Kupie nakładkę na licznik wody

ryszard.janiec@op.pl
Posts: 39
Joined: Tue Apr 18, 2023 5:40 am

Post

witam chciałbym bardziej panować nad zużyciem wody itd. szukam kompletnego rozwiązania.
User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

ryszard.janiec@op.pl wrote: Wed Dec 06, 2023 9:50 am witam chciałbym bardziej panować nad zużyciem wody itd. szukam kompletnego rozwiązania.
Ja nic nie sprzedam ;), ale jeśli chcesz kupić nakładkę na licznik, to zacznij od podania modelu licznika i może jakieś zdjęcia wrzuć?
Czy licznik ma wyjście impulsowe, czy ma możliwość podłączenia jakiegoś czujnika? A może już ma nakładkę jakąś założoną przez wodociągi i można czytać to co wysyła ta nakładka, albo też nic z tym nie da się zrobić.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
ryszard.janiec@op.pl
Posts: 39
Joined: Tue Apr 18, 2023 5:40 am

Post

jeden licznik ma nakładkę wodociągów a drugi bez jak na zdjęciach
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

ryszard.janiec@op.pl wrote: Wed Dec 06, 2023 12:03 pm jeden licznik ma nakładkę wodociągów a drugi bez jak na zdjęciach
Ten Apator nadaje na wmbus - do tego można dołożyć radio do obdioru ramek (wodociągi z reguły nie szyfrują danych - ale najlepiej jest pouszkać w sieci informacji na forach, czy ludzie z danego miasta z tego korzystają).

Na forum jest trochę wątków o "wmbus", "wmbusmeter", czy "mbus"
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
ryszard.janiec@op.pl
Posts: 39
Joined: Tue Apr 18, 2023 5:40 am

Post

Dzięki za podpowiedz
User avatar
Lector
Posts: 1430
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Sam odczytuje z tej nakładki. Rozumiem ze ten drugi masz na ogród?
Ja zamontowałem taki sam (u mnie było jaki typ ma być - wytyczne Aquanet Poznań) i na obydwóch mam nakładki z których mogę odczytywać stany liczników.
Oczywiście Aquanet i ja mamy wygodnie, oni odczytuje oba licznik bez wchodzenia na posesję, a ja nie muszę im wysyłać stanu drugiego licznika.

W Supla poszedłem o krok dalej i pobieram na Pi stan obu liczników aby uzyskać ilość ścieków i wysłać wartość jako kolejny licznik.
Screenshot_20231206-185531.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
ryszard.janiec@op.pl
Posts: 39
Joined: Tue Apr 18, 2023 5:40 am

Post

a jakaś podpowiedz! jak i czym czytasz?
User avatar
Lector
Posts: 1430
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Zakupiłem gotowca https://www.olx.pl/d/oferta/magic-meter ... WGQeq.html
Firmware od nas z forum do samodzielnej kompilacji - mogę pomóc.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
michalb2
Posts: 8
Joined: Thu Feb 29, 2024 5:33 am

Post

Lector wrote: Thu Dec 07, 2023 11:52 am Zakupiłem gotowca https://www.olx.pl/d/oferta/magic-meter ... WGQeq.html
Firmware od nas z forum do samodzielnej kompilacji - mogę pomóc.
Witam rozwiniesz wątek na jakim sprzęcie i jak to zrobiłeś. Planuję ogarnąć sobie tak samo ale nie wiem jak zacząć. Już mam tą przystawkę pracowała u mnie z homeass
User avatar
Lector
Posts: 1430
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

michalb2 wrote: Thu Feb 29, 2024 6:25 am
Lector wrote: Thu Dec 07, 2023 11:52 am Zakupiłem gotowca https://www.olx.pl/d/oferta/magic-meter ... WGQeq.html
Witam rozwiniesz wątek na jakim sprzęcie i jak to zrobiłeś. Planuję ogarnąć sobie tak samo ale nie wiem jak zacząć. Już mam tą przystawkę pracowała u mnie z homeass
Post już stary.
Z linka powyżej zakup gotowy moduł (co już niby masz), a na https://gui-generic-builder.supla.io/ wygeneruje firmware pod esp32 i ostatnia opcja SUPLA_CC1101.

Później konfigurujesz piny i ustawiasz jaki licznik.
Tu masz wątek do dyskusji na temat funkcji we firmware i zgłaszania problemów.
viewtopic.php?t=14406
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/

Return to “Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”