BENINCA Premier PR.45E

Tojatomekg

Cześć, jestem zielony w temacie automatyzacji otwierania bram. Chciałbym usprawnić swoją starą bramę beninca (2 skrzydła) o możliwość otwierania jej przez wifi (SBW-02 z anteną bo dość daleko od domu) - najbardziej zależy mi na ustawieniu harmonogramu, aby sama zamykała się na noc i był widoczny jej status (otwarta /zamknięta).

Sprzęt:
- Centralka: BENINCA HEAD v1.05 (model chyba z 2009 roku więc stary - schemat/instrukcja w załączniku) oraz
- Siłownik BENINCA Premier PR.45E, 230V z ramieniem łamanym, elementami mocującymi i wyłącznikami krańcowymi (info z oferty)

Było też podłączone otwieranie na wideodomofonie - aktualnie nie działa (prawodopodobnie uszkodzenie kabla gdzieś).

Prośba o wskazanie schematu podłączenia, aby uzyskać ww. funkcjonalności
Image

Z góry dziękuję za pomoc i wskazanie prawidłowego schematu podłączenia SBW-02 .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Tojatomekg on Wed Oct 25, 2023 9:45 am, edited 2 times in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

A1 - 11
A2 - 12
11 - 24
14 - 21
IN1 - 15

Na cloud.supla.org możesz ustawić aby brama zamykała się sama w określonych godzinach jeśli jest otwarta dłużej niż określony czas.
Możesz też oczywiście ustawić harmonogram aby sama się zamknęła o określonej godzinie ale moim zdaniem lepiej włączyć funkcje automatycznego zamykania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Tojatomekg

Super, dziękuję za ekspresową odpowiedź. Właśnie ze względu na charakter działalności, chcę aby brama była otwarta np. między godz. 7 a 22. Automatyzacja potrzebna po to, aby nie musieć pamiętać o otwieraniu i zamykaniu jej na noc (m.in. psy sąsiadów wchodzą na ogród i niszczą krzewy). Brama jest na tyle daleko, że w "ciemną" noc nie widać jej z domu i obecnie nigdy nie wiem, jaki jest jej status.

Dodatkowo chciałem jeszcze dodać jakiś bezprzewodowy przycisk WiFi (2 przyciski z 2 klawiszami zamknięta o otwarta) w domu przy drzwiach, który pozwoli ręcznie zamknąć/otworzyć bramę o dowolnej godzinie (np. w weekend). Czy supla obsługuje takie urządzenie/przycisk bezprzewodowy? - mogę prosić o wskazanie modelu? Oczywiście można używać pilota, ale teraz otwórz/zamknij jest pod tym samym przyciskiem ustawione i w sytuacji gdy nie widzę bramy w nocy - nie wiem jaki jest jej status. Pomijam kwestię, że pilot jest ciągle w ruchu i nawet przywiązanie go nie pomogło! ;)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A sterowanie z aplikacji na smartfonie nie wystarczy w takim przypadku?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Możesz zastosować np. RNW-01 ale inne moduły mogą też sterować bramą. Np, jeśli zastosujesz moduł sterowania oświetleniem lub roletami to możesz tam ustawić aby np. podwójne naciśnięcie przycisku otwierało/zamykało bramę.

Możesz też uruchomić usługę, która umożliwia sterowanie bramą z telefonów, które nie mają dostępu do internetu.
call.supla.io
Tojatomekg

Na terenie posesji jest dom wielopokoleniowy, pojawiają się pracownicy itd. Nie każdy ma telefon z android przy sobie (np. Babcia 90lat). Nic nie zastąpi przycisku "na stałe", który pozwoliłby otworzyć bramę. Oczywiście jeśli się nie uda znaleźć opcji bezprzewodowej-to będę kombinował z przewodową. Natomiast wiem, że nie byłoby problemu przy rozwiązaniu z Tuya/Zigbee, gdzie możliwe jest stworzenie odpowiedniej sceny, która mogłaby być obsługiwana bezprzewodowym przyciskiem.
pzygmunt

Tak jak pisałem wyżej.... możesz zamontować przycisk bezprzewodowy (wifi) z wykorzystaniem RNW-01 lub uruchomić usługę call.supla.io, która pozwoli otwierać bramę z telefonów, które pamiętają czasy wybierania impulsowego.
Tojatomekg

pzygmunt wrote: Wed Oct 25, 2023 9:45 am A1 - 11
A2 - 12
11 - 24
14 - 21
IN1 - 15

Na cloud.supla.org możesz ustawić aby brama zamykała się sama w określonych godzinach jeśli jest otwarta dłużej niż określony czas.
Możesz też oczywiście ustawić harmonogram aby sama się zamknęła o określonej godzinie ale moim zdaniem lepiej włączyć funkcje automatycznego zamykania.
Czyli schemat wyglądałby tak:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zgadza się.
Tojatomekg

pzygmunt wrote: Wed Oct 25, 2023 10:44 am Tak jak pisałem wyżej.... możesz zamontować przycisk bezprzewodowy (wifi) z wykorzystaniem RNW-01 lub uruchomić usługę call.supla.io, która pozwoli otwierać bramę z telefonów, które pamiętają czasy wybierania impulsowego.
Czyli jak wtedy wyglądałby schemat podłączenia do Head v.1.05 i co jeszcze należałoby dokupić (przykładowy model przycisku)?
Znalazłem jedynie takie rozwiązanie, które teoretycznie mogłoby zostać zastosowanie-czy mam rację?
https://supla.zamel.com/product/przedlu ... fi-pnw-01/

Czy ewentualnie możliwe byłoby zastosowanie sterownika radiowego z przyciskiem radiowym równolegle do rozwiązania WIFI? Jakie wtedy urządzenia wchodziłyby w grę?
Last edited by Tojatomekg on Wed Oct 25, 2023 11:49 am, edited 2 times in total.

Return to “ZAMEL SBW-02”