Silnik radiowy do rolet + sterowniki Supla

Tomasz R.

Witam wszystkich i uprzejmie proszę o pomoc.
Jeżeli podobny temat był już na forum to przepraszam ale nie udało mi się go znaleźć.

Zamówiłem wraz z montażem rolety zewnętrzne.
Jako że jestem laikiem w tym temacie zamówienia dokonałem na zasadzie „są rolety? Poproszę rolety” :)
Zaznaczyłem sprzedawcy, że będę chciał podłączyć do nich sterowniki. Poprosiłem również i dopłaciłem do silników z detekcją przeciążeń.
Dziś dokonano montażu i są to rolety (prawdopodobnie) z silnikiem radiowym - kalibrację krańcówek dokonuje się za pomocą pilota Mobilus.

Problem polega na tym, że w tym przypadku po podłączeniu sterowników mSRW-01 nie można zrobić automatycznej kalibracji. Dokonałem kalibracji ustawiając czasy otwarcia/zamknięcia na stronie internetowej.
Niby wszystko działa, mogę nimi sterować poprzez aplikację. Ale nie mogę za to ustawić procentowego otwarcia rolety. W aplikacji mogę wybrać dany procent otwarcia jednak roleta się wtedy otwiera/zamyka do końca, mimo że w aplikacji widnieje ustawiony stan procentowy.
Uzyskałem informację, że roleta z silnikiem radiowym posiada swój „nadrzędny” sterownik i pomija zakupione przeze mnie sterowniki Supli.

Stąd pytanie,
czy jest jakiś sposób na „pominięcie” sterownika radiowego i przekazanie sterowania do mSRW-01?
Na myśl przychodzi mi tylko zresetowanie silnika do ustawień fabrycznych i nie dokonanie ponownej kalibracji pilotem.
Nie mam pojęcia czy to pomoże, jutro ponownie będą u mnie monterzy ale oni raczej też nie są zbyt obyci w tym temacie.
Bardzo proszę o radę.

P. S. Zaznaczyłem sprzedawcy, że nie chce silników radiowych bo nie bede korzystał z pilotów.
Nie wiedziałem jednak, że dopłata do detekcji przeciążeń oznacza silnik radiowy (?), a przynajmniej na to wychodzi.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Nie podałeś jaki to dokładnie napęd, przejrzałem na szybko wujka Google i możliwość jest jedna.
Upewni się że podlinkowany poniżej pdf pasuje do twojego napędu i spróbuj zmienić sposób sterowania przewodowego, jeśli twoja roleta sterowana jest impulsem to załączenie przekaźnika w mSRW nie ważne na jaki czas będzie skutkowało całkowitemu zamknięciu/ otwarciu rolety.
Oczywiście mSRW też musisz skalibrować, i piloty schować głęboko do szafki.

Rozdział 15.
https://mobilus.pl/files/instrukcje/mob ... _a4_pl.pdf
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Tomasz R.

Dziękuję za szybką odpowiedź i pomoc.
Niestety nie znam dokładnie typu silnika, na zamówieniu nie jest to wyszczególnione.
Jutro zadzwonię do producenta i to sprawdzę. Albo przekonam się, gdy z rana pojawią się monterzy.
Korzystając z podanych w instrukcji Informacji (dziękuję za podesłanie, zgaduję że to ten model) spróbujemy zmienić tryb sterowania.
W przypadku nierozwiązania problemu pozwolę sobie na ponowienie pomocy, tym razem z informacją o modelu.

Edit.
Potwierdziłem, że jest to model ERS (radiowy z detekcją przeciążeń).
Rozmawiałem z serwisantem Mobilus’a i również potwierdził, że zmiana trybu sterowania przewodowego (punkt 15 w instrukcji) rozwiąże problem.
Niestety monterzy dziś nie dojechali. Spróbujemy jutro.

Edit. 2
Nic się jeszcze nie zmieniło bo jest problem z jednym silnikiem. Roleta nie chce się zamykać, jakby napotykała opór. Monterzy twierdzą, że prowadnice i sam silnik jest ustawiony poprawnie, ma przyjechać serwisant.
Twierdzą również, że może to być wina źle podpiętych sterowników.
Rzeczywiście, elektryk który mi je zakładał nie podpiął ich dokładnie według schematu.
Powinien dwa przewody sterujące góra/dół wpiąć do sterownika a ze sterownika poprowadzić dwa kolejne przewody do łącznika ściennego. Zamiast tego złączył je szybkozłączką i z niej poprowadził dwa kable do sterownika a dwa do łącznika na ścianie.
Czy to rzeczywiście mogło doprowadzić do jakiegoś uszkodzenia silnika?

Return to “Pomoc”