Kupię sterownik przekaźnik SUPLA - kontaktron Satel

OXY

Witam
Czy ktoś może mi pomóc w integracji SUPLA z Satelem...
Satel podaje 12V z stanem kontaktronów z okien, drzwi otwarte\ zamknięte chciałbym to wykorzystać do rozłączenia układów ogrzewania i chłodzenia w domu. Realizuję to głównie sonoffami z termometrami oczywiście zrobione na Supla.

Potrzebuje 6 sztuk takiego modułu oczywiście na Suple.
Dziękuję za informację i pomoc.
Preußen
Pietras81

https://pietras-81.aqi.eco/
OXY

Pietras81 wrote: Mon Nov 06, 2023 7:39 pm Zagadaj z kolegą Duch_
memberlist.php?mode=viewprofile&u=233
Dziękuję za informację
Preußen
Duch__

Nie bardzo z tego opisu rozumiem co masz i co chcesz osiągnąć.
Image
Robert Błaszczak

Podejrzewam, że @OXY chce "wziąć" sygnał z wejść centrali z kontaktronów. Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

Jeżeli tak to chyba nie zadziała. Coś słyszałem że centralą mierzy rezystancje.
YoMan

OXY wrote: Mon Nov 06, 2023 7:26 pm Witam
Czy ktoś może mi pomóc w integracji SUPLA z Satelem...
Satel podaje 12V z stanem kontaktronów z okien, drzwi otwarte\ zamknięte chciałbym to wykorzystać do rozłączenia układów ogrzewania i chłodzenia w domu. Realizuję to głównie sonoffami z termometrami oczywiście zrobione na Supla.

Potrzebuje 6 sztuk takiego modułu oczywiście na Suple.
Dziękuję za informację i pomoc.
NIe jestem specjalistą od SATEL ale spóbowałby tak : zakładam ze kontaktrony masz podłączone pod wejscia centrali. Dla kazdego tego wejścia , zakładam ze sie da to zrobic : zdefiniowałbym w DLOADX wyjście , ktore byłoby kopią stanu wejcia (wiec domyslnie to wyjscie byłoby załaczone bo okna są zamkniete) . A kiedy otwarte jest okno to wyjście sie wyłacza. Pod to wyjscie podłaczasz przekaźnik 12V , a wyjscie tego przekażnika podłączasz pod wejscie RNW-01 , ustawiasz przyciski jako BISTABILNE i ustawiasz w cloud Acion trigger na WYŁĄCZ i definiujesz sobie co sie ma stac np właczasz jakis kanał blokady aby ogrzewanie sie NIE załaczało , a kiedy zamykasz okno to pod AT WŁĄCZ ustawiasz wyłączenie tej blokady aby ogrzewanie mogło sie załączyć.
To tylko teoria :)
wsosniak

Oooo !!!!! idealnie pasuje to pod ten temat : intergracji SATEL z innymi systemami , czyli kopia stanu wejscia na wyjscie :

https://www.montersi.pl/wsparcie/porada ... h-integra/
Robert Błaszczak

YoMan wrote: Wed Nov 08, 2023 12:06 am Jeżeli tak to chyba nie zadziała. Coś słyszałem że centralą mierzy rezystancje.
Doprecyzowując. Podłączasz kontaktron do centrali dwoma przewodami. W kontaktronie równolegle do wyprowadzeń podłączasz rezystor 10 kΩ. Dzięki temu centrala wie, że:
- 0 Ω - kontaktron zwarty - okno/drzwi zamknięte,
- 10 kΩ - kontaktron rozwarty - okno/drzwi otwarte,
- ∞ - przerwany obwód - centrala zgłasza sabotaż.

Nie wiemy, jaką konkretnie autor ma wykonaną instalację alarmową, jaką ma centralę i czy dla kontaktronów ma załączone parametryzowanie i sygnalizację sabotażu. Natomiast propozycja kolegi @wsosniak jest w takim przypadku najbezpieczniejsza. Dokładając ekspander INT-O mamy gotowca z przekaźnikami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

Robert Błaszczak wrote: Wed Nov 08, 2023 7:38 am
YoMan wrote: Wed Nov 08, 2023 12:06 am Jeżeli tak to chyba nie zadziała. Coś słyszałem że centralą mierzy rezystancje.
Doprecyzowując. Podłączasz kontaktron do centrali dwoma przewodami. W kontaktronie równolegle do wyprowadzeń podłączasz rezystor 10 kΩ. Dzięki temu centrala wie, że:
- 0 Ω - kontaktron zwarty - okno/drzwi zamknięte,
- 10 kΩ - kontaktron rozwarty - okno/drzwi otwarte,
- ∞ - przerwany obwód - centrala zgłasza sabotaż.

Nie wiemy, jaką konkretnie autor ma wykonaną instalację alarmową, jaką ma centralę i czy dla kontaktronów ma załączone parametryzowanie i sygnalizację sabotażu. Natomiast propozycja kolegi @wsosniak jest w takim przypadku najbezpieczniejsza. Dokładając ekspander INT-O mamy gotowca z przekaźnikami.
Nie znam się na szczegółach technicznych (mamy tu specjalistów na forum od Integry) ale właśnie tak to mam zrobione: przekaźnik na osobne wyjście i integra steruje wyjściem na podstawie sygnału z wejścia a instalacja kontaktronu jest nieruszana. Żadnych problemów z działaniem.
YoMan

Return to “Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”