Rekuperacja, pomiar temperatury i wilgotności

bhejduk

Witam wszystkich, mam sonoffa basic z czujnikami temperatury i wilgotności. Zakupiłem dwa ww. moduły z czujnikami am2301, po dwa czujniki na jeden moduł. Mam problem z odczytem wilgotności, mimo prób kalibracji pokazują straszne głupoty. Wspomniane moduły zastosowałem w rekuperatorze, czujniki umieszczone są w kanałach wentylacyjnych przy centralce. Pomiar temperatury wydaje się właściwy, niestety wilgotność stale utrzymuje się blisko 98 procent. Nie wiem jak ten problem rozwiązać. Może lepszy byłby czujnik bme280.
Proszę o radę jak rozwiązać problem.
Screenshot_2023-10-26-15-47-36-022_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

bhejduk wrote: Sat Oct 28, 2023 5:39 am Witam wszystkich, mam sonoffa basic z czujnikami temperatury i wilgotności. Zakupiłem dwa ww. moduły z czujnikami am2301, po dwa czujniki na jeden moduł. Mam problem z odczytem wilgotności, mimo prób kalibracji pokazują straszne głupoty. Wspomniane moduły zastosowałem w rekuperatorze, czujniki umieszczone są w kanałach wentylacyjnych przy centralce. Pomiar temperatury wydaje się właściwy, niestety wilgotność stale utrzymuje się blisko 98 procent. Nie wiem jak ten problem rozwiązać. Może lepszy byłby czujnik bme280.
Proszę o radę jak rozwiązać problem.
Screenshot_2023-10-26-15-47-36-022_org.supla.android.jpg
Ja bym spróbował czujnika sht31. W pomieszczeniu się sprawdza.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”