witam,
bez problemowo udało mi się dodać czujnik do supli (to jest mój pierwszy sprzęt supla - cel podlaczenie wszyzstkiego pod home automation w kolejce czekaja sterowanie rolet bramą itd.)
Natomiast mam problem z przełączeniem się na wysyłanie danych przez MQTT. Postawiłem lokalnie MQTT (tak jak supla - lokalnie, nie uzywam cloud'a) i nie widzę możliwości zmiany trybu wysyłania, w instrukcji też niestety nie ma opisanej tej opcji.
Zatem pytanie w jaki sposób zmienić konfigurację na tryb mqtt?
THW-01 konfiguracja z lokalnym MQTT
-
THW-01 może przesyłać dane do serwera Supli i do MQTT równocześnie. Oba protokoły możesz włączyć/wyłączyć i skonfigurować w trybie konfiguracyjnym.
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
tyle to wiem, że mogę natomiast ja nie widzę takiej opcji.
Włączam thw-01 w trybie konfiguracji, łacze się z nim i po prostu się dodaje do panelu, nie mam nic do wyboru.
-
Włącz THW w tryb konfiguracji, połącz się z siecią Wi-Fi emitowaną przez THW w trybie konfiguracji i w przeglądarce wejdź na adres http://192.168.4.1
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Ja nie korzystam z MQTT w domu, ale w THW-01 takie opcje do wypełnienia w trybie konfiguracyjnym są
Jak podłączy Ci się THW do brokera w HA, to powinna utworzyć się encja urządzenia. THW śpi przez 30 sekund więc raz na 30 sekund publikuje dane.You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
ooo super dzięki! o to chodziło.
zapomnialem o tym sposobie, dodwałem przez aplikację a tam tego wyboru brak.
edit:
w dodatku chyba chwyciło samo starą konfigurację urzadzenia - tzn nie musiałem usuwać na panelu i dodawać na nowo.
Bosko!
zapomnialem o tym sposobie, dodwałem przez aplikację a tam tego wyboru brak.
edit:
w dodatku chyba chwyciło samo starą konfigurację urzadzenia - tzn nie musiałem usuwać na panelu i dodawać na nowo.
Bosko!