Pomiar wilgotności - znaczne różnice

edm
Been thanked: 2 times

Hej.
W garażu dosłownie obok siebie testowo położyłem 1 x Zamel THW-01 i 2 x BME280.
W przypadku wilgotności jest bardzo duża różnica. Chcę to skorygować ręcznie tylko nie wiem do czego się wzorować.
Jak sobie z tym radzicie. Zamel to komercyjny produkt, może bardziej wiarygodny ?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Pietras81
Been thanked: 1 time

Ja jeszcze na etapie testów porównywałem THW z BMP i różnice były nieznaczne. Ale o tej porze jeśli to w domu 70% wilgotności to trochę dużo.
Tu masz link do porównania
viewtopic.php?t=11498&start=30#p132448
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Ja też porównywałem kiedy miałem do testów i różnice były niewielkie. Akurat wczoraj wilgotność 70% u mnie również występowała
YoMan
Been thanked: 1 time

Ja mam u siebie taką stację z trzema czujnikami dodatkowymi, nie wiem co w nich siedzi, ale wyniki wilgotności między nimi rozjeżdżają się nawet jak leżą obok siebie, o porównaniu z THW nie wspomnę, bo tu różnice potrafią sięgać 20%.

https://www.blitzwolfshop.pl/Blitzwolf- ... ogodowa-cz

Także najpierw też zastanawiałem się czy THW jest bardziej miarodajny, ale pokazuje bardzo podobnie co oczyszczacz Sharp, więc bardziej ufałbym Zamelowi.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Ja bym niczemu zbytnio nie ufał.
Pomiar wilgotności jest dość problematyczny i potrafi też w miarę czasu się rozjeżdżać.
Czujniki zastosowane w THW mają opcję "wygrzania" czujnika, które wg producenta powinno niwelować ten rozjazd.
Natomiast na chwilę obecną tego wygrzania nie da się w THW uruchomić. Jak skończymy temat termostatów i paru innych zaległych urządzeń, to może znajdę chwilę, aby to dodać do THW.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lucas

Ja przy okresowej kalibracji swoich czujników korzystam z termohigrometru firmy LAB-EL. Akurat te są u mnie wykorzystywane w pracy i muszą być co pewien czas wzorcowane. Z reguły udaje mi się użyć tego, który ma najnowsze świadectwo wzorcowania.
Dzięki niemu wiem, że moje LYWSD03MMC zawyżają wilgotność o ok. 10-13%.

Return to “Ogólna dyskusja”