Integracją z HA - dimmery (bug)

User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

@klew w związku z ostatnim pomysłem na automatyzacje znalazłem bug (lub niepożądany ficzer 😉). Jest to na GG ale wydaje mi sie, że to kwestia biblioteki (potwierdził @Lukfud, który nie korzysta z GG tylko z s-d):
Włączenie dimmera w HA z określoną jasnością powoduje, że włącza się on z jasnością ostatnio zapamiętana i dopiero potem się zmienia. Efekt jest taki, że jeśli chce rano odpalić światło na 5% to zapala się z jasnością z poprzedniego wieczora, np. 80% i dopiero ściemnia. W efekcie zamiast subtelnej pobudki dostaje flasha po gałach ... I od razu jestem gotowy do działania bez kawy ;) ... troszkę wq..ny , ale gotowy :)
Da się coś z tym zrobić?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Tam było już tyle wariantów zachowań, że ostatecznie nie pamiętam dokładnie na czym to stanęło.
Na pewno w najnowszej bibliotece było to zrobione dobrze. Możesz potwierdzić jakiej wersji używasz?
Tam jeszcze był jeden aspekt związany z integracja z ha, który wymaga kilku zmian po stronie serwera, ale to na razie czeka
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Nie wiem która wersją SD, GG 7.3.3 ( @krycha88 musiałby się wypowiedziec) natomiast wg oświadczenia @Lukfud u niego jest takie samo zachowanie a on aktualizuje SD na bieżąco.
Jak mógłbym sprawdzić najświeższa wersje?

(Zmiany większe ostatnio były bo mrugalo przy rozjasnianiu)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “supla-dev”