16x RELAY 6x SWITCH i DS18B20

Lomax1983
Posts: 200
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

Przygotowałem dla moich potrzeb płytkę na bazie Wemos D1 mini oraz MCP23017. Płytka wysteruje 16 przekaźników. Na płytce jest 6 przycisków. Dodatkowo wejście 1-wire dla DS18B20.

EDIT:
Switche puściłem przez optoizolatory.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Lomax1983 on Wed Jul 12, 2023 8:07 pm, edited 2 times in total.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Lomax1983 wrote: Wed Jul 12, 2023 12:33 pm Przygotowałem dla moich potrzeb płytkę na bazie Wemos D1 mini oraz MCU-2317. Płytka wysteruje 16 przekaźników. Na płytce jest 6 przycisków. Dodatkowo wejście 1-wire dla DS18B20.
to jest MCP23017 :) te płytki swego czasu cholernie zdrożały, teraz tanieją ale bardzo powoli. Gdzieś na forum pisaliśmy że w obudowie DIP są dużo tańsze.
U mnie jest taka:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Lomax1983
Posts: 200
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

Masz 16 wejść i 16 wyjść??
A co masz podpięte do tych pinów (zaznaczone na czerwono) - DS18B20??
A jak ustawiłeś adresy dla MCP23017?? Pinami A0, A1, A2?? Czy tymi pinami ustawiamy port jak mamy gołego MCU a nie na płytce??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Lomax1983 wrote: Wed Jul 12, 2023 8:03 pm Masz 16 wejść i 16 wyjść??
A co masz podpięte do tych pinów (zaznaczone na czerwono) - DS18B20??
A jak ustawiłeś adresy dla MCP23017?? Pinami A0, A1, A2?? Czy tymi pinami ustawiamy port jak mamy gołego MCU a nie na płytce??
Tak 16x16 + 6xdimmer (lub ds) + 1x DS + i2c (bme280)
To co zaznaczone to piny poza mcp i na jednym jest DS (po prawej 2 od góry), i2c (prawy górny róg z rezystorami i dwa na lewo), reszta to piny do dimmerow ale moga byc do czegokolwiek, np. Na drugim module dwa piny sa na trig i echo do czujnika odległosci, prawy dół to A0 (na drugim module tam jest mpx5050).

Ta płytka CJMCU to niemal gole mcp. Coś tam jest dodane ale nie zagłębiałem się do czego. Adres wybierasz pinami według tabeli. U mnie są dwa adresy na sztywno i opisane na płytce. Lepsze zdjęcie płytki poniżej.

Gdybyś chciał to mam podobne płytki ale 8x8 (ta duża mi ostatnia została na zapas) aczkolwiek moja jest prościutka, pierwsza zlecana. Nie ma optoizolacji itp
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Lomax1983
Posts: 200
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

Pytanie czy na tej płytce z dwoma MCP ustawiałeś adresy na Twojej płytce pinami A1, A2, A3?? Pytam ponieważ jak używam jednego MCP to nie muszę ustawiać jej adresu z automatu mam 0x20.

EDIT: @YoMan
Czy w jednej z płytek MCP wylutowałeś rezystory?
Last edited by Lomax1983 on Fri Apr 05, 2024 5:15 pm, edited 2 times in total.
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

@Lomax1983 imadełko sam rysowałeś czy z jakiegoś gotowca drukowałeś ? Fajnie wygląda :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Lomax1983
Posts: 200
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

robertklepacki94 wrote: Fri Apr 05, 2024 4:44 pm @Lomax1983 imadełko sam rysowałeś czy z jakiegoś gotowca drukowałeś ? Fajnie wygląda :)
Gotowiec: https://www.thingiverse.com/thing:4356002
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Lomax1983 wrote: Fri Apr 05, 2024 10:51 am Pytanie czy na tej płytce z dwoma MCP ustawiałeś adresy na Twojej płytce pinami A1, A2, A3?? Pytam ponieważ jak używam jednego MCP to nie muszę ustawiać jej adresu z automatu mam 0x20.

EDIT: @YoMan
Czy w jednej z płytek MCP wylutowałeś rezystory?
Jest tabela co podciągnąć do czego żeby otrzymać określony adres. 0x20 jest domyślny. U mnie na płytce to jest już zrobione na sztywno tzn. Mogę zamienić MCP miejscami ale zawsze ten na górze i na fole będzie miał taki sam adres.
Nic nie wylutowywałem - "fabryka".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “Projekty użytkowników”