Witam,
jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z Suplą. Próbuję rozwiązać pewien problem jak na razie bez efektu.
Co chcę osiągnąć:
- 1 moduł ESP01 z wejściem binarnym które będzie sterowało przekaźnikiem podłączonym pod inny moduł ESP01
Aktualna konfiguracja:
- moduł z przekaźnikiem skonfigurowany prawidłowo tzn. widzę go w Supla cloud i aplikacji na telefonie mogę sterować przekaźnikiem
- moduł wejścia binarnego - wgrany firmware wygenerowany z opcją przycisków, skonfigurowany przycisk na porcie GPIO 0, ustawiony pull-up, port zwierany do GND przez przycisk
niestety w Supla cloud nie widać efektu zmiany stanu portu, a w aplikacji na telefonie w ogóle nie widzę tego modułu.
W konfiguracji mam wyzwalacz akcji, mogę go powiązać z kanałem modułu przekaźnika, ale reakcji po wciśnięciu przycisku brak.
Może ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać ?
Sterowanie wieloma przekaźnikami z jednego przycisku
-
local
Przyciski są z AT czy bez ? Bez chyba nie da rady ogarnąć tego...
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Skorzystałbym z nowej opcji reakcji:flogger76 wrote: Tue Aug 22, 2023 8:05 pm Witam,
jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z Suplą. Próbuję rozwiązać pewien problem jak na razie bez efektu.
Co chcę osiągnąć:
- 1 moduł ESP01 z wejściem binarnym które będzie sterowało przekaźnikiem podłączonym pod inny moduł ESP01
Aktualna konfiguracja:
- moduł z przekaźnikiem skonfigurowany prawidłowo tzn. widzę go w Supla cloud i aplikacji na telefonie mogę sterować przekaźnikiem
- moduł wejścia binarnego - wgrany firmware wygenerowany z opcją przycisków, skonfigurowany przycisk na porcie GPIO 0, ustawiony pull-up, port zwierany do GND przez przycisk
niestety w Supla cloud nie widać efektu zmiany stanu portu, a w aplikacji na telefonie w ogóle nie widzę tego modułu.
W konfiguracji mam wyzwalacz akcji, mogę go powiązać z kanałem modułu przekaźnika, ale reakcji po wciśnięciu przycisku brak.
Może ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać ?
Moduł wykonawczy skonfiguruj z przekaźnikiem
moduł "Czujnik" skonfiguruj jako przycisk i przekaźnik (wirtualny lub dowolne gpio - nie ma znaczenia, ponieważ i tak nic nie podłączysz poza "przyciskiem"), możesz go w cloud ukryć, żeby się nie wyświetlał w apce i dodaj do niego reakcję: jeżeli przekaźnik "czujnik" zostanie włączone lub wyłączone to przekaźnik "wykonawczy" -> skopiuj stan z przekaźnik "czujnik'
Powinno zadziałać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
flogger76
Witaj YoMan,
dzięki Ci wielkie - zadziałało
.
dzięki Ci wielkie - zadziałało