Emulator DS1820 do historii

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
dawidd

Witam
Chciałbym miec historie kiedy uprzedzenie jest włączone a kiedy wyłączone - z tego co wiem to historie oferuje tylko czujnik temperatury i wilgotności. Czy dalo by się stworzyć emulator ds1820 zeby np po podaniu stanu wysokiego podawał jedna temperaturę, a stanu niskiego inna? Z tego dało by sie wyczytać kiedy cos chodziło a kiedy było wyłączone. Kiedyś łączyłem żarówkę z czujnikiem i symulowałem tego typu zachowanie ale może da sie to zrobić w bardziej cywilizowany sposób? Chyba ze jest jakieś w ogóle inny sposób na historie włączonych i wyłączonych urządzeń o której nie wiem - będę wdzięczny za pomoc
mmiikk

Gniazdka z pomiarem tez mają historię i będziesz miał w niej pobór mocy w czasie, wiec spokojnie widać kiedy coś się załącza
dawidd

Nie do końca mi o to chodzi. Raczej coś co zapamięta stan o /off
Pietras81

A jak by dać ds i np. zasilanie czy masę z ds puścić przez przekaźnik który jest zasilany z tego samego źródła co maszyna. Maszyna działa ds podaje wartość temperatury w danym pomieszczeniu maszyna się wyłączy ds ma błąd i brak odczytu. Takie trochę prymitywne ale powinno zadziałać.
Drugi pomysł cały układ pomiaru temperatury zasilać z źródła maszyny też będzie widać na wykresie kiedy działała.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

To nie trzeba żadnych ds używać.
Zwykły kanał wirtualnego termometru i kilka drobiazgów w kodzie dopisać.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?

Return to “Pomysły i koncepcje”