SBW-02 + vidos s36 - sterowanie furtką

mlc

Cześć,
proszę o podpowiedź zanim przystąpię do pracy.
Chcę podłączyć SBW-02 do stacji bramowej i wykorzystać go do sterowania ryglem furtki (podłączona do niego będzie tylko furtka, drugi kanał wolny).
Zrzut ekranu 2023-09-9 o 15.47.13.png
Schemat powyżej.

A1 do 8
A2 do 9
11 do 5
14 do 6
A1, IN1 do kontaktronu.

Czy tak będzie dobrze?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ten schemat producenta jest trochę niejasny. Z jednej strony symbol sugeruje, że pod zacisk 5,6 podłącza się przycisk zwalniania rygla, a z drugiej schemat innego modelu w tej samej instrukcji ma osobne wejście dla takiej funkcji. Pytanie gdzie masz podłączony elektrozaczep ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mlc

Upewnię się jutro, ale wygląda na to, że właśnie 5 i 6, innego podłączenia tam nie ma:
IMG_0804.jpeg
pzygmunt

Sprawdź bo jak elektrozaczep to podłączając tam SBW możesz zrobić zwarcie jeśli jednocześnie "otworzysz" furtkę z SBW i z przycisku.
Jeśli rzeczywiście tam będzie elektrozaczep to zaopatrz się w multimetr i na odłączonym elektrozaczepie sprawdź napięcie pomiędzy:

5,8
5,8
6,8
6,9
mlc

Tak, wygląda na to, że do 5 i 6 jest podłączony elektrozaczep, a także dodatkowy przycisk zamontowany na słupku do otwierania elektrozaczepu.

Mam zmierzyć napięcia między 5,6,7,8 w samej stacji przy odłączonej wtyczce od rygla? Wychodzą mi około:

5,8 -1,4
5,9 1,4
6,8 -3
6,9 2,2

8 i 9 faktycznie daje 14,5
pzygmunt

Przycisk gdzie jest podłączony ?
mlc

Sposób wykonania tej instalacji jest dramatyczny i nie ułatwia połapania się w niej, ale wygląda na to, że:
- do 5 podłączony jest przewód od dodatkowego przycisku
- do 5 podłączony jest dodatkowy przewód idący do budynku (i tu nie zdiagnozowałem co to)
- do 6 podłączony jest 1 przewód z elektrozaczepu
- do 6 podłączony jest 2. przewód od dodatkowego przycisku
- elektrozaczep zasilany jest zasilaczem w budynku (przewód z budynku jest podłączony bezpośrednio do elektrozaczepu)
IMG_0950.jpeg
pzygmunt

Ustaw multimetr na detekcję zwarcia. Odłącz od wszystkiego zasilanie. Podłącz multimetr pod 5 i 6, a następnie naciśnij przycisk. Jeśli multimetr zasygnalizuje zwarcie to wtedy masz potwierdzenie, że powinieneś tam podłączyć 11 i 14 z SBW.
mlc

Byłem trochę poza domem, więc dopiero dziś ogarnąłem furtkę - sprawdziłem, podłączyłem zgodnie z moim opisem w pierwszym poście i wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc!
mlc

A jednak poproszę o jeszcze jedną poradę.
Przeczytałem już, że niestety Home Assistant nie obsługuje furtki (nie widzę jej w HA, więc rozumiem, że nic się w tej kwestii nie zmieniło?).
Tak naprawdę nie zależy mi na obsłudze w samym HA, ale przede wszystkim w Homekit (żeby móc otwierać furtkę wraz z wideodzwonkiem Homekit). Mam uruchomione zarówno HA, jak i Homebridge - znacie jakieś rozwiązanie?

Return to “ZAMEL SBW-02”