Aktualizacja on line

pykaman
Posts: 127
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Post

Czy można jakiś filmik lub instrukcję krok po kroku jak aktualizować moduły ESP8266 przez www? Próbuję coś sam kminić i mi moduły padają i muszę je przez kabel reanimować. Soft GUI. Mam na niektorych jeszcze wersję 1.x.x.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Mam wrażenie, że od wersji 1.x nastąpiły tak duże zmiany, że nie zrobisz poprawnej aktualizacji OTA.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pykaman
Posts: 127
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Post

Ok to te moduły pójdą z kabla. Ale inne mógłbym przez OTA. Mógłbym, ale nie wiem jak😁
User avatar
artur_n
Posts: 435
Joined: Thu Aug 17, 2017 2:24 pm
Location: RJA

Post

Aktualizowałem swoje moduły jakiś czas temu do wersji 7.x.x, przy czym jak dobrze pamiętam jeden czy dwa miałem na wersji 1.x.x. Aktualizacja dwuetapowa przeszła bez problemu. Kwestia wygenerowania nowego softu z tymi samymi opcjami jakie były na module.
pykaman
Posts: 127
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Post

Witam ponownie. Poradziłem w końcu z tymi aktualizacjami. Tylko jest taka rzecz. Generuję nowe GUI z takimi samymi funkcjami i po wgraniu moduł oparty o GUI ze schematu np Sonoff Basic, nie ma przypisanego żadnego kanału wykonawczego. Czyli muszę wejść w konfigurację i ustawiać pod odpowiednie funkcje konkretne GPIO. Czy tak jest zawsze?? Poza tym "stary" moduł muszę usunąć z Cloud i na nowo go dodać i ustawić. Trochę to dużo roboty jak się ma na jednym module dużo funkcji i dodatkowo harmonogramy, grupy itp.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Jeżeli w GUI masz możliwość eksportu konfiguracji, to możesz później ją zaimportować (bez generowania nowego id czy jak to tam się zwie przy imporcie). Czyli wszystko się samo ustawi.
Jeżeli masz stary firmware, a w mierzy czasie zaszły zmiany ustawień kanałów, wyzwalaczy to tak, za każdym razem music usunąć w cloud i dodać na nowo.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/

Return to “FAQ / Jak to zrobić”