Sterowanie harmonogramem a skrypty

shimano73
Been thanked: 1 time

Mam takie pytanie i/lub problem. Mam 5 rolet w jadalni obok siebie , nie są one dokładnie skalibrowane bo sa róznej szerokości przez co maja rózne silniki. tzn wszystkie maja ustawiony ten sam czas zamknięcia - 30s / otwarcia - 40s. Dlaczego tak , ponieważ tylko w taki sposób udało mi sie ustawić że gdy na aplikacji "ściagne" grupę rolet do 50% to wszystkie ustawią się równiutko na jednym poziomie i na tym mi zależało . W skryptach mam ustawione że gdy jest za gorąco na zewnatrz czyli powyżej 25C i nasłonecznienie 400w/m2 to rolety przymykają się na 60% . No i jest git . Po zachodzie słońca włacza się pełne zamknięcie i one jadą do tych 100% , ale, wydaje mi się że wówczas czas zamknięcia nie ustawia się od pozycji 60% do 100% tylko jakby od 0 do 100%, ponieważ niektóre rolety mają żle wyregulowane krańcówki (brak czasu i chęci ;) ,i roleta już się już zamknie to słyszę buczenie silników przez dłuższy czas - kilkanaście sekund . Gdy zamykaja sie od pełnego otwarcia do płnego zamknięcia to , to buczenie występuje dwie-trzy sekundy.
Podsumowując to ,gdy sktypty przymkną do 60% to czy harmonogram "wie" , że one sa juz na 60% i musi je przymknąć do 100%
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jakie sterowniki rolet masz? Jeśli SRW i aktualny soft, to tam w trybie cfg można ustawić "time margin" jaki jest dodawany przy otwieraniu na 100 i 0 %
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

Krzychu , niezrozumieliśmy się. Jeszcze raz , przyjmijmy że pełne zamknięcie to 100s - dla łatwiejszej prezentacji , czyli 60% to 60s.
I teraz , jest ciepło rolety przymykaja sie w skryptach na 60%, dalej po zachodzie słońca harmonogram zamyka do 100% . to przekaźniki załączą się na 40s czy na 100s ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

shimano73 wrote: Sat Aug 19, 2023 10:32 am Krzychu , niezrozumieliśmy się. Jeszcze raz , przyjmijmy że pełne zamknięcie to 100s - dla łatwiejszej prezentacji , czyli 60% to 60s.
I teraz , jest ciepło rolety przymykaja sie w skryptach na 60%, dalej po zachodzie słońca harmonogram zamyka do 100% . to przekaźniki załączą się na 40s czy na 100s ?
To zależy jaki masz sterownik, jaki soft, jakie ustawienia i jakie jest źródło rozkazu ;)
Przy skrajnych pozycjach (0 i 100%), sterowniki dodają dodatkowy czas zamykania.
On się różnił zależnie od sytuacji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”