Cześć,
Chciałem zapytać bo może ktoś już miał podobny problem. Do napędów 2bram garażowych i 1 bramy wjazdowej podpięte mam moduły sbw-01. Każda z bram ma 2x kontaktron. Całość działa bez problemu od 3 lat . Sterowanie z aplikacji Supla działa tak samojak sterowanie pilotem tj. Step By Step czyli Otwórz/Stop/Zamknij.
Problem jest natomiast z podczas sterowania z Home Assistant. Bramę mogę otworzyć i zatrzymać, ale zamknąć już się nie da. Jeśli bramę otworzę i zatrzymam np. w połowie to zamknąć ją mogę dopiero po jakimś czasie. Nie działa to na zasadzie Otwórz/Stop/Zamknij.
Czy może ktoś miał podobny przypadek?
Sbw-01. Sterowanie przez Home Assistant
-
Czy z poziomu cloud.supla.org działa poprawnie przycisk "Otwórz", "Zamknij" oraz "Otwórz/Zamknij" ?
Do jakich napędów masz to podłączone i jak ?
Czy w aplikacji kanał sterujący oraz kanał pokazujący stan otwarcia są widoczne jako jeden ?
Do jakich napędów masz to podłączone i jak ?
Czy w aplikacji kanał sterujący oraz kanał pokazujący stan otwarcia są widoczne jako jeden ?
-
Z poziomu cloud przycisk "OTWÓRZ" otwiera. "ZAMKNIJ" działa w ten sposób, że zamknie jeśli cała brama otwarta. Jeśli podczas otwierania wcisnę ZAMKNIJ to brama się zatrzyma , kolejne przyciśnięcie "ZAMKNIJ" zamknie brame.
Przycisk "OTWÓRZ/ZAMKNIJ" działa jak pilot czyli Otwórz Stop Zamknij.
Według mnie działa to poprawnie.
2x brama garażowa Napęd Wiśniowski Moto 600 / 750 rts (somfy Gdk700)
Napęd -------- Sbw
3 ----------------------11
1(+) --------------------14
1(+)--------------------A2
4(-)----------------------A1
1x Brama wjazdowa Nice robus1000
A2 - lewy SBS
A1 - prawy STOP
11 i 14 - SBS
W cloud kanał sterujący jest widoczny jako jeden i w nim widoczne są stany otwarcia i pośredniego otwarcia.
https://zapodaj.net/plik-W0015485mI
Przycisk "OTWÓRZ/ZAMKNIJ" działa jak pilot czyli Otwórz Stop Zamknij.
Według mnie działa to poprawnie.
2x brama garażowa Napęd Wiśniowski Moto 600 / 750 rts (somfy Gdk700)
Napęd -------- Sbw
3 ----------------------11
1(+) --------------------14
1(+)--------------------A2
4(-)----------------------A1
1x Brama wjazdowa Nice robus1000
A2 - lewy SBS
A1 - prawy STOP
11 i 14 - SBS
W cloud kanał sterujący jest widoczny jako jeden i w nim widoczne są stany otwarcia i pośredniego otwarcia.

-
Dokładnie tak to działa i tak to ma działać.patryk051185 wrote: Tue Oct 10, 2023 9:42 pm Problem jest natomiast z podczas sterowania z Home Assistant. Bramę mogę otworzyć i zatrzymać, ale zamknąć już się nie da. Jeśli bramę otworzę i zatrzymam np. w połowie to zamknąć ją mogę dopiero po jakimś czasie. Nie działa to na zasadzie Otwórz/Stop/Zamknij.
Polecania "otwórz" i "zamknij" są traktowane specjalnie. Serwer Supli decyduje co zrobić w danej sytuacji.
Problem polega na tym, że bramą steruję się na zasadzie step-by-step i dając impuls na wejście napędu, nie wiemy co zrobi napęd.
W Supli jest taki mechanizm, że jak wydasz komendę "otwórz" lub "zamknij", to po pierwsze, stan bramy musi być inny, niż treść komendy. Po drugie serwer da jeden impuls na sterownik i będzie czekał 60 s. Po tym czasie sprawdza, czy brama osiągnęła zadany stan. Jeśli nie, to ponowi próbę. Robi tak od 1 do 5 razy (zależnie od tego co ustawisz w Cloud).
Także jeśli brama się otwierała i dałeś "zamknij", to Supla da jeden impuls. Brama się zatrzyma. Ale Supla nie wie czy brama się zatrzymała, czy może zamyka. Więc czeka 60 s. Po tym czasie ponowi próbę (da impuls) jeśli stan kontraktronów nie zmieni się na "brama zamknięta" do tego czasu.
-
Czy dobrze rozumiem, że Supla przez Mqtt wystawia tylko polecenie "OTWÓRZ" i "ZAMKNIJ" i nie ma możliwości sterowania przez HA poleceniem stpe-by-step tak jak jest to aplikacji Supla. ?
-
Nie jestem pewien, ale w źródłach serwera widzę, że potrafi on obsłużyć akcję "open_close".patryk051185 wrote: Wed Oct 11, 2023 11:16 am Czy dobrze rozumiem, że Supla przez Mqtt wystawia tylko polecenie "OTWÓRZ" i "ZAMKNIJ" i nie ma możliwości sterowania przez HA poleceniem stpe-by-step tak jak jest to aplikacji Supla. ?
Więc jeśli dobrze patrzę, to jeśli na MQTT na topic bramy ustawisz ".../execute_action" z wartością "open_close" to powinien być taki efekt jak z apki.
Ale niech to może ktoś potwierdzi, bo nie mam pewności.
Nie znam też na tyle HA, aby pomóc z ustawieniem takiej akcji ręcznie.
-
Powinno zadziałać open_close
-
To właśnie była podpowiedź 
Najpierw musisz sobie odpowiedzieć jakim rodzajem encji chcesz sterować z użyciem akcji open_close.
Jak już określisz to napiszę Ci jak mniej więcej wyglądałaby konfiguracja.

Najpierw musisz sobie odpowiedzieć jakim rodzajem encji chcesz sterować z użyciem akcji open_close.
Jak już określisz to napiszę Ci jak mniej więcej wyglądałaby konfiguracja.