Reakcja i harmonogram

rafal.w30

Witam,
Mam delikatny problem z reakcją temperatury tzn. mam ustawioną w taki sposób że załącza mi ogrzewanie poniżej określonej temperatury ale w ramach czasowych (harmonogram aktywności dla tej reakcji np 22 ÷ 6). Problem polega na tym że jeśli temperatura spadnie poniżej określonej wartości i będzie to godzina np. 20 to ogrzewanie się nie załączy wcale nawet po godzinie 22 gdzie rozpoczyna sie aktywność dla tej reakcji.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

rafal.w30 wrote: Thu Dec 07, 2023 9:28 am Witam,
Mam delikatny problem z reakcją temperatury tzn. mam ustawioną w taki sposób że załącza mi ogrzewanie poniżej określonej temperatury ale w ramach czasowych (harmonogram aktywności dla tej reakcji np 22 ÷ 6). Problem polega na tym że jeśli temperatura spadnie poniżej określonej wartości i będzie to godzina np. 20 to ogrzewanie się nie załączy wcale nawet po godzinie 22 gdzie rozpoczyna sie aktywność dla tej reakcji.
Przejście przez wartość graniczną reakcji jest tym co ją wyzwala. Jeśli jest w tym czasie nieaktywna się nie uruchomi. Także przejście przez wartość ustawioną w reakcji musi nastąpić, gdy reakcja jest aktywna.

Do Twojego zastosowania lepszy byłby termostat. Pytanie tylko jakie tam masz urządzenie?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rafal.w30

Klew, dzięki za odpowiedź. Może uda mi się to obejść drugą reakcją "krytyczną" czyli minimalną temperaturą bez harmonogramu.

Return to “Ogólna dyskusja”