Witam, mam taki zestaw sonoff sv Sonoff-gate-p5-DS18B20 by @Zibi ver 2.0
Włącznik oraz kontaktron który sprawdza stan. Włączam elektronikę i podając zasilanie na przekaźnik który zamyka obwód jak jest włączony.
Problem mam taki że ten stan sie nie odświeża w supli ani na stronie. Przekaźnik dobrze działa lecz jest problem z tym stanem.
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Jak wejdę w web cloud i wejdę w ikony to stan się odświeża na raz czy dwa razy a potem zamraża się
Dodam że mam ustawione jako Otwieranie furtki i czujnik otwarcia bramy.
Oraz czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest
Czujnik dla kanału
Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.
Sonoff sv
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Powinieneś mieć tak samo czyli otwieranie furtki to czujnik otwarcia furtki, brama to czujnik bramy.ziomek_kanzas wrote: Thu Jul 27, 2023 6:51 pm Witam, mam taki zestaw sonoff sv Sonoff-gate-p5-DS18B20 by @Zibi ver 2.0
Włącznik oraz kontaktron który sprawdza stan. Włączam elektronikę i podając zasilanie na przekaźnik który zamyka obwód jak jest włączony.
Problem mam taki że ten stan sie nie odświeża w supli ani na stronie. Przekaźnik dobrze działa lecz jest problem z tym stanem.
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Jak wejdę w web cloud i wejdę w ikony to stan się odświeża na raz czy dwa razy a potem zamraża się
Dodam że mam ustawione jako Otwieranie furtki i czujnik otwarcia bramy.
Oraz czy ktoś może mi wytłumaczyć co to jest
Czujnik dla kanału
Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.
Czujnik pośredni stosujemy kiedy chcemy mieć info o uchylonej bramie, bez niego mamy tylko informacje czy jest całkiem zamknięta czy nie (może byc uchylona na 10cm i dla supli jest otwarta). Czujnik posredni montujesz na wybranej wysokości i jeżeli kontaktron od zamknięcia daje sygnał że Brama jest otwarta a czujnik pośredni że zamknięta to supla da informację że Brama jest uchylona
YoMan
-
ziomek_kanzas
Dziękuje za opowiedź tylko mam jeszcze jeden problem. Stan czujnika nie odświeża mi sie. Kilka raz jest ok i potem reset sonofa pomaga lub wyłączenie czujnika w opcjach supla cloud i włączenie ponowne. Dodam że kontaktron działa prawidłowo. Ten sam problem zauważyłem w sbw-02/ant Jakieś rozwiązanie?? Kontaktron działa prawidłow sprawdzałem z miernikiem
Witam! Jeżeli nie odświeża się stan czujnika, to chyba nie zrobiłeś tego, co sugerował @YoMan. Do kanału "Otwieranie furtki" musi być przypisany czujnik tego samego typu kanału, czyli "czujnik otwarcia furtki", a nie "czujnik otwarcia bramy" (czego i tak nie da się wymusić w ustawieniach). Zmień to w ustawieniach danego kanału - czujnika; w panelu "Konfiguracja" => "Funkcja" naciśnij kafelek "Czujnik otwarcia....." i tu wybierz odpowiednią funkcję. Później przypisz ten czujnik do odpowiedniego kanału (w Twoim przypadku - przekaźnik otwierania furtki).