Wersja 23.12 - Timer w termostacie, lifting wykresów

mipolansk
Posts: 295
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

Wkrótce w TestFlight powinna się pojawić wersja 23.12 aplikacji Supla! Wersję grudniową zaczynamy od dodania możliwości uruchamiania timera w termostacie. Pozwala to na czasową zmianę ustawień termostatu. Po zakończeniu odliczania termostat powraca do poprzedniego ustawienia.

Po za tym jest szansa, że udało się również rozwiązać problem wspomniany w tym poście viewtopic.php?p=158599#p158599, osoby które miały taki problem zachęcam do sprawdzenia, ponieważ naprawiałem go trochę w ciemno, gdyż nie udało mi się go powtórzyć.

Jeżeli ktoś korzysta z termostatu Home+ to tam również wpadła mała poprawka, wykres nie skaluje się już do jakiegoś bliżej nieokreślonego zakresu, tylko ustawia maksymalne oddalenie, tak aby było widać wszystkie dane na wykresie.

Jeśli ktoś nie dołączył do programu Beta testerów, a chciałby to można skorzystać z tego linku: https://testflight.apple.com/join/GZyMLwH0

Zachęcam do dzielenia się uwagami :)
Last edited by mipolansk on Thu Dec 07, 2023 1:27 pm, edited 1 time in total.
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Pytanie przy okazji , w moim starym salusie było tak że po włączeniu w tryb ręczny był on aktywny do czasu - godziny jaka była ustawiona w harmonogramie. tz jeśli o godz 12 właczyłem tryb ręczny a w harmonogramie o 15.00 następowała zmiana temperatury zadanej , to wówczas regulator przechodził do trybu automtycznego
To nie jest żądanie tylko zapytanie :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

shimano73 wrote: Fri Dec 01, 2023 8:46 am Pytanie przy okazji , w moim starym salusie było tak że po włączeniu w tryb ręczny był on aktywny do czasu - godziny jaka była ustawiona w harmonogramie. tz jeśli o godz 12 właczyłem tryb ręczny a w harmonogramie o 15.00 następowała zmiana temperatury zadanej , to wówczas regulator przechodził do trybu automtycznego
To nie jest żądanie tylko zapytanie :)
Nasze termostaty trzymają tryb na stałe. Czyli jeśli klikasz przycisk "ręczny", to będzie już zawsze ręczny. Podobnie "off" i "program tygodniowy".
Natomiast taką opcję, jak opisałeś powyżej, też wspieramy. Upewnij się tylko, czy w konfiguracji w Cloud jest odznaczona opcja:
2023-12-01_09-50.png
Gdy termostat jest w trybie "program tygodniowy", to przyciski i koło do zmiany nastawy temperatury jest dostępne i można ją zmieniać. Zależnie od ustawienia powyższej opcji, po zmianie ręcznie temperatury termostat:
1. tymczasowo będzie pracował w trybie "ręcznym" z nową nastawą - do czasu, gdy wg programu tygodniowego powinien zmienić się program (opcja w cloud wyłączona), albo
2. wyłączy tryb "program" i przełączy się na stałe w tryb ręczny z nową nastawą temperatury (opcja w cloud właczona)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

klew wrote: Fri Dec 01, 2023 8:53 am
shimano73 wrote: Fri Dec 01, 2023 8:46 am Pytanie przy okazji , w moim starym salusie było tak że po włączeniu w tryb ręczny był on aktywny do czasu - godziny jaka była ustawiona w harmonogramie. tz jeśli o godz 12 właczyłem tryb ręczny a w harmonogramie o 15.00 następowała zmiana temperatury zadanej , to wówczas regulator przechodził do trybu automtycznego
To nie jest żądanie tylko zapytanie :)
Nasze termostaty trzymają tryb na stałe. Czyli jeśli klikasz przycisk "ręczny", to będzie już zawsze ręczny. Podobnie "off" i "program tygodniowy".
Natomiast taką opcję, jak opisałeś powyżej, też wspieramy. Upewnij się tylko, czy w konfiguracji w Cloud jest odznaczona opcja:
2023-12-01_09-50.png

Gdy termostat jest w trybie "program tygodniowy", to przyciski i koło do zmiany nastawy temperatury jest dostępne i można ją zmieniać. Zależnie od ustawienia powyższej opcji, po zmianie ręcznie temperatury termostat:
1. tymczasowo będzie pracował w trybie "ręcznym" z nową nastawą - do czasu, gdy wg programu tygodniowego powinien zmienić się program (opcja w cloud wyłączona), albo
2. wyłączy tryb "program" i przełączy się na stałe w tryb ręczny z nową nastawą temperatury (opcja w cloud właczona)
dziękuję
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
kurus
Posts: 1098
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Zauważyłem taką przypadłość że jeśli zrzucimy aplikację w tło z widokiem szczegółowym czytaj wykresem temperatury czy termostatem i po jakimś czasie włączamy aplikację, to widzimy stan ten co był w momencie zamknięcia aplikacji, aby widok się odświeżył trzeba wrócić co widoku kanałów i wejść ponownie w dany kanał.
mipolansk
Posts: 295
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

kurus wrote: Wed Dec 06, 2023 2:40 pm Zauważyłem taką przypadłość że jeśli zrzucimy aplikację w tło z widokiem szczegółowym czytaj wykresem temperatury czy termostatem i po jakimś czasie włączamy aplikację, to widzimy stan ten co był w momencie zamknięcia aplikacji, aby widok się odświeżył trzeba wrócić co widoku kanałów i wejść ponownie w dany kanał.
Nowe wykresy wspierają gest odświeżania - pociągnij palcem od góry ekranu aby przeładować zawartość ;)
kurus
Posts: 1098
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Nie wiedziałem o tym, dzięki :D
mipolansk
Posts: 295
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

Już wkrótce w TestFlight pojawi się kolejne grudniowe wydanie a w nim:
- Lifting wykresów (więcej informacji tutaj: viewtopic.php?t=14359)
- Przy termostacie na liście powinna się już odświeżać temperatura
- Poprawa precyzji temperatury/wilgotności na wykresie (do dwóch miejsc po przecinku)
kurus
Posts: 1098
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Już jest dużo lepiej to wygląda jak wcześniej, widzę jeszcze że, dla agregacji godziny i dni w dymku pokazuje zakres temp, wilgotności w jakim była w ciągu wybranej godziny, dnia? (Wartość w nawiasie)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mipolansk
Posts: 295
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

kurus wrote: Thu Dec 07, 2023 8:51 pm Już jest dużo lepiej to wygląda jak wcześniej, widzę jeszcze że, dla agregacji godziny i dni w dymku pokazuje zakres temp, wilgotności w jakim była w ciągu wybranej godziny, dnia? (Wartość w nawiasie)
Przy agregacji powyżej minut jest wyświetlana temperatura minimalna i maksymalna (dla danej godziny, dnia czy tygodnia)

Return to “iOS”