Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
ruza

Dzień dobry,

Mam w domu następującą sytuację:
W korytarzu mam 5 włączników światła tj. 2 schodowe i 3 krzyżowe. Za jeden ze schodowych został wpięty przekaźnik sterowany suplą i obecnie mogę sterować światłem, ale nie zawsze zgadza się stan wyświetlany w aplikacji.
Mógłbym zastosować fotorezystor do odczytu czy w pomieszczeniu jest ciemno czy jasno tj. Włączone oświetlenie lub nie.

Czy to możliwe w supli? A jeśli tak, to jak to wykonać?

Z góry dziękuję za pomoc,
Piotr
YoMan

ruza wrote: Thu Oct 19, 2023 4:32 pm Dzień dobry,

Mam w domu następującą sytuację:
W korytarzu mam 5 włączników światła tj. 2 schodowe i 3 krzyżowe. Za jeden ze schodowych został wpięty przekaźnik sterowany suplą i obecnie mogę sterować światłem, ale nie zawsze zgadza się stan wyświetlany w aplikacji.
Mógłbym zastosować fotorezystor do odczytu czy w pomieszczeniu jest ciemno czy jasno tj. Włączone oświetlenie lub nie.

Czy to możliwe w supli? A jeśli tak, to jak to wykonać?

Z góry dziękuję za pomoc,
Piotr
To oznacza że źle podłączyłeś, prawdopodobnie schodowe/krzyżowe obok supli. Fotorezystor da się podpiąć ale to nie zmieni wskazan w apce.
Podłącz wszystkie włączniki pod modul supli tak jak zwykłe (rownolegle) I będzie działać
YoMan

Dzięki za podpowiedź. Podłączenie jest poprawne, nie mam jak pozamieniać wszystkiego, żeby wszystkie łączniki działały jako switche, a supla działała jako sterownik. Nie mam N w puszkach, wszystko jest zrobione tak że działa, bez kucia ścian. Po prostu jak włączę światło w apce, a wyłączę ręcznie to nie zmieni się stan w apce.
Chodzi o to, żeby móc ustawiać stan danego kanału na podstawie sensora.
Albo jeszcze jakoś inaczej, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi.
djalex

Nie masz dobrze podłaczone. Skoro masz schodowe i krzyżowe tzn że to są łączniki bistabilne. Sterownik suplowy musi być wpiety za ostatni łącznik z ktorego jest wyjscie na lampe.
djalex

Schodowo-krzyżowy.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

djalex wrote: Thu Oct 19, 2023 10:10 pm Nie masz dobrze podłaczone. Skoro masz schodowe i krzyżowe tzn że to są łączniki bistabilne. Sterownik suplowy musi być wpiety za ostatni łącznik z ktorego jest wyjscie na lampe.
Dokładnie. Kolega mnie wyręczył.
Jeżeli tego tak nie podepniesz to nie oszukasz apki. Oznaczenie, że światło jest włączone pojawia się, kiedy na stykach wyjściowych z modułu supli jest napięcie i tego się nie da zmienić w znanych mi softach ... chyba że sam napiszesz z obsługą fotorezystora.
Przy twoim podłączeniu prawdopodobnie supla nie daje napięcia więc nie pokazuje świecenia a prąd idzie włącznikiem (schodowym lub krzyżowym) na lampę.
YoMan

@ruza! Zapewne zastosowałeś jakiś sterownik własnej roboty. Jeżeli zrobisz jakiś układ, który wykryje załączenie żarówki, to raczej nie jesteś w stanie powiązać w supli tego kanału z kanałem wyłącznika obwodu żarówki. Tak, jak koledzy wcześniej pisali; sterownik suplowy powinien być załączany sygnałem pochodzącym bezpośrednio z za wyłączników (do żarówki) i on sam (sterownik) powinien podawać napięcie do żarówki. Wadą tego połączenia jest to, że awaria sterownika suplowego pozbawia Cię światła.

Możesz zastosować jakiś czujnik światła, ale musiałby on "widzieć" tylko żarówkę, a nie inne źródła (np. słońce). Wtedy w osobnym kanale typu sensor - krańcówka (nie powiązanym z wyłącznikiem) będziesz widział stan świecenia. W/g mnie prostszym rozwiązaniem (zamiast fotokomórki) może być podłączenie cewki przekaźnika na 230V równolegle z żarówką i styk tego przekaźnika jako sensor posłać do supli.
Może w przyszłości, kiedy powstanie kanał ogólnego zastosowania, będzie możliwość powiązania wyłącznika z krańcówką (sensorem), ale tego nie jestem pewien.
Kiedyś myślałem nad zrobieniem wyłącznika schodowego bądź krzyżowego (działającego, jak mechaniczne wyłączniki) opartego o suplę, ale przeszkodą w dalszym ciągu jest możliwość wyświetlania stanu załączenia (żarówki) bez względu na stan załączenia przekaźnika. Wtedy awaria urządzeń supli nie miałaby wpływu na świecenie żarówki.

Jeżeli gdzieś jestem w błędzie - koledzy - prosiłbym o sprostowanie (wyjaśnienie). Cały czas się uczę. :)
djalex

A po co komplikować coś co od początku jest proste? Narysuj schemat jak to masz podłączone. Jaki sterownik?
RomanG

djalex wrote: Fri Oct 20, 2023 12:01 pm A po co komplikować coś co od początku jest proste? Narysuj schemat jak to masz podłączone. Jaki sterownik?
Nie wiem, czy pytasz mnie, czy kolegę @ruza!
Jeżeli mnie, to nic nie mam podłączone, bo zarzuciłem pomysł - jak wcześniej napisałem.
Jeżeli @ruza, to też jestem ciekaw, jak podłączył suplę do swojego obwodu schodowego.
RomanG

djalex wrote: Fri Oct 20, 2023 12:01 pm A po co komplikować coś co od początku jest proste?
Dodam jeszcze, że to czy coś jest skomplikowane, czy proste, w tym przypadku może zależeć od tego, czy masz L i N w konkretnej puszce i w ogóle czy masz miejsce w tej puszce.
Last edited by RomanG on Fri Oct 20, 2023 6:18 pm, edited 1 time in total.

Return to “Pomysły i koncepcje”