Automatyka kominka, wyciągu i okna / rekuperatora

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Spaceship

Czołem. Czy potrafilibyście mi wskazać, jakie elementy z ekosystemu działającego z Suplą, można wykorzystać do następującego zadania:
Gdy temp w komorze kominka wzrośnie pow. 50 st. (rozpalony kominek), to w sytuacji gdy użytkownik włączy wyciąg kuchenny, osobny moduł, ma podać napięcie na silnik od uchylania okna. O ile potrafię sobie wyobrazić dwa ostatnie zadania realizowane przez zwykłe ROW, to nie wiem co zastosować jako czujnik temp i jak to oprogramować w centrali aby działało w scenariuszu.
YoMan

Spaceship wrote: Wed Dec 13, 2023 2:30 pm Czołem. Czy potrafilibyście mi wskazać, jakie elementy z ekosystemu działającego z Suplą, można wykorzystać do następującego zadania:
Gdy temp w komorze kominka wzrośnie pow. 50 st. (rozpalony kominek), to w sytuacji gdy użytkownik włączy wyciąg kuchenny, osobny moduł, ma podać napięcie na silnik od uchylania okna. O ile potrafię sobie wyobrazić dwa ostatnie zadania realizowane przez zwykłe ROW, to nie wiem co zastosować jako czujnik temp i jak to oprogramować w centrali aby działało w scenariuszu.
To zależy :)

Generalnie pytanie czy masz możliwość połączenia przewodem kominek z oknem - to najlepsze rozwiązanie.

Jeżeli nie to do otwierania okna urządzenie w zależności od zasilania siłownika (niskie napięcie lub 230v). Do pomiaru temperatury np. ZAMEL THW lub DIY. Do połączenia między modułami możesz wykorzystać:
- reakcje cloud
- skrypty fracz
- warunkowanie z gg + linki bezpośrednie
YoMan

Return to “Pomysły i koncepcje”