wemos + przekaźnik + diody + GG

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Witajcie
Robię przekaźnik beznapięciowy na wemosie d1 mini (zrezygnowałem z esp 01S, różnica kosztowa mała a możliwości podłączenia większe) jako sterownik pieca CO termet i chciałbym oprócz przełączania zdalnego i z przycisku, także czujnik DS , co nie budzi żadnych wątpliwości dodać jeszcze 2 diody:
-dioda połączenia z siecią działająca dokładnie tak jak diody w sonoffach basic czy gniazdkach goSund
-dioda załączenia przekaźnika, świecąca jak przekaźnik jest zwarty
Proszę o pomoc w zakresie podłączenia elektrycznego
jak i skonfigurowania Gui Generic aby to osiągnąć.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Podłączasz pod 2 wolne GPIO, w zakładce konfiguracja definiujesz diodę która pokazuje stan połączenia z serwerem, natomiast dioda pokazująca stan przekaźnika definujesz w zakładce przekaźniki. Podczas generowania GG musisz zaznaczyć ,,LED załączenia przekaźnika.

Co do samego podłączenia musisz wybrać diody i dobrać do nich odpowiedzni rezystor.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Albert

mmiikk wrote: Mon Oct 30, 2023 10:11 am Witajcie
Robię przekaźnik beznapięciowy na wemosie d1 mini (zrezygnowałem z esp 01S, różnica kosztowa mała a możliwości podłączenia większe) jako sterownik pieca CO termet i chciałbym oprócz przełączania zdalnego i z przycisku, także czujnik DS , co nie budzi żadnych wątpliwości dodać jeszcze 2 diody:
-dioda połączenia z siecią działająca dokładnie tak jak diody w sonoffach basic czy gniazdkach goSund
-dioda załączenia przekaźnika, świecąca jak przekaźnik jest zwarty
Proszę o pomoc w zakresie podłączenia elektrycznego
jak i skonfigurowania Gui Generic aby to osiągnąć.
W wemosie jest wbudowana dioda pod D4 (chyba gpio 2). W GG w zakładce konfiguracja taki pin ustawiasz przy diodzie led. A led przekaźnika najlepiej przy generowaniu binarki w GG zaznaczyc opcję LED ZAŁĄCZENIA PRZEKAŹNIKA i wybrać jakiś wolny pin, który będzie sprzężony z pinem sygnałowym przekaźnika
Pietras81
Been thanked: 1 time

a tu obrazek ja to zrobić
viewtopic.php?p=67363#p67363
pamiętaj o rezystorze przed diodą

Ty potrzebujesz pojedynczy przekaźnik ale to bez znaczenia
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

zwykle moduły przkaźnikowe mają swoje diody więc możesz na nie patrzeć lub się podpiąć równolegle
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Dziekuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi, moduły już w drodze, wszystko wydaje się już jasne :)
peemes

Szukam rozwiązania do praktycznie identycznej sytuacji - beznapięciowy przekaźnik do sterownika do pieca - myślałem o wemosie z zasilaniem akumulatorowym, ale nie potrafię znaleźć jakiś konkretnych gotowych takich przekaźników - czy mógłbym poprosić o podpowiedzi z czego kolega skorzystał? Będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

peemes wrote: Thu Jul 25, 2024 2:20 pm Szukam rozwiązania do praktycznie identycznej sytuacji - beznapięciowy przekaźnik do sterownika do pieca - myślałem o wemosie z zasilaniem akumulatorowym, ale nie potrafię znaleźć jakiś konkretnych gotowych takich przekaźników - czy mógłbym poprosić o podpowiedzi z czego kolega skorzystał? Będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
Akumulatorowego nie znajdziesz raczej, wemos szybko rozladuje aku. Chyba że połączysz z panelem PV.
Przekaźniki- wpisz w internecie "moduł przekaźnik" wyskoczy tego cała masa
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”