ROW-02 nietypowe zachowanie

Sterownik dwukanałowy
marcin6638

Cześć, po 4 czy 5 latach działania ROW-02 najpierw był parę h offline, a po resecie (parę podejść, początkowo sam wracał z trybu serwisowego do trybu pracy)

- online działa i pokazuje stan poprawnie (zarówno w Supli, jak i w HA, można zarówno włączać jak i wyłączać)
- z przycisku od razu wraca do poprzedniego stanu (wyłączone światło tylko błyska i gaśnie, zgaszone gaśnie na chwilę i znów się zapala)

Włącznik monostabilny. Instalacja w nowym domu, nic nie ruszane mechanicznie (resety przyciskiem). Wymieniać ROW dla spokoju?
klew

marcin6638 wrote: Wed Aug 16, 2023 7:26 am Cześć, po 4 czy 5 latach działania ROW-02 najpierw był parę h offline, a po resecie (parę podejść, początkowo sam wracał z trybu serwisowego do trybu pracy)

- online działa i pokazuje stan poprawnie (zarówno w Supli, jak i w HA, można zarówno włączać jak i wyłączać)
- z przycisku od razu wraca do poprzedniego stanu (wyłączone światło tylko błyska i gaśnie, zgaszone gaśnie na chwilę i znów się zapala)

Włącznik monostabilny. Instalacja w nowym domu, nic nie ruszane mechanicznie (resety przyciskiem). Wymieniać ROW dla spokoju?
Prawdopodobnie przycisk w trybie konfiguracyjnym jest ustawiony na "bistabilny" i stąd takie przełączanie.

Co do przyczyny całego problemu, to ciężko cokolwiek powiedzieć. Ja bym dał mu szansę. Gdyby problem się powtórzył, to bym wymieniał
marcin6638

O tym nie pomyślałem, ale brzmi to sensownie. Może po resecie z aktualizacją softu domyślnie weszło w tryb bistabilny. Czyli eset przyciskiem i weźcie w tryb konfiguracji. Bo włącznikiem już chyba obecnie trybu konfiguracji nie wywołam xD

Dzięki za wskazówkę, odezwę się jak za parę dni będę miał opcję w nim pogrzebać.

Return to “ZAMEL ROW-02”