Witajcie. Stanąłem przed tematem którego moja wiedza na temat supli nie potrafi ogarnąć.
Co jest:
1.drzwi z zasuwą elektroniczną. Podanie napięcia 24v- otwiera drzwi, brak napięcia języki wracają do pozycji zamkniętej.
2.zamek szyfrowy Vidos ZS44X- Wifi. który ma dwie możliwości sterowania przekaźnikiem bezpotencjałowym
a. tryb "normalny" po wpisaniu kodu przekaźnik (zasuwnica w drzwiach) otwiera się na 5s. po czym zamyka się
b. tryb bistabilny - po wpisaniu kodu przekaźnik jest załączony (zasuwnica otwarta) do czasu kolejnego wpisania kodu.
Co potrzeba:
Drzwi te są w sklepie który jest otwarty codziennie od 7-17.
Po wejściu pierwszego pracownika i wprowadzeniu kodu zamek otwiera się i pozostaje otwarty do godziny 17. wpisywanie kodu nie powoduje żadnej reakcji na zamek.
Po godzinie 17:10 automatycznie się zamyka (jest wewnątrz przycisk którym można otworzyć i wyjść) lub można go zamknąć poprzez wpisanie kodu.
w godzinach od 17:10- 7 rano mozna wejść po wpisaniu kodu ale zasuwnica otwiera się tylko na kilka sekund a później zamyka.
Cały myk polega na tym aby nie sam harmonogram otwierał drzwi tylko dopiero po wpisaniu kodu przez pierwszego pracownika który wchodzi.
W całej tej logice na pewno jest jeszcze kilka zależności ale chciałem zapytać czy wogóle z suplą mozna podejśc do takiego zagadnienia.
Na użyty zamek szyfrowy nie mam już wpływu i próbuję pudrować trupa w szafie aby to działało jak najlepiej.
Pozdrawiam
Sterowanie drzwiami wejściowymi.
-
Hej.doblo wrote: Fri Oct 20, 2023 7:57 pm Witajcie. Stanąłem przed tematem którego moja wiedza na temat supli nie potrafi ogarnąć.
Ja bym chyba to zrobił w ten sposób, że zamek szyfrowy ustawiłbym na ten tryb normalny (załączający na 5s).
Następnie dokładamy jakieś urządzenie z Supli, które załącza przekaźnik bezpotencjałowy, wpięty równolegle do wyjścia z zamka szyfrowego, a dodatkowo ten sygnał z przekaźnika/zamka szyfrowego dałbym na wejście urządzenia jako "sensor binarny".
Wtedy w Supla Cloud dodajemy reakcję na "załączenie syngału" na sensorze binarnym, która włącza przekaźnik na stałe. Reakcję ustawiamy aby była dostępna wg harmonogramu pracy, który też ustaiwamy na Cloud (ma być aktywny w godzinach, np. od 6:00 do 17:00 codziennie lub w wybrane dni tygodnia).
Dodatkowo dodajemy harmonogram, który o godzinie 17:10 wyłącza przekaźnik w urządzeniu.