Powiadomienie jeśli garaż jest nadal otwarty po zmroku.

Kormoran

Cześć, czy aktualnie reakcje czy sceny mogą sprawdzać stan kanału co ileś minut? Chodzi o to, że zakładam suple u ojca który całe dnie coś dłubie w garażu, a zapomina go zamykać. Chciałbym aby po zmroku czy też po 22 przychodziło mu powiadomienie co 30 minut, że nie zamknął garażu. Niezależnie od tego czy garaż był otwarty przed zmrokiem czy po.
pzygmunt

Obecnie nie ma takiej reakcji, która pozwoliłaby na uzyskanie takiego powiadomienia jak opisałeś ale planujemy taką reakcję dodać. Teraz możesz dodać powiadomienia o każdym otwarciu/zamknięciu. Możesz też ustawić automatyczne zamykanie garażu po 22-giej jeśli jest otwarty dłużej niż określony czas.
Kormoran

pzygmunt wrote: Thu Oct 05, 2023 9:03 am Obecnie nie ma takiej reakcji, która pozwoliłaby na uzyskanie takiego powiadomienia jak opisałeś ale planujemy taką reakcję dodać. Teraz możesz dodać powiadomienia o każdym otwarciu/zamknięciu. Możesz też ustawić automatyczne zamykanie garażu po 22-giej jeśli jest otwarty dłużej niż określony czas.
Super w takim razie czekam niecierpliwie, bo mam 2 garaże które tak działały przez supla scripts ale tam powiadomienia przychodziły nawet przy rozłączeniu chwilowym urządzenia więc było to do kitu. Teraz uzbrajam rodziców w suplę i kolejne 2 garaże i bramy.
kiler88

Dodaj sobie warunek wykonania tylko jeśli moduł jest podłączony:

Code: Select all

{{ state(xxxx).connected and not state(xxxx).hi }}
Kormoran

kiler88 wrote: Thu Oct 05, 2023 10:26 am Dodaj sobie warunek wykonania tylko jeśli moduł jest podłączony:

Code: Select all

{{ state(xxxx).connected and not state(xxxx).hi }}
Miałem, nic to nie zmienia. Po rozłączeniu i połączeniu wykrywa, że moduł jest połączony ale łączy się jako otwarty i po sekundzie zmienia na zamknięty co wystarczy żeby wysłać powiadomienie o nadal otwartym garażu. Wyłączyłem już w sumie wszystkie skrypty w miarę jak weszły relacje i sceny. Brakuje mi tylko tego do szczęścia.
kiler88

Może to kwestia aktualizacji oprogramowania w module, u mnie nie wysyła fałszywych powiadomień przy takim parametrze, a po wprowadzeniu Reakcji był taki problem i najnowsza wersja pomagała na to.
pzygmunt

W przypadku skryptów trzeba weryfikować zmienną "connected". Aktualizacja modułu nic nie da.
Kormoran

pzygmunt wrote: Thu Oct 05, 2023 1:16 pm W przypadku skryptów trzeba weryfikować zmienną "connected". Aktualizacja modułu nic nie da.
Dlatego kiedyś gdzieś poruszałem temat czy jest możliwość zmiany domyślnego statusu po połączeniu na zamknięty, bo jw łączy się- warunek connected spełniony ale status przez sekundę jest otwarty więc dostaję powiadomienie mimo, że garaż jest zamknięty. Zresztą mniejsza już o większość. Wyzbyłem się supla scripts po wprowadzeniu reakcji wschód zachód i brakuje tylko tego ale chwilowo zastąpie sobie to zamykaniem o 22 chociaż nie jest to rozwiązaniem zapominalstwa mojego ojca 🤣
Kormoran

pzygmunt wrote: Thu Oct 05, 2023 9:03 am Obecnie nie ma takiej reakcji, która pozwoliłaby na uzyskanie takiego powiadomienia jak opisałeś ale planujemy taką reakcję dodać. Teraz możesz dodać powiadomienia o każdym otwarciu/zamknięciu. Możesz też ustawić automatyczne zamykanie garażu po 22-giej jeśli jest otwarty dłużej niż określony czas.
Cześć, czy gdzieś tam może już jest w jakiejś becie?
pzygmunt

Jeszcze nie ma.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”