Visual Studio Code + PlatformIO + GUI Generic

iM@rek

Chcę uruchomić i zrozumieć działanie Gui Generic.
Za radą:
wrote:rafalekkalwak@wp.pl pisze: ↑śr gru 13, 2023 5:46 am
Bo jak już zostało napisane gui generic to nie biblioteka tylko cały program, ściągnij sobie z githuba gui generic, ustaw w pliku platformio.ini Twój kontroler i ustaw flagi rzeczy które chcesz mieć włączone.
Używasz esp32?

1. Pobrałem Gui Generic z GH Krycha88 i rozpakowałem do folderu: "Gui-Generic master"
2. Dodałem ten folder do środowiska w VSC
3. Pojawiło się z błędami w linii: #include "SuplaDeviceGUI.h"
  • #include errors detected. Please update your includePath. Squiggles are disabled for this translation unit (P:\ESPVSC\GUI-Generic-master\src\GUI-Generic.ino).C/C++(1696)
  • cannot open source file "SPI.h" (dependency of "SuplaDeviceGUI.h")C/C++(1696)
Czyli nie widzi SPI.h, nie ma go w repozytorium.
Czy to niewłaściwe/ stare repozytorium? Jest w nim plik platformio.ini - myślałem, że podpasuje do VSC.
A może niewłaściwie importuję projekt do VCS?

Używam Wemos D1 Mini, ale mam też kilka ESP32 WROOM WiFi, oczywiście zmienię, jeśli to pomoże.
rafalekkalwak@wp.pl

iM@rek wrote: Wed Dec 13, 2023 12:43 pm Chcę uruchomić i zrozumieć działanie Gui Generic.
Za radą:
wrote:rafalekkalwak@wp.pl pisze: ↑śr gru 13, 2023 5:46 am
Bo jak już zostało napisane gui generic to nie biblioteka tylko cały program, ściągnij sobie z githuba gui generic, ustaw w pliku platformio.ini Twój kontroler i ustaw flagi rzeczy które chcesz mieć włączone.
Używasz esp32?

1. Pobrałem Gui Generic z GH Krycha88 i rozpakowałem do folderu: "Gui-Generic master"
2. Dodałem ten folder do środowiska w VSC
3. Pojawiło się z błędami w linii: #include "SuplaDeviceGUI.h"
  • #include errors detected. Please update your includePath. Squiggles are disabled for this translation unit (P:\ESPVSC\GUI-Generic-master\src\GUI-Generic.ino).C/C++(1696)
  • cannot open source file "SPI.h" (dependency of "SuplaDeviceGUI.h")C/C++(1696)
Czyli nie widzi SPI.h, nie ma go w repozytorium.
Czy to niewłaściwe/ stare repozytorium? Jest w nim plik platformio.ini - myślałem, że podpasuje do VSC.
A może niewłaściwie importuję projekt do VCS?

Używam Wemos D1 Mini, ale mam też kilka ESP32 WROOM WiFi, oczywiście zmienię, jeśli to pomoże.
A co masz ustawione w platform.ini ?
dla Wrooma powinno być :

Code: Select all

[platformio]
default_envs =  GUI_Generic_ESP32

[common]
build_flags = TU MUSISZ SOBIE WYBRAC CO CHCESZ , WSZYSTKO INNE ZAKOMENTOWAĆ NP to:

-D SUPLA_ENABLE_GUI
                -D SUPLA_CONFIG
                -D SUPLA_OTA
                -D SUPLA_DS18B20
iM@rek

Zrobiłem zmiany w platformio.ini, ale to chwilowo chyba nie o to chodzi.
U mnie burzy się o coś innego, niezależnie od płytki:
w drugim wierszu kodu podkreśla #include "SuplaDeviceGui.h" i w komentarzu jest info, że nie widzi SPI.h:

Code: Select all

1   #include <arduino.h>
2   #include "SuplaDeviceGUI.h"
3   ...
  • #include errors detected. Please update your includePath. Squiggles are disabled for this translation unit
    (P:\ESPVSC\GUI-Generic-master\src\GUI-Generic.ino).C/C++(1696)
    cannot open source file "SPI.h" (dependency of "SuplaDeviceGUI.h")C/C++(1696)

Return to “Pomoc”