SBW-02 + centrala Eldrim - użycie kontaktronu z napędu

radzio6

Witam,

Dotychczas używałem sonoff SV i osobny kontaktron ale już po raz drugi po jakimś czasie przestała mi działać informacja o stanie bramy. Kontrakton sprawdziłem i jest OK, natomiast jest oddalony od sonoffa, który jest w piwnicy o jakieś 15m i może tu jest problem.

Chciałbym przejść na SBW-02 albo SBW-01 i umiejscowić go w napędzie bramy (Napęd Elbram z centralą Eldrim).
Do centrali są fabrycznie podłączone 2 kontaktrony, które informują napęd o stanie położenia bramy.

Czy mogę wykorzystać jeden z tych kontaktronów do podłączenia SBW-02 i informacji o stanie bramy (otwarta/zamknięta)?
Jeśli tak to proszę o weryfikację schematu z załącznika i podpowiedzieć gdzie podłączyć żółtą linię od kontaktronu?
[fioletowy prostokąt proszę nie brać pod uwagę - są to to jakieś dodatkowe przekaźniki podłączone przez instalatora aby brama nie mogła się otworzyć jeżeli furtka jest otwarta (brama najeżdża na furtkę]

Dziękuję i pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by radzio6 on Tue Oct 31, 2023 4:38 pm, edited 1 time in total.
kiler88
Been thanked: 1 time

Najczęściej po podpięciu się pod fabryczne krańcówki głupieje sterownik bramy, kilka osób już o tym wspominało, ja mogę ze swojego doświadczenia napisać, że na pewno dzieje się tak przy sterownikach Wiśniowski. Jedynym wyjściem jest sterownik z wyjściem przekaźnikowym informującym o stanie bramy lub zewnętrzne kontaktrony.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie odradzam wpinania się w krańcówki napędu ponieważ może to mieć na niego negatywny wpływ. Niemniej jednak w odróżnieniu od kolegi wyżej ja mam odwrotne odczucie tj. z mojej obserwacji forum, zwykle użytkownicy, którzy tak zrobili twierdzą, że im to poprawnie działa, a takich, którym to nie działa jest niewiele.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
radzio6

Dziękuję za informację.

Jeśli jednak chciałbym na próbę podpiąć kontaktron od napędu do SBW-02 to do czego wpiąć tą żółtą linię ze schematu - (złącze nr 11 w sterowniku bramy)?
Pierwszy pin kontaktronu (złącze nr 12 w sterowniku) - linia pomarańczowa będzie podpięty do IN1 w SBW-02.

Silnik napędu jest na 24V AC i takim napięciem będzie zasilony SBW-02 (gniazdo 18/19 - zasilanie akcesoriów).
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Żółtą nigdzie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
radzio6

Rozumiem. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Generalnie jeżeli testy z równoległym wykorzystaniem kontaktrona z napędu bramy się nie sprawdzą, to wrócę z SBW-02 do piwnicy i swojego kontaktrona, ktory jest oddalony od piwnicy o 15m i przymocowany po drugiej stronie bramy niż napęd.

Return to “ZAMEL SBW-02”