliwie w takim razie.
Nie wiem jeszcze jak jest w PGE ale Tauron od monentu wprowadzenie odczytu do systemu ma 21 dni roboczych na wystawienie faktury.
Von Battenberg

Do zdalnych odczytów nie potrzebni są inkasenci.
robertklepacki94

Von Battenberg wrote: Tue Jul 11, 2023 6:59 am Do zdalnych odczytów nie potrzebni są inkasenci.
A jesteś pewny że masz zdalny odczyt ? Nawet jak masz to i tak robi to fizycznie osoba za biurka.
Von Battenberg

A wiem ze mam zdalny odczyt bo od trzech lat zdalnie mi zczytują tylko teraz coś się posrało
Huziol

Wszystko pewnie przez "gwarantowaną niższą cenę prądu do 2000 kWh", bo to wprowadziło wiele zamieszania. Na początku roku Tauron opóźniał faktury o ponad miesiąc, teraz nie można podać stanu licznika w eboku i apce, bo się cały lipiec serwisują, a jak podasz nawet w formularzu zgłoszeniowym (tak zalecają), to za maj-czerwiec faktura w sierpniu ma być. Ciekawe co z fakturą lipiec-sierpień będzie, opóźniona, czy zaraz we wrześniu wystawiona?

Dzwonić trzeba na infolinie i cisnąć ich o co chodzi, że brak odczytu. Kiedyś w Tauronie za brak podanego odczytu sami sobie wpisywali stan prognozowany i nie było problemów (do momentu faktury wystawienia korygującej :D ), bo raz w roku inkasent chodzi i ręcznie wszystko spisywał.
Von Battenberg

Sorki ale czemu wszyscy piszecie o tauronie? Jestem w pge i to jest państwo w państwie. Od lutego wykonałem do nich dziesiątki telefonów, złożone reklamacje i skargi i nic. Mam foto ale mój sąsiad tez ma i ma podobne warunki do moich. On dostał fakturę w połowie stycznia, ja nie mogę się doprosić do tej pory. Stad moje pytanie czy mew-01 nie zakłóca może jakiegos sygnału, bo przed jedno montażem wszystko było Ok

Return to “ZAMEL MEW-01”