Bojlery + pompa ładująca

MarekMchk

Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.

Mianowicie, na obiekcie znajduje się jedna duża kotłownia oraz 3 budynki połączone ze sobą wyłącznie rurami. Podgrzew wody realizowany jest z kotłowni głównej wspomnianymi rurociągami. Chciałbym stworzyć taki układ, który działałby w następujący sposób.
W budynku nr 1 bojler został dogrzany do zadanej temperatury, pompa w kotłowni głównej nadal pracuje, natomiast kiedy w każdym z trzech budynków woda zostanie podgrzana do zadanej temperatury pompa obiegowa zostaje wyłączona do momentu kiedy któryś z bojlerów załączy ja ponownie.
Pompa wyposażona jest w styk beznapieciowy (Grundfos Magna).
Z góry dziękuje za podpowiedzi, pozdrawiam.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:27 am Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.

Mianowicie, na obiekcie znajduje się jedna duża kotłownia oraz 3 budynki połączone ze sobą wyłącznie rurami. Podgrzew wody realizowany jest z kotłowni głównej wspomnianymi rurociągami. Chciałbym stworzyć taki układ, który działałby w następujący sposób.
W budynku nr 1 bojler został dogrzany do zadanej temperatury, pompa w kotłowni głównej nadal pracuje, natomiast kiedy w każdym z trzech budynków woda zostanie podgrzana do zadanej temperatury pompa obiegowa zostaje wyłączona do momentu kiedy któryś z bojlerów załączy ja ponownie.
Nie do końca precyzyjny opis ale domyślając się:
1. Każdy boiler musi mieć termometr, jakiś moduł typu THW-01 lub DIY
2. Pompa nie wiemy jak się załącza (impuls -ponowny impuls wyłącza czy styk zwarty w trakcie czasu pracy -rozwarcie wyłącza) ale generalnie jakiś włącznik: jeżeli impulsowo to np. SBW (bramowe), jeżeli druga opcja to ROW (chyba ma styk z separacją - jeżeli nie to koledzy poprawią) lub jakieś urządzenie DIY lub gotowce przeprogramowane na SUPLE (wtedy obojętny sposób bo można ustawić jako włącznik zasilania lub automat schodowy)
3. 2 sceny na https://scripts.supla.io:
- jeżeli temp1 poniżej X lub temp2 poniżej X lub temp3 poniżej X to włącz pompe
- jeżeli temp1 powyżej X i temp2 powyżej X i temp3 powyżej X to wyłącz pompe
YoMan

1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.

2. Pompa działa na zasadzie „styk zwarty”- pracuje, „styk rozwarty”- nie pracuje.

3. Scena- jeżeli „obojętnie która temp” powyżej lub poniżej X - to włącz lub wyłącz- chciałbym żeby to tak działało.
Basmar

MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:27 am Szukam rozwiązania, które pomogłoby mi wysterować prace pompy ładującej 3 bojlery w 3 różnych budynkach.

Pytanie, czy do każdego boilera istnieje możliwość podlączenia dodatkowej pompki lub zaworu, żeby bez potrzeby gorąca woda nie przepływała przez boiler, który ma już wymaganą temperaturę?

Jeżeli tak to sprawa prosta jeżeli nie to najbliższy bojler zawsze dostanie gorącą wodę najpierw, pozostałe będą zawsze w tyle.

Logicznie to proste to ogarnięcia.

proponuję 3 czujniki temperatur na boiler jak i 2 na kocioł.

Pewenie wiesz, że do jednego Sonoff można podłączyć wiele czujników jednoczeście pod warunkiem, że przewody nie są zbyt długie (do 2 metrów)

temperatura na wejściu do boilera, temperatura na powrocie gorącej wody orac temperatura CWU w połowie boilera lub przy szczycie zbiornika.

Im większa ilość danych tym łatwiej rozwiązac problem.

Oczywiście tylko czujniki odpowiadające za pomiar CWU biorą udział w zarządzaniu (logice) a pozostałe jako dodatkowa informacja, na przykład, czy gorąca woda z kotła dochodzi do boilera, jaka jest temperatura na powrocie itp.

Podobny system mam juz sprawnie działający, na skryptach oraz na termostat supla.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:49 am 1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.

2. Pompa działa na zasadzie „styk zwarty”- pracuje, „styk rozwarty”- nie pracuje.

3. Scena- jeżeli „obojętnie która temp” powyżej lub poniżej X - to włącz lub wyłącz- chciałbym żeby to tak działało.
Tak prosto się nie da bo może dojść do konfliktu jeżeli jedna temp będzie powyżej a druga poniżej. Musisz dać jakiś priorytet -> przemyśl logikę
Ogólnie zatem: urządzenie typu włącznik zasilania z pomiarem temp (np. Sonoff r2 mini z dołożonym termometrem ds18b20) I dwie sceny na skryptach.
@basmar: ds18b20 spokojnie leci na przewodach 10-15m tylko mniejszy pullup
YoMan

YoMan wrote: Wed Aug 09, 2023 6:16 am
MarekMchk wrote: Tue Aug 08, 2023 10:49 am 1. Tak, każdy bojler musi mieć własny termostat.

Tak prosto się nie da bo może dojść do konfliktu jeżeli jedna temp będzie powyżej a druga poniżej. Musisz dać jakiś priorytet -> przemyśl logikę
Ogólnie zatem: urządzenie typu włącznik zasilania z pomiarem temp (np. Sonoff r2 mini z dołożonym termometrem ds18b20) I dwie sceny na skryptach.
@basmar: ds18b20 spokojnie leci na przewodach 10-15m tylko mniejszy pullup
Ja dla ostrożności podaję zaniżone wartości.

Bez trzech osobnych zaworów (pompek) bedzie trudno, tak priorytety eh te priorytety.
No i cały plan spalił na panewce :cry:

Return to “Ogólna dyskusja”