Ostrzeżenie HA

YoMan

Czy ktoś rozkminil już o co tutaj chodzi i co należy zrobić?
Pozmieniać nazwy w customize.yaml? Czy to problem SUPLA core?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Stawiałbym tym przypadku na konieczność zmian w Supli, gdyż produkuje dane do integracji na dwa sposoby: jeśli kanał i urządzenie nie ma własnej nazwy to nazwa encji jest generowana po jego funkcji i ewentualnie dodawany jest indeks, ale jeśli ma nazwę, to nazwa encji jest generowana z nazwy. I te drugie encje przestaną w przyszłym roku działać...
Last edited by Goral64 on Thu Aug 10, 2023 9:32 pm, edited 1 time in total.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
robertklepacki94

Ja przestałem korzystać z HA już jakiś czas temu. Ale ostatnio chyba na FB widziałem post że po którejś aktualizacji nazwy urządzenia i encji nie mogą się pokrywać, nie pamietam dokładnie. Może to o to chodzi.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
daw34

Noo zrobiło to duże problemy w HA ponieważ wszystkie nazwy mam inne i teraz nie wiem czy mam czekać czy ponad w ponad 100 encjach przepisywać/ zmieniać nazwy
YoMan

Goral64 wrote: Thu Aug 10, 2023 8:51 pm ale jeśli ma nazwę, to nazwa encji jest generowana z nazwy. I te drugie encje przestaną w przyszłym roku działać...
Ma nazwę kanał czy urządzenie? Jeżeli jedno urządzenie i kilka kanałów z nazwami to encja bierze nazwę z nazwy kanału w supli? To wtedy nie powinno być problemu
Goral64 wrote: Thu Aug 10, 2023 8:51 pm Stawiałbym tym przypadku na konieczność zmian w Supli
Czyli należałoby zgłosić to @pzygmunt? Wg informacji czas jest do lutego.
YoMan

Ja mam takie dwa problemy

Cytując HA

Wykryte encje MQTT o nazwie równej nazwie urządzenia
Ten element przestanie działać w wersji 2024.2.0. Napraw to przed aktualizacją.
Niektóre encje MQTT mają nazwę encji równą nazwie urządzenia. Nie jest to oczekiwane. Nazwa encji jest ustawiona na null jako obejście, aby uniknąć zduplikowanej nazwy. Prosimy o poinformowanie dewelopera aplikacji, która dostarcza te encje, aby naprawił ten błąd.

Wykryto encje o nazwie rozpoczynającej się od nazwy urządzenia
Ten element przestanie działać w wersji 2024.2.0. Napraw to przed aktualizacją.
Niektóre encje MQTT mają nazwę encji, która zaczyna się od nazwy urządzenia. Nie jest to oczekiwane. Aby uniknąć zduplikowanej nazwy, prefiks nazwy urządzenia jest usuwany z nazwy encji jako obejście. Prosimy o poinformowanie dewelopera aplikacji, która dostarcza te encje, aby naprawił ten błąd.

Także wygląda na to że czekamy aż supla coś zmieni w mqtt
Goral64

Prawdopodobnie integracja Supli nie będzie miała konfliktów, chyba że nazywamy kanały używając nazwy urządzenia.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
YoMan

Dzisiaj właśnie zauważyłem że HA pozmieniał (prawdopodobnie przy ostatniej aktualizacji) nazwy encji, dodał nazwę urządzenia przed nazwą kanału z automatu.
YoMan

YoMan wrote: Sat Aug 12, 2023 2:56 pm Dzisiaj właśnie zauważyłem że HA pozmieniał (prawdopodobnie przy ostatniej aktualizacji) nazwy encji, dodał nazwę urządzenia przed nazwą kanału z automatu.
Dokładnie tak, i co teraz ?
@pzygmunt
może ty coś podpowiesz.
YoMan

Tak jak pisał góral poczekajmy. Jest jeszcze czas. Wpisze na githuba do issues
YoMan

Return to “MQTT”