Supla sama się załącza przy spadkach napięć.

Kormoran

Cześć,
ostatnio sezon burzowy i pojawia się u mnie problem. Row-04m i kilka ROW/mROW-02 przy spadkach napięć poniżej 200V które występują ok 4s (wyczytane z abberacji w MEW 01) załączają i gaszą światła, niekóre pozostają zapalone. Trochę jest to niepokojące, bo co kiedy podczas burzy pootwiera mi garaże czy bramę? :o
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kormoran wrote: Tue Aug 29, 2023 7:02 pm Cześć,
ostatnio sezon burzowy i pojawia się u mnie problem. Row-04m i kilka ROW/mROW-02 przy spadkach napięć poniżej 200V które występują ok 4s (wyczytane z abberacji w MEW 01) załączają i gaszą światła, niekóre pozostają zapalone. Trochę jest to niepokojące, bo co kiedy podczas burzy pootwiera mi garaże czy bramę? :o
Ogólnie nie powinno się tak dziać :)

Natomiast na pewno przydałoby się trochę więcej informacji:
1. Czy na pewno wszystkie te wymienione urządzenia mają ten problem, czy może tylko których z wariantów ROW?
2. Jakiego rodzaju masz podłączone przyciski monostabilne (dzwonkowe) czy bistabilne (tradycyjne)? Jeśli bistabilne, to czy problem zmiany stanu światła dotyczył kanałów, których przyciski były "załączone"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kormoran

klew wrote: Tue Aug 29, 2023 7:08 pm
Kormoran wrote: Tue Aug 29, 2023 7:02 pm Cześć,
Ogólnie nie powinno się tak dziać :)

Natomiast na pewno przydałoby się trochę więcej informacji:
1. Czy na pewno wszystkie te wymienione urządzenia mają ten problem, czy może tylko których z wariantów ROW?
2. Jakiego rodzaju masz podłączone przyciski monostabilne (dzwonkowe) czy bistabilne (tradycyjne)? Jeśli bistabilne, to czy problem zmiany stanu światła dotyczył kanałów, których przyciski były "załączone"?
A więc są bistabilne. W garażu z 4 kanałów ROW-04m zapala się tylko 1 i już nie gaśnie. Więcej ROW-04m nie posiadam.
Zapala się też i gaśnie kilkukrotnie salon, który jest na jednym z kanałów mROW-02 (1 z 2) oraz kuchania, która jest na jednym z kanałów mROW-02 (2 z 2)

Także dotczy to ROW-04m, który mam tylko 1 i 2x mROW-02 czyli wszystkie jakie mam.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zacząłbym od zakładu energetycznego, bo minimum jakie może wystąpić to 207V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Kormoran

Robert Błaszczak wrote: Tue Aug 29, 2023 7:32 pm Zacząłbym od zakładu energetycznego, bo minimum jakie może wystąpić to 207V.
Zobacz co się dzieje teraz na zachód od Lublina, bo tam mieszkam. Raczej zakład energetyczny nie duży ma wpływ na to przy takich wyładowaniach. Swoją drogą po prostu raczej spadki napięcia nie powinny mieć wpływu na przełączanie się modułów.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Skoro teraz się dzieje jak sam piszesz, to nie wymagaj od urządzeń poprawnego działania przy anomaliach pogodowych, skoro nie chcesz wymagać poprawnych wartości od dostawcy energii. Zapewne wszystkie testy jakie były robone przez Zamel, były robione przy minimum 207V i nie w czasie burzy. Bo w tym przypadku to różne cuda mogą się dziać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Kormoran

Robert Błaszczak wrote: Tue Aug 29, 2023 7:42 pm Skoro teraz się dzieje jak sam piszesz, to nie wymagaj od urządzeń poprawnego działania przy anomaliach pogodowych, skoro nie chcesz wymagać poprawnych wartości od dostawcy energii. Zapewne wszystkie testy jakie były robone przez Zamel, były robione przy minimum 207V i nie w czasie burzy. Bo w tym przypadku to różne cuda mogą się dziać.
Mogą jasne tylko, że z 14 urządzeń dzieją się notorycznie tylko na 3, dokładnie tylko na mROW-02 i ROW-04m. Dlatego poruszyłem ten temat, bo pozostałe rodzaje urządzeń w jakiś sposób są widocznie przed tym zabezpieczone.
klew

Tam jest taki dość trudny problem do przeskoczenia, który występuje gdy używamy przycisków bistabilnych.
W momencie, gdy one są załączone, to urządzenie czeka na rozłączenie przycisku, aby przełączyć światło. Załóżmy, że światło jest wyłączone.

W sytuacji zaniku napięcia (lub mocnego spadku) może się zdarzyć, że przycisk wygląda jakby był rozłączony (nie dociera już do nas napięcie o na odpowiednim poziomie, stan logiczny zmienia się z 1 na 0 - w uproszczeniu). Układ sterujący wykrywa to jako rozłączenie przycisku, i zmienia stan wyjścia (włącza światło). Następnie z niewielkim opóźnieniem zapisuje ten stan światła do pamięci trawłej i chwilę później sam się wyłącza ze względu na niewystarczające zasilanie.
Po powrocie zasilania układ wykrywa, że przycisk jest załączony i odczytuje stan światła z pamięci - włączony. Ostateczny efekt jest taki, że światło jest włączone.

W okolicy softu 2.8.49 były próby minimalizowania efektów tego zjawiska poprzez dodania opóźnienia do zapisu stanu (2s). Ogólnie ROW-y wyłączają się poniżęj 1s gdy padnie zasilanie, więc to powoduje, że problemu nie ma, gdy po prostu braknie prądu, bo stan wejścia się zmieni, ROW spróbuje się przełączyć, ale nie zdąży tej zmiany stanu zapisać, więc jak wstanie po powrocie zasilania, to jest stary stan.
Natomiast nie wiem jak elektronika ROW-ów zachowa się przy spadkach napięć trawjących nieco dłużej. Po opisanym przez Ciebie problemie, wnioskuję, że ESP trzyma się dłużej niż te 2s i zapisuje zmieniony stan do pamięci.

Także:
1. Sprawdź czy masz wszędzie aktualny soft (aktualnie dostępne wersje można sprawdzić na updates.supla.org ), jeśli gdzieś masz starszy niż 2.8.49, to aktualizuj
2. Rozważ zmianę przycisków na monostabilne - one są dużo bardziej intuicyjne i naturlane przy sterowaniu światłem przez jakąkolwiek automatykę domową

Napisałeś jeszcze że problem występuje na 3 z 14 urządzeń. Jakie są te pozostałe 11 urządzeń? Jakie mają przyciski?
Kormoran

klew wrote: Tue Aug 29, 2023 8:01 pm Tam jest taki dość trudny problem do przeskoczenia, który występuje gdy używamy przycisków bistabilnych.
W momencie, gdy one są załączone, to urządzenie czeka na rozłączenie przycisku, aby przełączyć światło. Załóżmy, że światło jest wyłączone.

W sytuacji zaniku napięcia (lub mocnego spadku) może się zdarzyć, że przycisk wygląda jakby był rozłączony (nie dociera już do nas napięcie o na odpowiednim poziomie, stan logiczny zmienia się z 1 na 0 - w uproszczeniu). Układ sterujący wykrywa to jako rozłączenie przycisku, i zmienia stan wyjścia (włącza światło). Następnie z niewielkim opóźnieniem zapisuje ten stan światła do pamięci trawłej i chwilę później sam się wyłącza ze względu na niewystarczające zasilanie.
Po powrocie zasilania układ wykrywa, że przycisk jest załączony i odczytuje stan światła z pamięci - włączony. Ostateczny efekt jest taki, że światło jest włączone.

W okolicy softu 2.8.49 były próby minimalizowania efektów tego zjawiska poprzez dodania opóźnienia do zapisu stanu (2s). Ogólnie ROW-y wyłączają się poniżęj 1s gdy padnie zasilanie, więc to powoduje, że problemu nie ma, gdy po prostu braknie prądu, bo stan wejścia się zmieni, ROW spróbuje się przełączyć, ale nie zdąży tej zmiany stanu zapisać, więc jak wstanie po powrocie zasilania, to jest stary stan.
Natomiast nie wiem jak elektronika ROW-ów zachowa się przy spadkach napięć trawjących nieco dłużej. Po opisanym przez Ciebie problemie, wnioskuję, że ESP trzyma się dłużej niż te 2s i zapisuje zmieniony stan do pamięci.

Także:
1. Sprawdź czy masz wszędzie aktualny soft (aktualnie dostępne wersje można sprawdzić na updates.supla.org ), jeśli gdzieś masz starszy niż 2.8.49, to aktualizuj
2. Rozważ zmianę przycisków na monostabilne - one są dużo bardziej intuicyjne i naturlane przy sterowaniu światłem przez jakąkolwiek automatykę domową

Napisałeś jeszcze że problem występuje na 3 z 14 urządzeń. Jakie są te pozostałe 11 urządzeń? Jakie mają przyciski?
3x SBW-02 na monostabilnych, 3x ROW-01 na bistabilnych, DIW-01 na bistabilnym, PNW-01 ale on raczej nie ma jak tego odczuć i sonoffy bez przycisków.

Pewnie bym założył już dawno monostabilne, bo jest to i wygodniejsze do action triggerów, których też mam pełno po domu i w garaży ale mam dużo bistabilnych schodowych i krzyżowych więc nie starczy mi do tego żył aby tak się pobawić.

Przy mROWach to co pisałeś pewnie ma rację bytu (nie sprawdzałem w jakiej są pozycji) ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach. Chociaż z drugiej strony to tłumaczy czemu w domu na mROW zapalają się i gasną, a garaż zostaje zapalony bo obrywa dwuklikiem.

ROW-04m jest na 2.8.51 , a mROWy na 2.8.53
klew

Kormoran wrote: Tue Aug 29, 2023 8:13 pm 3x SBW-02 na monostabilnych, 3x ROW-01 na bistabilnych, DIW-01 na bistabilnym, PNW-01 ale on raczej nie ma jak tego odczuć i sonoffy bez przycisków.

Pewnie bym założył już dawno monostabilne, bo jest to i wygodniejsze do action triggerów, których też mam pełno po domu i w garaży ale mam dużo bistabilnych schodowych i krzyżowych więc nie starczy mi do tego żył aby tak się pobawić.

Przy mROWach to co pisałeś pewnie ma rację bytu (nie sprawdzałem w jakiej są pozycji) ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach. Chociaż z drugiej strony to tłumaczy czemu w domu na mROW zapalają się i gasną, a garaż zostaje zapalony bo obrywa dwuklikiem.

ROW-04m jest na 2.8.51 , a mROWy na 2.8.53
Czy w ROW-04m problem dotyczy kanału 3?

Odnośnie schodowych - to możliwe, że da się je zastąpić monostabilnymi przyciskami.
Jeśli masz w jednej puszcze:
1. Zasialanie L+N
2. L idące do światła
3. 2 przewody idące do pozostałych przycisków schodowych/krzyżowych

Wtedy na tych dwóch przewodach możesz wpiąć przyciski monostabilne równolegle i będzie to działać.

Return to “Pomoc”