Cześć. Chodzi mi po głowie montaż zaworu na zasilaniu wody za wodomierzem. Miałem wczoraj awarię w łazience i całe szczęście, że byłem w domu, bo w innym wypadku byłaby pewnie powódź.
Chcę mieć możliwość zaprogramowania pracy elektrozaworu - otwarty w określonych godzinach, a poza tym zamknięty. Jak będę potrzebował wody w godzinach, w których zawór będzie zamknięty, jednym kliknięciem w smartfonie go otworzę i zamknę.
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenie?
Myślę o zakupie https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 4526884798 , ale nie wiem jakie sterowanie użyć (najlepiej na SUPLA) i jak podłączyć. Proszę o pomoc i porady.
Zawór Einbach - sterowanie
-
Z tego co wyczytałem w linku który podałeś to do sterowania potrzebujesz dwóch przekaźników i albo
podajesz na jeden albo na drugi czaly czas zasilanie. Ja mam Chinski montowany na zwykłym kupowym zawoze, miałem w planach podpiac go pod reakcje że jak alarm włączony to zawor zamknięty ale nie raz zmywarka chodzi jak nas nie ma i w tedy trochę lipa. Puki co zamykam ręcznie jak wychodzimy na dłużej.
podajesz na jeden albo na drugi czaly czas zasilanie. Ja mam Chinski montowany na zwykłym kupowym zawoze, miałem w planach podpiac go pod reakcje że jak alarm włączony to zawor zamknięty ale nie raz zmywarka chodzi jak nas nie ma i w tedy trochę lipa. Puki co zamykam ręcznie jak wychodzimy na dłużej.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Potrzebujesz modułu z stykiem przełącznym
Przekaźnik bez zasilania to zwarty styk NC i on zasila zawór - zamknij - jak podasz funkcję włącz to przekaźnik poda napięcie na zawór - otwórz
Teraz chcesz sam coś budować czy gotowca z zamela ?
Przekaźnik bez zasilania to zwarty styk NC i on zasila zawór - zamknij - jak podasz funkcję włącz to przekaźnik poda napięcie na zawór - otwórz
Teraz chcesz sam coś budować czy gotowca z zamela ?
-
Wg opisu z linku, tym zaworem steruje się identycznie jak roletami.
Tutaj wystarczy, że podłaczysz sterownik SRW-01 i ustawisz czasy otwarcia i zamknięcia. W apce będzie widoczny jako roleta
Kiedyś na allegro widziałem tego typu zestawy: https://archiwum.allegro.pl/oferta/supl ... 49469.html
Tutaj wystarczy, że podłaczysz sterownik SRW-01 i ustawisz czasy otwarcia i zamknięcia. W apce będzie widoczny jako roleta
Kiedyś na allegro widziałem tego typu zestawy: https://archiwum.allegro.pl/oferta/supl ... 49469.html
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Dzięki, czyli idzie to zrobić.
Czy jest coś tańszego od SRW-01 ? Inny sterownik?
Spróbowałbym coś porzezbic.
Zależy mi też na tym, bym mógł ustawić zakresy godzin w ciągu tygodnia kiedy zawór ma być ON a kiedy OFF
Zależy mi też na tym, bym mógł ustawić zakresy godzin w ciągu tygodnia kiedy zawór ma być ON a kiedy OFF
-
W zasadzie dowolny sterownik do rolet na 230 V powinien tutaj współpracować. W Supli kanał rolety, to kanał rolety - niezależnie od tego jaki sterownik tam siedzi, będziesz mógł ustawić te same rzeczy. Harmonogramem bez problemu ustawisz kiedy ma być otwarta, a kiedy zamknięta.krzys4m wrote: Thu Dec 14, 2023 9:11 pm Dzięki, czyli idzie to zrobić.
Jedyny minus jest taki, że harmonogramem steruje serwer, więc musi być dostęp do Internetu.
Do SRW możesz też podłączyć przyciski i przyciskiem fizycznym otworzyć/zamknąć. W innych sterownikach też możesz mieć sterowanie przyciskiem (ale nie musi być - zależy co znajdziesz i wybierzesz)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Jeśli w tym miejscu masz już zawór kulowy, to może zainteresuje Cię nakładka-siłownik na zawór - SM-AW713. Aby wgrać tam Suplę, trzeba podmienić fabrycznie zainstalowany moduł WB2S na ESP.krzys4m wrote: Thu Dec 14, 2023 9:11 pm Dzięki, czyli idzie to zrobić.
Last edited by jaku2k on Wed Jan 03, 2024 7:15 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
[/quote]
Jeśli w tym miejscu masz już zawór kulowy, to może zainteresuje się nakładka-siłownik na zawór - SM-AW713. Aby wgrać tam Suplę, trzeba podmienić fabrycznie zainstalowany moduł WB2S na ESP.
[/quote]
Zaciekawiłeś mnie tym siłownikiem.
Oczywiście zawór jest, więc taki siłownik to raz, dwa można zamontować.
Pytanie czy to się sprawdza? Jak długo podziała przy dwóch cyklach otwórz/zamknij na dobę?
Jak można wrzucić do niego ESP, które ESP?
Jeśli w tym miejscu masz już zawór kulowy, to może zainteresuje się nakładka-siłownik na zawór - SM-AW713. Aby wgrać tam Suplę, trzeba podmienić fabrycznie zainstalowany moduł WB2S na ESP.
[/quote]
Pytanie czy to się sprawdza? Jak długo podziała przy dwóch cyklach otwórz/zamknij na dobę?
-
[/quote]
[/quote]
Coś takiego musisz mieć w srodku. A tak po zamontowaniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Zakładając, że wybiorę Einbacha + SRW-01 to jakie czujniki zalania proponujecie by wszystko spiąć i nie obciążać zaworu niepotrzebną codzienną pracą?