Połączenie ESP32 do MQTT supli

chmielu

Cześć! Czy ktoś próbował połączyć sprzęt z poza supli do ich brokera MQTT uruchamianego na stronie z zakładki integreacje? Zakładam, że się da(gdyż jestem w stanie połączyć się z brokerem poprzez MyMQTT) ale nie wiem jak to połączenie ustanowić pomiędzy ESP32 a brokerem.
pzygmunt

Możesz się podłączyć ale nic nie opublikujesz. Możesz tylko subskrybować.
chmielu

To w takim razie koniec tematu. Dzięki!
proxxon

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mam ESP8266 - wemos d1 mini, który jest gatewayem, podłączony na stałe do neta. Do niego łączą się inne ESP8266 za pomocą ESP-Now. Ten pierwszy łączy się przez MQTT z Suplą i odpala właśnie lampy przed garażami. Te drugie to piloty, jeden mam zainstalowany na stałe w aucie. Także jak coś to da się z ESP sterować Suplą przez MQTT.
tomkowski

proxxon wrote: Mon Nov 06, 2023 1:42 pm Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mam ESP8266 - wemos d1 mini, który jest gatewayem, podłączony na stałe do neta. Do niego łączą się inne ESP8266 za pomocą ESP-Now. Ten pierwszy łączy się przez MQTT z Suplą i odpala właśnie lampy przed garażami. Te drugie to piloty, jeden mam zainstalowany na stałe w aucie. Także jak coś to da się z ESP sterować Suplą przez MQTT.
Sterować tak, ale publikować nie. W sensie mam ESP z "radiem", które odbiera mi stację pogodową i publikuje zdekodowane dane po MQTT. I tego nie jestem w stanie "wrzucić" do SUPLI by zobaczyć tam np. temp.
Też bym chciał by się dało:-D

Return to “MQTT”