Pomoc z przekaźnikami

PatrykGuziolek

Witam wszystkich. Mam 4 przekaźniki:
A) załącza pompę
B) elektrozawór nr 1
C) elektrozawór nr 2
D) elektrozawór nr 3

Potrzebuję wysterowac przekaźniki Wemosem w ten sposób, że przekaźnik A będzie włączał się w tym samym czasie kiedy załącze przekaźnik B lub C lub D.
Czyli pompa załączona razem z którymkolwiek przekaźnikiem. Jak się do tego zabrać? Czy w Grupach jestem w stanie zrobić coś takiego?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

PatrykGuziolek wrote: Thu Jul 27, 2023 8:31 pm Witam wszystkich. Mam 4 przekaźniki:
A) załącza pompę
B) elektrozawór nr 1
C) elektrozawór nr 2
D) elektrozawór nr 3

Potrzebuję wysterowac przekaźniki Wemosem w ten sposób, że przekaźnik A będzie włączał się w tym samym czasie kiedy załącze przekaźnik B lub C lub D.
Czyli pompa załączona razem z którymkolwiek przekaźnikiem. Jak się do tego zabrać? Czy w Grupach jestem w stanie zrobić coś takiego?
Zrobisz to w scenach na skryptach lub w reakcjach ale dzialanie uzaleznione jest od neta.
Poszukaj na forum softu do podlewania od @Lukfud, tam to jest zrobione na poziomie softu i urządzenia więc jest pewniejsze.

Edit: tu masz wątek o urządzeniu gotowym z tym softem viewtopic.php?t=10534
YoMan

Dzięki!
Albert

Normalnie w sofcie GG zrobisz warunkowanie działające bez neta. Zaznaczasz przekaźniki i warunkowanie i potem w ustawieniach urządzenia wchodzisz w WARUNKOWANIE i tam cudujesz :lol:
A jeszcze prościej wystarczy od każdego przekaźnika odpowiadającego za elektrozawór (od przewodu sygnałowego) dorzucić przewód z diodą prostowniczą (choć nie mam pewności czy potrzebna w sumie) do tego przekaźnika pompy i w prymitywny sposób też będzie jedno gpio załączać dwa przekaźniki :mrgreen:
zjacek

Można taki układ zrobić na trzech przekaźnikach z dwoma stykami przełączanymi (DPDT) np. RM84 2P firmy RELPOL
Założenie, że jednocześnie może pracować tylko jedna sekcja podlewania.
S1, S2, S3 - to elektrozawory; M1 - to pompa; K1, K2, K3 - to przekaźniki dokładnie ich styki.
Włączenie dowolnego przekaźnika włącza odpowiedni zawór i jednocześnie uruchamia pompę. W tym układzie nie można równocześnie włączyć więcej niż jedną sekcje podlewania. Zasilanie pompy i zaworów może być różne.
Przekaźniki można ustawić jako "automat schodowy" z dobranym czasem podlewania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

djalex

zjacek wrote: Tue Aug 01, 2023 12:38 pm Można taki układ zrobić na trzech przekaźnikach z dwoma stykami przełączanymi (DPDT) np. RM84 2P firmy RELPOL
Założenie, że jednocześnie może pracować tylko jedna sekcja podlewania.
S1, S2, S3 - to elektrozawory; M1 - to pompa; K1, K2, K3 - to przekaźniki dokładnie ich styki.
Włączenie dowolnego przekaźnika włącza odpowiedni zawór i jednocześnie uruchamia pompę. W tym układzie nie można równocześnie włączyć więcej niż jedną sekcje podlewania. Zasilanie pompy i zaworów może być różne.
Przekaźniki można ustawić jako "automat schodowy" z dobranym czasem podlewania.
Możesz dokładnie objaśnić twój schemat? Taki schemat ma wadę taką że jeśli chodzi sekcja S2 lub S3 i zasterujesz S1 to tamte się wyłączą a ruszy S1.
zjacek

Dokładnie jak napisałeś. To umożliwia jednoczesną pracę tylko jednej sekcji podlewania. Jak działa sekcja np. S2 i załączysz S1 to wyłączy się S2. Pompa będzie pracowała jak zostanie załączony dowolny zawór. Zasada jest taka, że może pracować tylko jedna sekcja (elektrozawór) podlewania. Może to być przydatne jak brakuje wydajności pompy na podlewanie równoczesne kilku sekcji.
djalex

Dobra, doczytalem się że ten przekaźnik ma 2 styki. Pytalem o schemat bo nie jest za czytelny i trzeba się domyślać że podłączenie zaworów i pompy jest do jednego przekaźnika z dwoma stykami a nie do dwóch różnych przekaźników (owszem na tych 2 schematach mają te same oznaczenie ale w pierwszym momencie to nie jest oczywiste).

Return to “Pomoc”