Sygnalizacja otwartej bramy

@Artur

Panowie!

Może coś podpowiecie, doradzicie.
Do mieszkania mam dociągnięte przewody od kontaktronów zamontowanych przy dwóch bramach. Przewody te są fizycznie w domu i teraz chciałbym mieć sygnalizację świetlną w momencie, gdy jedna z bram jest otwarta. Najlepiej aby było to bez użycia wifi, jak najprościej zrobione aby było niezależne i niezawodne.
Może ktoś podjąłby się zrobienia takowego ustrojstwa.
Od razu powiem, że o elektronice nie mam większego pojęcia, chociaż lutownicą potrafię się posługiwać.

Dodam, że obie bramy niezależnie od powyższych kontaktronów są obsługiwane przez moduły SBW-02 i mam podgląd w aplikacji Supla o ich stanie.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Trochę nie mogę zrozumieć. Masz zamontowane dwa różne komplety kontaktronów czy tylko jeden i on jest obsługiwany przez SBW ?
Co ma być źródłem tego światła? Jakaś dioda LED np. w zaślepce osprzętu elektrycznego? Czy coś innego ?

Ja jestem na etapie budowy tak prostego układu ale nie mogę nigdzie w sklepach budowlanych trafić na dedykowane zaślepki do mojego osprzętu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
@Artur

Tak, są zamontowane dwa różne komplety kontaktronów na każdej z bram.
Źródłem światła najlepiej jakby była dioda led, gdzieś ją "upchnę".
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

To najprościej rozwiązać to na ,,reakcjach'' , jako sprzęt wykonawczy wemos d1 mini + dioda z odpowiednim rezystorem.
Diodę podłączasz pod dowolne GPIO które może pracować jako output , wgrywasz GG , konfigurujesz jako przekaźnik i ustawiasz odpowiednie reakcje w CLOUD.

Jeśli chcesz ogarnąć to kabelkowo to mogę narysować ci jakiś schemat, podaj tylko jaki masz typ kontaktronów.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Kolega ma dwie bramy a więc pewnie jeden kontaktron na bramę. Wszystko zależy od napięcia jakie jest podawane na kontaktrony (pewnie te same co zasila SBW z centralki bramy, można się domyślić że 24VDC), wtedy można by szeregowo do kontaktronów dodać jakiegoś LED na 24V i jest najprostsze rozwiązanie.
robertklepacki94 wrote: Mon Jul 31, 2023 3:31 pm Ja jestem na etapie budowy tak prostego układu ale nie mogę nigdzie w sklepach budowlanych trafić na dedykowane zaślepki do mojego osprzętu.
Ja to mam następująco rozwiązane: dwa łączniki obok siebie, jeden podwójny do centralnego sterowania roletami, drugi pojedyńczy do otwierania/zamykania bramy, ten pojedyńczy to fabryczny przycisk podświetlany (po prostu te klawisze obojętnie jakiego producenta mają "okienka"), do tego dołożyłem diodę przygotowaną pod 230V (gotowiec od Legranda do podświetlenia łączników) podłączony pod moduł 2 kanałowy służący za centralne sterowanie rolet (używam tylko AT więc jeden z przekaźników użyłem do załączenia owej diody wykorzystując skrypty Fracza do sygnalizacji otw/zam bramy), natomiast pojedyńczy mam podpięty do ROW-01 do IN2 którym to poprzez AT z kolei steruję SBW. Także pod jednym przyciskiem mam sterowanie bramą i sygnalizację. Wiadomo w przypadku braku neta brak możliwości sterowania i prawidłowej sygnalizacji.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Nie piszcie o reakcjach bo kolega napisał że ma nie polegać na wifi.
Układ kolegi @djalex na pewno rozwiązuje problem z tym że standardowo raczej kontaktron nie jest podłączany pod napięcie, jest beznapieciowy. Trzeba go podłączyć pod zasilanie i w szereg dioda/zarowka samochodowa.
Ewentualnie GG i kontaktron jako przycisk bistabilny a diodę pod wyjscie jako przekaźnik. No i moduł na niskie napięcie.
YoMan
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Żeby mieć podgląd w apce to kontakteon musi być podpiety pod SBW a piszesz że widzisz to niezależnie od kontaktronów to jak masz, jeden kontakteon do SBW a drugi podpiety pod yen kabel ktory idzie do domu?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli kontaktron przy otwartej bramie jest rozwarty, to potrzebujesz prostego układu elektronicznego z jednym tranzystorem i zasilaczem DC 5V. Warunek, że masz - tak jak piszesz - dodatkowy kontaktron z przewodami do mieszkania nie podłączony do jakiegokolwiek innego urządzenia.

Tu masz schemat i jednocześnie symulację działania takiego układu:https://www.falstad.com/circuit/circuit ... S2d8OcVpkA

Jeśli kontaktron przy otwartej bramie jest zwarty, to jest prościej bo potrzebujesz źródła napięcia stałego 5V, rezystor i diodę LED.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
@Artur

djalex wrote: Mon Jul 31, 2023 7:22 pm Żeby mieć podgląd w apce to kontakteon musi być podpiety pod SBW a piszesz że widzisz to niezależnie od kontaktronów to jak masz, jeden kontakteon do SBW a drugi podpiety pod yen kabel ktory idzie do domu?
Tak, jeden kontrakton podpięty pod SBW, a drugi podpięty osobno, którego przewody fizycznie idą do domu.

Robert Błaszczak wrote: Mon Jul 31, 2023 7:34 pm Jeśli kontaktron przy otwartej bramie jest rozwarty, to potrzebujesz prostego układu elektronicznego z jednym tranzystorem i zasilaczem DC 5V. Warunek, że masz - tak jak piszesz - dodatkowy kontaktron z przewodami do mieszkania nie podłączony do jakiegokolwiek innego urządzenia.

Tu masz schemat i jednocześnie symulację działania takiego układu:https://www.falstad.com/circuit/circuit ... S2d8OcVpkA

Jeśli kontaktron przy otwartej bramie jest zwarty, to jest prościej bo potrzebujesz źródła napięcia stałego 5V, rezystor i diodę LED.

Kontaktron przy otwartej bramie jest rozwarty.
Jest to dodatkowy kontaktron z przewodami do mieszkania nie podłączony do jakiegokolwiek innego urządzenia.

Coś będę działał - dzięki...
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jak samodzielnie nie dasz rady, to mogę Ci zmontować taki podwójny układzik na dwie bramy z jednym zasilaczem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”