Zamykanie bramy z opóźnieniem.

Bulion76

Cześć !

Mam taki mały problem i liczę jak zawsze na Waszą pomoc.
Mam dwa sterowniki SBW-01 oczujnikowane na zamknięcie i otwarcie. Śmigają od bardzo dawna bez żadnych problemów.
Ponieważ moja żona miała małą przygodę z bramą dodałem do sterownia bramy (sterownik Wiśniowskiego ale to bez znaczenia)
dwie fotokomórki z jednej i drugiej strony bramy. Wiadomo przerwanie wiązki powoduje sprzętowo zatrzymanie bramy.
Włączniki zamykania/otwierania bramy mam w środku garażu i naturalnie najpierw naciskam przycisk zamykania bramy, a później wychodząc przecinam wiązkę fotokomórek. I tu problem. Potrzebowałbym naciskając przycisk zamykania mieć małe opóźnienie. Nie widzę też wyzwalacza akcji dla SBW-01 dlatego sceny tu nie mogą przypić np na długie naciśnięcie. Ogarnąć to można przez jakikolwiek innym moduł z wyzwalaczem akcji ale to trochę na około.

Pozdrawiam
Łukasz Sadecki
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
lesny8

Ten przycisk masz bezpośrednio do napędu bramy podłączony?
A masz oświetlenie w garażu?
Ja mam zrobione na ROW-02 i z niego poprzez AT steruje dwiema bramami.
Jak nie masz oświetlenia w garażu na Supli, to musisz to zmienić ;) i problem Ci się rozwiąże. Na przytrzymanie ustawisz sobie AT ze sceną zawierająca opóźnienie + zamknięcie bramy.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
Bulion76

Hey

Przycisk jest oczywiście wpięty do SB-01, ale tak jak pisałem nie ma żadnych technicznym możliwości z poziomu Clouda dla niego.
Oczywiście że mam światło w garażu przez Suplę ale nie chciałem mieszać tych funkcji żeby ktoś przypadkiem kota mi nie wypuścił naciskając światło. Ostatecznie tak zrobię Pięć razy światło to zamyka bramę ale generalnie to trochę przekombinowane...
Tak jak pisałem chciałem do ogarnąć przyciskiem wpiętym do SB-01

Pozdrawiam
Łukasz Sadecki
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
klew

SB-01 czy SBW-01?
Napisałeś że masz czujnik otwarcia i zamknięcia, więc oba wejścia w SBW masz zajęte czujnikami.
SBW nie ma wyzwalaczy akcji, bo do niego nie można też podłączyć przycisku (on nie ma takiej funkcji).
Co to jest ten SB-01?
Bulion76

Literówka oczywiście moduły to Zamel SBW-01.
No tak, dawno to uruchamiałem i rzeczywiście przycisk jest wpięty w sterownik bramy więc technicznie to nie wykonalne chm..
Pozostaje mi dołożyć jakiś moduł z wyzwalaczem akcji i temat rozwiązany.

Pozdrawiam
Łukasz Sadecki
lesny8

5x klik :roll: to moim zdaniem za dużo.

Ja mam AT ustawione na przytrzymanie na obu kanałach ROW-02 i 2x klik dla otwarcia/zamknięcia bramy wjazdowej. Czasy dla AT zmniejszone mam do 0,3s dla klikania i 0,5 na przytrzymanie. ROW-02 wyłapuje AT bezbłędnie.

U siebie możesz to przytrzymanie wydłużyć np. do 1s, a multikliki zostawić w spokoju. Tym samym przytrzymanie przez 1s klawisza oświetlenia, wywoła Ci scenę zawierającą opóźnienie i zamknięcie bramy. Możesz do tej sceny dodać jeszcze przed opóźnieniem, jakieś inne zmiany stanu kanału, np. zapalić i zgasić oświetlenie, tak żebyś wiedział, że scena się wykonuje.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:

Return to “ZAMEL SBW-01”