Sonoff sv

ziomek_kanzas

Witam, mam taki zestaw sonoff sv Sonoff-gate-p5-DS18B20 by @Zibi ver 2.0
Włącznik oraz kontaktron który sprawdza stan. Włączam elektronikę i podając zasilanie na przekaźnik który zamyka obwód jak jest włączony.
Problem mam taki że ten stan sie nie odświeża w supli ani na stronie. Przekaźnik dobrze działa lecz jest problem z tym stanem.
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Jak wejdę w web cloud i wejdę w ikony to stan się odświeża na raz czy dwa razy a potem zamraża się
Dodam że mam ustawione jako Otwieranie furtki i czujnik otwarcia bramy.

Oraz czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest
Czujnik dla kanału

Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

ziomek_kanzas wrote: Thu Jul 27, 2023 6:51 pm Witam, mam taki zestaw sonoff sv Sonoff-gate-p5-DS18B20 by @Zibi ver 2.0
Włącznik oraz kontaktron który sprawdza stan. Włączam elektronikę i podając zasilanie na przekaźnik który zamyka obwód jak jest włączony.
Problem mam taki że ten stan sie nie odświeża w supli ani na stronie. Przekaźnik dobrze działa lecz jest problem z tym stanem.
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Jak wejdę w web cloud i wejdę w ikony to stan się odświeża na raz czy dwa razy a potem zamraża się
Dodam że mam ustawione jako Otwieranie furtki i czujnik otwarcia bramy.

Oraz czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest
Czujnik dla kanału

Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.
Powinieneś mieć tak samo czyli otwieranie furtki to czujnik otwarcia furtki, brama to czujnik bramy.
Czujnik pośredni stosujemy kiedy chcemy mieć info o uchylonej bramie, bez niego mamy tylko informacje czy jest całkiem zamknięta czy nie (może byc uchylona na 10cm i dla supli jest otwarta). Czujnik posredni montujesz na wybranej wysokości i jeżeli kontaktron od zamknięcia daje sygnał że Brama jest otwarta a czujnik pośredni że zamknięta to supla da informację że Brama jest uchylona
YoMan

Dziękuje za opowiedź tylko mam jeszcze jeden problem. Stan czujnika nie odświeża mi sie. Kilka raz jest ok i potem reset sonofa pomaga lub wyłączenie czujnika w opcjach supla cloud i włączenie ponowne. Dodam że kontaktron działa prawidłowo. Ten sam problem zauważyłem w sbw-02/ant Jakieś rozwiązanie?? Kontaktron działa prawidłow sprawdzałem z miernikiem
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Witam! Jeżeli nie odświeża się stan czujnika, to chyba nie zrobiłeś tego, co sugerował @YoMan. Do kanału "Otwieranie furtki" musi być przypisany czujnik tego samego typu kanału, czyli "czujnik otwarcia furtki", a nie "czujnik otwarcia bramy" (czego i tak nie da się wymusić w ustawieniach). Zmień to w ustawieniach danego kanału - czujnika; w panelu "Konfiguracja" => "Funkcja" naciśnij kafelek "Czujnik otwarcia....." i tu wybierz odpowiednią funkcję. Później przypisz ten czujnik do odpowiedniego kanału (w Twoim przypadku - przekaźnik otwierania furtki).

Return to “Pomoc”