Cześć,
Szukam ale nie mogę znaleźć nic dedykowanego a chyba bramowego zastosować nie można. Potrzebuję zrobić zdalne włączanie światła. Niestety odpada włącznik na wifi ponieważ w pomieszczeniu gdzie to światło chcę zapalić, nie mam kompletnie dostępu do wifi. Dlatego potrzebuję dedykowany moduł dopuszkowy który będę mógł zamontować sobie w innym miejscu i doprowadzić kabel do tradycyjnego włącznika bądź żarówki w pomieszczeniu w których chcę to światło zapalać. Dodatkowo moduł musi mieć możliwość podłączenia zewnętrznej anteny wifi. Czy w ogóle supla ma coś takiego w swojej ofercie?
Moduł włączania światła z zewnętrzną anteną wifi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pomijając antenę zewnętrzną, możesz użyć dowolnego ROW lub mROW. Jedynie musisz dociągnąć przewód zasilający żarówkę od tego ROW-a, oraz dodatkowo przewód do przycisku (jeśli tam też ma być przycisk).lukpio3 wrote: Fri Nov 17, 2023 8:26 pm Cześć,
Szukam ale nie mogę znaleźć nic dedykowanego a chyba bramowego zastosować nie można. Potrzebuję zrobić zdalne włączanie światła. Niestety odpada włącznik na wifi ponieważ w pomieszczeniu gdzie to światło chcę zapalić, nie mam kompletnie dostępu do wifi. Dlatego potrzebuję dedykowany moduł dopuszkowy który będę mógł zamontować sobie w innym miejscu i doprowadzić kabel do tradycyjnego włącznika bądź żarówki w pomieszczeniu w których chcę to światło zapalać. Dodatkowo moduł musi mieć możliwość podłączenia zewnętrznej anteny wifi. Czy w ogóle supla ma coś takiego w swojej ofercie?
Modułu dopuszkowego z zewnętrzną anteną nie ma. Pytanie czy jest ona Ci rzeczywiście potrzebna? Ewentualnie zewnętrzną antenę ma ROW-04m - jeśli masz puszkę kieszeniową, to może się tam zmieści
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
lukpio3
Dzięki wielkie. Spróbuję zatem na początek użyć tego sterownika ROW-01. Powinien mi w sumie złapać sygnał wifi bez anteny. Natomiast powiedz proszę, jaki kabel zastosować najlepiej do jego podłączenia? Drut czy linka? I jaki przekrój? 1,5mm2 starczy czy może być za cienki?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Zgodnie ze sztuką powinieneś dobrać przewod do zabezpieczenia w rozdzielni.lukpio3 wrote: Sat Nov 18, 2023 6:48 pm Dzięki wielkie. Spróbuję zatem na początek użyć tego sterownika ROW-01. Powinien mi w sumie złapać sygnał wifi bez anteny. Natomiast powiedz proszę, jaki kabel zastosować najlepiej do jego podłączenia? Drut czy linka? I jaki przekrój? 1,5mm2 starczy czy może być za cienki?
10A to chyba 1,5mm2 , 16A to 2,5mm2 ale myślę że koledzy mnie poprawią
YoMan
-
lukpio3
Też mi się tak wydawało. Czyli 1.5mm2 bo pomieszczenie w którym chcę to zastosować, zabezpieczone jest właśnie bezpiecznikiem 10A. Ale jeszcze czekam na potwierdzenie kogoś kto się na tym zna
. Nie chcę przegrzać instalacji. A jak da się za cienkie kable to będą się grzały. I chyba w takim wypadku lepiej jednak sprawdzi się drut niż linka.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Można również dać większy przekrój od minimalnego do danego zabezpieczenia ale nie na odwrót,YoMan wrote: Sat Nov 18, 2023 8:15 pm
Zgodnie ze sztuką powinieneś dobrać przewod do zabezpieczenia w rozdzielni.
10A to chyba 1,5mm2 , 16A to 2,5mm2 ale myślę że koledzy mnie poprawią![]()
-
lukpio3
Jeszcze byłem się upewnić bo w tej rozdzielnicy mam również zabezpieczenia B16 ale nie, jest tak jak pisałem. To pomieszczenie w którym chcę zrobić zapalanie światła zdalnie, jest zabezpieczone bezpiecznikiem B10. Dodatkowo nie ma tam nic, poza włącznikiem i lampą z żarówką LED (A60, 10W). Nie ma tam nawet gniazdka elektrycznego. Także wydaje mi się że przewód 1,5mm2 wystarczy. Zresztą już nawet taki zamówiłem
.
-
lukpio3
Panowie a jeszcze takie techniczne pytanie. Jak to będzie działało z tym modułem ROW-01? Czy jak zapalę światło za pomocą supli to będę mógł je zgasić przy pomocy włącznika albo odwrotnie, jak zapalę światło włącznikiem to będę mógł je zgasić przy pomocy supli? Czy jak zapalę zdalnie to tylko zdalnie mogę zgasić i tak samo jak zapalę włącznikiem to włącznikiem będę musiał zgasić?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Włącznik musisz podłączyć do ROW-01 - wtedy to będzie działało dobrze.lukpio3 wrote: Mon Nov 20, 2023 10:08 am Panowie a jeszcze takie techniczne pytanie. Jak to będzie działało z tym modułem ROW-01? Czy jak zapalę światło za pomocą supli to będę mógł je zgasić przy pomocy włącznika albo odwrotnie, jak zapalę światło włącznikiem to będę mógł je zgasić przy pomocy supli? Czy jak zapalę zdalnie to tylko zdalnie mogę zgasić i tak samo jak zapalę włącznikiem to włącznikiem będę musiał zgasić?
Najlepsze suple dla Twojego domu