Dzisiaj open-source, a jutro?

jinx_20

Cześć, zastanawiam się nad wejściem w rozwiązania supla.
Zacząłem się jednak zastanawiać co będzie z tym projektem za np. 2, 5 czy 10 lat.
Na dzień dzisiejszy wygląda to zachęcająco tj. projekt jest rozwijany, open-source, jest dostępna wersja on-prem jak i darmowy cloud.
Ale... znając życie długo tak nie będzie i pewnie przy dalszym rozwoju pojawią się różne zakusy i pomysły typu sprzedać biznes chińczykom, zrobić wersję free z ograniczoną funkcjonalnością i reklamami, płatną itp. itd. W końcu każdy kiedyś chce zarobić i wiecznie nie będzie robił czegoś za darmo. Utrzymanie systemów też kosztuje.

W związku z tym chciałbym zapytać decydentów o plany na przyszłość? :)
Zastanawiający jest też związek z TransCom oraz AC SOFTWARE.

Nie zrozumcie mnie źle, chciałbym tylko poznać szerszy obraz całości zanim wydam kilka tysięcy pln to na to rozwiązanie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia.
Osobiście jestem związany zawodowo z projektem Supla i dostaję za to pieniądze. Przelewy są regularnie, więc kasa w projekcie jest ;P

AC Software to firma, która stoi za projektem. Jest ona właścielem logo, marki, oprogramowania itd. Bo Supla to nie jest firma.

Projekt na siebie zarabia i jest finansowany głównie poprzez gotowe produkty z logo Supli - np. urządzenia z firmy Zamel, Heatpol, Varilight, Fakro, Paveko itp. Także każdy, kto kupuje tzw. "gotowce", dokłada się do tego, że ten projekt trwa i jest rozwijany :)

Co było open-source, to pozostaje open-source. Nikt (nawet właściciel) nie może projektu pozbawić licencji GNU GPL v2. Wszystko co jest dostępne, będzie dostępne.
Oczywiście przyszłości nikt nie zna i nie da się zagwarantować tego, że projekt będzie rozwijany w takim samym duchu przez najbliższe 300 lat. Może chińczycy nas w końcu zmiotą z rynku, albo wydarzy się coś innego, że projekt przestanie być opłacalny. Dlatego ważne jest, aby wspierać swoje. Kupując gotowe produkty, wiesz, że część wydanych złotówek zostaje u nas w kraju. Zarabia na tym sklep, hurtownia, producent sprzętu i producent oprogramowania. I tak to się kręci :)

W moim odczuciu, projekt obecnie się rozwija i jest dużo zapału, aby był rozwijany w takim samym duchu jak dotychczas. Osobiście na horyzoncie nie dostrzegam żadnej z tych rzeczy, których się obawiasz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Tak na marginesie tego typu obawy można wyrazić w stosunku do prawie każdego systemu. Za każdym stoi jakaś organizacja/firma, która czerpie z tego tytułu korzyści ale róznie dobrze może zbankrutować (Loxone, Grenton, etc. - chociaż to trochę inna liga produktów, systemy zamknięte). Tym bardziej to dotyczy systemów otwartożródłowych i opartych o chmurę. Chińczycy w ramach napięć politycznych też mogą któregoś dnia odciąć świat od TUYA :)

Tak jak napisał @klew nic nie jest w życiu dane na zawsze i "pewna jest tylko śmierć i podatki". Ja jednak stawiam na PL.
YoMan

jinx_20 wrote: Wed Dec 06, 2023 9:10 am Cześć, zastanawiam się nad wejściem w rozwiązania supla.
Zacząłem się jednak zastanawiać co będzie z tym projektem za np. 2, 5 czy 10 lat.
Na dzień dzisiejszy wygląda to zachęcająco tj. projekt jest rozwijany, open-source, jest dostępna wersja on-prem jak i darmowy cloud.
Ale... znając życie długo tak nie będzie i pewnie przy dalszym rozwoju pojawią się różne zakusy i pomysły typu sprzedać biznes chińczykom, zrobić wersję free z ograniczoną funkcjonalnością i reklamami, płatną itp. itd. W końcu każdy kiedyś chce zarobić i wiecznie nie będzie robił czegoś za darmo. Utrzymanie systemów też kosztuje.

W związku z tym chciałbym zapytać decydentów o plany na przyszłość? :)
Zastanawiający jest też związek z TransCom oraz AC SOFTWARE.

Nie zrozumcie mnie źle, chciałbym tylko poznać szerszy obraz całości zanim wydam kilka tysięcy pln to na to rozwiązanie.
Również się nad tym zastanawiałem, ale w Supli pokochałem to, że jest do bólu otwarta.

W przypadku, gdyby z jakiegoś powodu miała zakończyć działanie, to nawet w oficjalnych urządzeniach Zamela jest możliwość przełączenia się na MQTT, czyli otwarty standard komunikacji dla IoT, więc można postawić swój własny serwer lokalnie, czy to Supli, czy jakiegoś Home Assistanta i z urządzeń normalnie korzystać :D .
Nie mówiąc już o programowanych samodzielnie Sonoffach, gdzie w każdej chwili można je przeprogramować.

To jest jednak spora zaleta, bo zdecydowana większość systemów typu Loxone, Fibaro czy Somfy nie mają takich możliwości, a co najważniejsze, takiego świetnego forum ;)

Return to “Ogólna dyskusja”