Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.
Mianowicie, na obiekcie znajduje się jedna duża kotłownia oraz 3 budynki połączone ze sobą wyłącznie rurami. Podgrzew wody realizowany jest z kotłowni głównej wspomnianymi rurociągami. Chciałbym stworzyć taki układ, który działałby w następujący sposób.
W budynku nr 1 bojler został dogrzany do zadanej temperatury, pompa w kotłowni głównej nadal pracuje, natomiast kiedy w każdym z trzech budynków woda zostanie podgrzana do zadanej temperatury pompa obiegowa zostaje wyłączona do momentu kiedy któryś z bojlerów załączy ja ponownie.
Pompa wyposażona jest w styk beznapieciowy (Grundfos Magna).
Z góry dziękuje za podpowiedzi, pozdrawiam.
Bojlery + pompa ładująca
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie do końca precyzyjny opis ale domyślając się:MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:27 am Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.
Mianowicie, na obiekcie znajduje się jedna duża kotłownia oraz 3 budynki połączone ze sobą wyłącznie rurami. Podgrzew wody realizowany jest z kotłowni głównej wspomnianymi rurociągami. Chciałbym stworzyć taki układ, który działałby w następujący sposób.
W budynku nr 1 bojler został dogrzany do zadanej temperatury, pompa w kotłowni głównej nadal pracuje, natomiast kiedy w każdym z trzech budynków woda zostanie podgrzana do zadanej temperatury pompa obiegowa zostaje wyłączona do momentu kiedy któryś z bojlerów załączy ja ponownie.
1. Każdy boiler musi mieć termometr, jakiś moduł typu THW-01 lub DIY
2. Pompa nie wiemy jak się załącza (impuls -ponowny impuls wyłącza czy styk zwarty w trakcie czasu pracy -rozwarcie wyłącza) ale generalnie jakiś włącznik: jeżeli impulsowo to np. SBW (bramowe), jeżeli druga opcja to ROW (chyba ma styk z separacją - jeżeli nie to koledzy poprawią) lub jakieś urządzenie DIY lub gotowce przeprogramowane na SUPLE (wtedy obojętny sposób bo można ustawić jako włącznik zasilania lub automat schodowy)
3. 2 sceny na https://scripts.supla.io:
- jeżeli temp1 poniżej X lub temp2 poniżej X lub temp3 poniżej X to włącz pompe
- jeżeli temp1 powyżej X i temp2 powyżej X i temp3 powyżej X to wyłącz pompe
YoMan
-
MarekMchk
1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.
2. Pompa działa na zasadzie „styk zwarty”- pracuje, „styk rozwarty”- nie pracuje.
3. Scena- jeżeli „obojętnie która temp” powyżej lub poniżej X - to włącz lub wyłącz- chciałbym żeby to tak działało.
2. Pompa działa na zasadzie „styk zwarty”- pracuje, „styk rozwarty”- nie pracuje.
3. Scena- jeżeli „obojętnie która temp” powyżej lub poniżej X - to włącz lub wyłącz- chciałbym żeby to tak działało.
-
Basmar
Pytanie, czy do każdego boilera istnieje możliwość podlączenia dodatkowej pompki lub zaworu, żeby bez potrzeby gorąca woda nie przepływała przez boiler, który ma już wymaganą temperaturę?MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:27 am Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.
Jeżeli tak to sprawa prosta jeżeli nie to najbliższy bojler zawsze dostanie gorącą wodę najpierw, pozostałe będą zawsze w tyle.
Logicznie to proste to ogarnięcia.
proponuję 3 czujniki temperatur na boiler jak i 2 na kocioł.
Pewenie wiesz, że do jednego Sonoff można podłączyć wiele czujników jednoczeście pod warunkiem, że przewody nie są zbyt długie (do 2 metrów)
temperatura na wejściu do boilera, temperatura na powrocie gorącej wody orac temperatura CWU w połowie boilera lub przy szczycie zbiornika.
Im większa ilość danych tym łatwiej rozwiązac problem.
Oczywiście tylko czujniki odpowiadające za pomiar CWU biorą udział w zarządzaniu (logice) a pozostałe jako dodatkowa informacja, na przykład, czy gorąca woda z kotła dochodzi do boilera, jaka jest temperatura na powrocie itp.
Podobny system mam juz sprawnie działający, na skryptach oraz na termostat supla.
No i cały plan spalił na panewce 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Tak prosto się nie da bo może dojść do konfliktu jeżeli jedna temp będzie powyżej a druga poniżej. Musisz dać jakiś priorytet -> przemyśl logikęMarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:49 am 1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.
Ogólnie zatem: urządzenie typu włącznik zasilania z pomiarem temp (np. Sonoff r2 mini z dołożonym termometrem ds18b20) I dwie sceny na skryptach.
@basmar: ds18b20 spokojnie leci na przewodach 10-15m tylko mniejszy pullup
YoMan
-
Basmar
Ja dla ostrożności podaję zaniżone wartości.YoMan wrote: Wed Aug 09, 2023 6:16 amTak prosto się nie da bo może dojść do konfliktu jeżeli jedna temp będzie powyżej a druga poniżej. Musisz dać jakiś priorytet -> przemyśl logikęMarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:49 am 1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.
Ogólnie zatem: urządzenie typu włącznik zasilania z pomiarem temp (np. Sonoff r2 mini z dołożonym termometrem ds18b20) I dwie sceny na skryptach.
@basmar: ds18b20 spokojnie leci na przewodach 10-15m tylko mniejszy pullup
Bez trzech osobnych zaworów (pompek) bedzie trudno, tak priorytety eh te priorytety.
No i cały plan spalił na panewce