SRW 01 - Kalibracja

Sterownik rolet
Bulion76
Posts: 109
Joined: Sat Feb 15, 2020 6:04 pm
Location: Ziemia Święta (Toruń)

Post

Cześć

A zapytam nieśmiało co powoduje naciśnięcie przycisku kalibracja w cloudzie?
Instalowałem te sterowniki kilka lat temu . Nie było wtedy tego przycisku.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ł.S
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Naciśnięcie inicjuje procedurę ustalania pozycji krańcowych rolety. W przypadku mSRW dodatkowo policzy jeszcze raz czas otwarcia i zamknięcia.
Bulion76
Posts: 109
Joined: Sat Feb 15, 2020 6:04 pm
Location: Ziemia Święta (Toruń)

Post

pzygmunt wrote: Sun Nov 26, 2023 7:23 am Naciśnięcie inicjuje procedurę ustalania pozycji krańcowych rolety. W przypadku mSRW dodatkowo policzy jeszcze raz czas otwarcia i zamknięcia.
Dla mSRW to rozumiem. Jednak nie za bardzo rozumiem jak to działa dla SRW-01. Jak instalowałem rolety policzyłem sobie czasy zamknięcia i otwarcia oraz ustaliłem dolną pozycję dla rolet. Co masz na myśli pozycji krańcowych skoro tu czas zadziałania przekaźnika w module SRW-01 determinuje zamknięcie i otwarcie. Może masz na myśli w przypadku gdybym miał czujniki otwarcia/zamknęcia?

Ł.S
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

SRW mając informacje o czasie otwarcia i zamknięcia najpierw całkowicie otwiera i zamyka roletę by ustalić jej pozycję. Ta pozycja z czasem minimalnie się rozjeżdża od stanu faktycznego jeśli długi nie wykonuje się pełnego otwarcia lub pełnego zamknięcia. W takim przypadku wystarczy całkowicie otworzyć/zamknąć roletę lub po prostu kliknąć przycisk kalibracji.
Bulion76
Posts: 109
Joined: Sat Feb 15, 2020 6:04 pm
Location: Ziemia Święta (Toruń)

Post

ok, teraz to jasne.

Ten problem też zauważyłem użytkując 14 moich rolet na SRW-01
Dodałem kilka sekund do zamykania i otwierania. Trochę wtedy pozycja się nie zgadza, ale to nie istotne.

Pozdrawiam
Ł.S
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możliwe, że piszesz o innym problemie.
viewtopic.php?t=9155

Return to “ZAMEL SRW-01”