Hej, mam ostatnio dziwną przypadłość.. moduł wemos s2 mini esp32s2 2x przekaźnik sterowane stanem wysokim, do tego czujnik na i2c.
Dwa przekaźniki wykorzystuje do rolety, do tego mam jeszcze przycisk przełącznik góra dół monostabilny, 4 pozostałe przekaźniki jeszcze nie zdążyłem podłączyć, do tego sht30 na i2c jest.. dwa miesiące działało idealnie.. az nagle roleta zaczęła się sama zamykać, a przyciski fizyczne ścienne przestały działać.. dobrałem się do moduł, bo myślałem że przycisk ścienny powoduje problem ale odpinając go i podając na krótko gnd na piny od przycisku również zero reakcji.. hmm zmieniłem piny na inne i zaczęło działać ok, wiec zostawiłem.. 3dni było ok po tym czasie znów to samo przycisk ścienny nie działa roleta się zamyka sama.. mówię może wemos uwalony jakiś, zgrałem ustawienia z wemosa i podmieniłem na nowego, wgrałem gui i przywróciłem ustawienia, na nowym zaczęło działać wszystko ok, ale po kilku dniach znów to samo.. roleta się zamyka, przyciski na ścianie nie działają.. mówię wtf, zmieniłem przycisk na inne piny znów działa ok, roleta się nie zamyka.. ale po kilku dniach problem powrócił..
Ma ktos pomysł o co chodzi? Mam tak samo zbudowany moduł do rolety w innym pomieszczeniu ale na esp8266 i działa ok.
Na tych wemosach esp32 mam też taki problem z i2c czujniki działają ale na max 50cm przewodzie.. czy to po prostu problem płytek że sie sypią czy co? Sa to płytki z ali po około 15zl sztuka..
Wziąłem jeszcze tego pierwszego wemosa wgrałem na nowo gui na szybko ustawiłem dwa przekaźnik, rolete i na krótko podawałem gnd na piny od przycisku które wcześniej nie działały to nadal nie działają, jak ustawię piny które wcześniej nie były przypisane do przycisku to sterowanie działa, tak jakby te piny pod które wcześniej był przełącznik umarły..
esp32s2 gui roleta sama się zamyka..
-
kurus
Ale dlaczego by się uszkodziły? Tez mi to tak wyglada..klew wrote: Tue Jul 18, 2023 8:38 am Może uszkodziły się GPIO?
Jak to masz podłączone? Jakie napięcia? Jak daleko do przycisków?
bo nie dodałem z apki można sterować roleta, i zawsze się tylko zamykała nigdy nie otwierała..
Przycisk to około 4m skrętki, napięcia to zasilanie hilink 5V
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Problemem może być długość przewodu i zakłócenia. Nie doszło ci w domu jakiś urządzenie które może powodować takie zakłócenia?
Osobiście wstawił bym jakieś przekaźniki 12/24V w tej puszce tak żeby GND-->GPIO było krótkie jak to tylko możliwe.
Miałem ten sam przypadek z licznikiem impulsów. Losowo wysyłał impuls mimo że wodomierz był zakręcony na zimę, wstawiałem przekaźnik i jak ręką odjął
Osobiście wstawił bym jakieś przekaźniki 12/24V w tej puszce tak żeby GND-->GPIO było krótkie jak to tylko możliwe.
Miałem ten sam przypadek z licznikiem impulsów. Losowo wysyłał impuls mimo że wodomierz był zakręcony na zimę, wstawiałem przekaźnik i jak ręką odjął
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Sheezo
Stawiam na zakłócenia na wejściu. Jest tam jakaś filtracja?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
ESP toleruje napięcia ~3.3 V (nie pamiętam jaka tam jest górna granica). Wemos może mieć jakoś zabezpieczone dodatkowo wejścia i gdzieś kiedyś był post o tym, że chyba 5V można dawać, ale nie pamiętam tego dokładnie.kurus wrote: Tue Jul 18, 2023 8:56 am Ale dlaczego by się uszkodziły? Tez mi to tak wyglada..
bo nie dodałem z apki można sterować roleta, i zawsze się tylko zamykała nigdy nie otwierała..
Przycisk to około 4m skrętki, napięcia to zasilanie hilink 5V
Na takich napięciach, przewody sygnałowe powinny mieć maks. 10-15 cm a nie 4 m. Obok idzie zasialnie 230 V. Może się wyindukować nieco wyższe napięcię na skrętce i masz po wejściu.
Zmień przyciski na 12-24 V, dodaj optoizolację/konwerter stanów do 3,3 V przy samym wemosie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
Możesz mi bardziej przedstawić jak to wykonać, jaki przekaźnik użyć i jak to połączenie ma wyglądać? Problemem może być że musiałbym tam doprowadzić 12/24V..robertklepacki94 wrote: Tue Jul 18, 2023 9:02 am Problemem może być długość przewodu i zakłócenia. Nie doszło ci w domu jakiś urządzenie które może powodować takie zakłócenia?
Miałem ten sam przypadek z licznikiem impulsów. Losowo wysyłał impuls mimo że wodomierz był zakręcony na zimę, wstawiałem przekaźnik i jak ręką odjął![]()
Niema nic..
Dla wemosa 5V jest ok, tam nawet możesz zasilać z usb go a więc 5Vklew wrote: Tue Jul 18, 2023 9:13 am
ESP toleruje napięcia ~3.3 V (nie pamiętam jaka tam jest górna granica). Wemos może mieć jakoś zabezpieczone dodatkowo wejścia i gdzieś kiedyś był post o tym, że chyba 5V można dawać, ale nie pamiętam tego dokładnie.
Na takich napięciach, przewody sygnałowe powinny mieć maks. 10-15 cm a nie 4 m. Obok idzie zasialnie 230 V. Może się wyindukować nieco wyższe napięcię na skrętce i masz po wejściu.
Zmień przyciski na 12-24 V, dodaj optoizolację/konwerter stanów do 3,3 V przy samym wemosie.
Tak obok skrętki idzie właśnie 230V, więc rozumiem ze przez te indukcje te gpio w wemosach się uszkodziły?
Właśnie mam też wrażenie że to może mieć coś wspólnego z i2c bo wcześniej jak działało ok te dwa miesiące to pod i2c nie podłączałem czujnika i dopiero jak do podłączałem to zaczęły się problemy.. co radzisz?YoMan wrote: Tue Jul 18, 2023 10:45 am Pytanie czy jak odłączysz i2c to czy wszystko wraca do normy?
Jak pod i2c dałem dłuższy przewód to nawet w zakładkę i2c nie idzie wejść bo tak zamula..
Dzięki Panowie za podpowiedzi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To że możesz Wemosa zasilić 5 V, nic nam nie mówi o tym, jakie napięcie można dać na GPIO. Chyba większość gotowych płytek z ESP można zasilić z 5 V, ale raczej większość toleruje tylko 3,3 V na GPIO.kurus wrote: Tue Jul 18, 2023 11:39 am Dla wemosa 5V jest ok, tam nawet możesz zasilać z usb go a więc 5V
Tak obok skrętki idzie właśnie 230V, więc rozumiem ze przez te indukcje te gpio w wemosach się uszkodziły?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
A teraz to rozumiem.. skrętka do przycisków idzie obok zasilania rolety.. ale napięcie pojawia się tam tylko w momencie kiedy roleta pracuje.. ale pewnie to wystarczy aby powstało zjawisko indukcji..klew wrote: Tue Jul 18, 2023 11:42 amTo że możesz Wemosa zasilić 5 V, nic nam nie mówi o tym, jakie napięcie można dać na GPIO. Chyba większość gotowych płytek z ESP można zasilić z 5 V, ale raczej większość toleruje tylko 3,3 V na GPIO.kurus wrote: Tue Jul 18, 2023 11:39 am Dla wemosa 5V jest ok, tam nawet możesz zasilać z usb go a więc 5V