ROW-01 w trybie motion sensor

Sterownik jednokanałowy
pm.kowalski
Posts: 4
Joined: Mon Sep 04, 2023 2:00 pm

Post

Czesc,

Potrzebuje pomocy z modulem ROW-01, a mianowicie sytuacja jest nastepujaca.

Mam zamontowany modył ROW-01 pod bistabilnym przelacznikiem swiatla we wiatrolapie. Wykorzystuje to do sterowania swiatlem przed w domem, moge wlaczyc i wylaczyc oswietlenie na zewnatrz zarowno z fizycznego przelacznika jak i zdalnie przez aplikacje.

Postanowilem dodac sterownik oswietlenia w postaci czujnika ruchu, ktorego wyjscie podlaczylem pod dodatkowe wejscie sterowania modulu ROW-01.

I tu pojawia sie moj problem poniewaz czujka ruchu zawsze dziala odwrotnie do stanu wlacznika i tak. np mam wlaczone swiatlo, gdy czujka wykryje ruch wylaczy to swiatlo. Dodam, ze wejscie , pod ktore jest podlaczony czujnik jest skonfigurowane jako "motion sensor".

Zalezy mi na tym aby uzyskac nastepujacy efekt. Wlaczam oswietlenie (z apllikacji lub przelacznika) to swieci ono az do momentu, gdy je recznie wylacze. W takiej sytuacji czujka ruchu jakby nie wplywa tu na prace układu.
Natomiast gdy wylacze oswietlenie powinno ono reagowac na sygnal z czujki ruchu.

Obecnie, tak jak wspomnialem, układ dziala prawidlowo przy wylaczonym oswietleniu, natomiast, gdy je zalacze to wowczas czujka wylacza oswietlenie i powoduje przejscie calego ukladu w tryb w pracy z czujka.

Czy mozna to jakos skonfigurowac, zeby stan wejsc IN 1 i 2 jakos ze soba "gadały" ?

Obecna konfiguracja w supli w zalaczniku.


Wersja oprogramowania
2.8.53
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zbyszek007
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 6:50 pm

Post

Witam. Kupiłem ROW-01 jak dowiedziałem się na forum, że jest dodana obsługa czujki ruchu z zamiarem podłączenia dokładnie jak Ty. Chce zapalać fizycznym przyciskiem i żeby zapalało się również z czujki ruchu. Obecnie mam to zrobione na ROW-02 w ten sposób, że jeden kanał zasila czujkę ruchu i ona zapala i gasi światło. Jeśli chce posiedzieć po ciemku wyłączam kanał w aplikacji. Drugi kanał służy do normalnego zapalania światła z przycisku i aplikacji i świeci do momentu kiedy fizycznie go nie wyłączę. Działa to świetnie już od jakiś dwóch lat. Teraz myślałem, że identyczna funkcjonalność będę miał podłączając w to miejsce ROW-01 a z tego co przeczytałem u Ciebie to niestety nie. Jeśli ktoś może to proszę o potwierdzenie.
Skoro działa to po co ruszać, ROW-01 kupiłem już jakiś czas temu i leżał. Teraz chciałem go podmienić nie tracą obecnej funkcjonalności a 02 wrzucić w inne pomieszczenie
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Aktualnie tryb "motion sensor" jest w pewnym sensie nadrzędny i każda zmiana stanu na wejściu skonfigurowanym jako "motion sensor" spowoduje przełączenie przekaźnik a w następujący sposób:
1. Jeśli "motion sensor" wykryje stan niski (brak napięcia 230 V na IN), to wyłączy przekaźnik
2. Jeśli "motion sensor" wykryje stan wysoki (napięcie 230V na IN), to włączy przekaźnik

Także tego trybu nie da się wykorzystać do bardziej zaawansowanych przypadków, jak np. inne zachowanie przy włączaniu z innego źródła.

Tego rozwiązania z ROW-02 nie da się przenieść na ROW-01.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Zbyszek007
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 6:50 pm

Post

Dziękuję za odpowiedź.
A co jeśli do wejścia IN oprócz L z czujki podłącze dodatkowo L z włącznika ściennego? Zadziała to?
emg
Posts: 64
Joined: Sat Jan 04, 2020 2:56 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Też miałem taką potrzebę i zastosowałem row-02. Pod jedno wejście czujka jako motion, pod drugie wyłącznik/apka. Wyjścia zmostkowane, czujka działa niezależnie od wyłącznika i odwrotnie.
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Zbyszek007 wrote: Wed Oct 04, 2023 3:46 pm Dziękuję za odpowiedź.
A co jeśli do wejścia IN oprócz L z czujki podłącze dodatkowo L z włącznika ściennego? Zadziała to?
Powinno zadziałać (z przyciskiem bistabilnym).
Będzie można wtedy włączyć przyciskiem na stałe, ale nie będzie się dało zgasić na stałe
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Zbyszek007
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 6:50 pm

Post

Dzięki za odpowiedź. Tak na prawdę przez cały czas użytkowania czujnik ruchu odłączyłem tylko raz więc może nie być wcale tej funkcji🙂. W wolnej chwili wrzucę ROW-01 i napisze czy działa.

Return to “ZAMEL ROW-01”