Sonoff Basic R2 v1.3 2022.03.09 - jak wgrać firmware

jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,
Mam problem z wgraniem GG na Sonoffa Basica R2 v1.3 2022.03.09. Podłączałem się CP2102 z "crossem" i bez (w trakcie podłączania trzymałem wciśnięty przycisk).

W żaden sposób nie mogę go sflashować. Po podłączeniu programatora bez wciskania przycisku nie zapala się dioda. Dopiero podłączenie pod 230V skutkuje miganiem diody (w cyklu 2x krótko, 1x dłużej). Moduł nie rozsyła sieci Wi-Fi.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Brak Wi-Fi wskazuje moim zdaniem na uszkodzenie.
Pozdrawiam
Jakub
shimano73
Been thanked: 1 time

Aby sprawdzić czy moduł esp jest podpięty prawidłowo z programatorem najlepiej odpalić Putty - ustawić odpowiedni com i prędkość 115200 lub 74880. Prawidłowo podpięty moduł będzie wysyłał do terminalna dane , jeśli są nie czytelne (krzaczki) to należy zmienić prędkość. Tam też będzie informacja czy moduł generuje sieć wifi (AP).
Należy jednak zwrócić uwagę, bo Putty trzeba zamknąć przed wgrywaniem firmware. Nalęzy tez odpiąć wszelakie czujniki z wejść RX i TX, oraz np gpio 2 i 0 musi mieć stan High(3,3V) a gpio 15 stan Low (masa) inaczej modół nie wystartuje
Jeśli podpięty moduł nic nie generuje , prawdopodobnie należny zamienić RX z TX, jesli to nie pomaga tzn że moduł nie działa.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
jaku2k
Has thanked: 1 time

Dziękuję za odpowiedź. Przez PuTTy oczywiście sprawdzałem, zero informacji.

Spróbuję jeszcze ze stanami wspomnianych GPIO, chociaż myślę, że są poprawnie ustawione (przy zasilaniu 230V miga dioda, więc coś pewnie działa).
Pozdrawiam
Jakub

Return to “Pomoc”