Hej, chciałbym użyć wejść ROW-01 jako czujników. Czy jest to możliwe?
Przypadek użycia:
Chciałbym włączać piecyk zdalnie, i monitorować jego stan przez odczytywanie LEDów w piecyku.
Szczegóły:
1. Przekaźnik ROW-01 ma włączać piecyk gazowy.
2. Sterowanie przekaźnika tylko z clouda, wejścia nie mają na niego wpływać. Fizyczny włącznik piecyka będzie zawsze w pozycji włączonej, wtedy podanie zasilania przez przekaźnik włączy piecyk automatycznie.
3. Wejście pierwsze ROW-01 będzie podłączone do LEDy, "piecyk grzeje" = LEDa świeci
4. Drugie wejście ROW-01 będzie podłączone do LEDy "problem z piecykiem" np brak gazu = piecyk mruga 2 razy LEDą.
5. Ledy z piecyka podłączone do ROW-01 przez transoptoro-przekazniki LCA110.
--
pozdrawiam, P.
Wejścia ROW-01 jako czujniki
-
Moim zdaniem nie uda się z kilku powodówpsksupla@onet.pl wrote: Fri Dec 15, 2023 12:02 am Hej, chciałbym użyć wejść ROW-01 jako czujników. Czy jest to możliwe?
Przypadek użycia:
Chciałbym włączać piecyk zdalnie, i monitorować jego stan przez odczytywanie LEDów w piecyku.
Szczegóły:
1. Przekaźnik ROW-01 ma włączać piecyk gazowy.
2. Sterowanie przekaźnika tylko z clouda, wejścia nie mają na niego wpływać. Fizyczny włącznik piecyka będzie zawsze w pozycji włączonej, wtedy podanie zasilania przez przekaźnik włączy piecyk automatycznie.
3. Wejście pierwsze ROW-01 będzie podłączone do LEDy, "piecyk grzeje" = LEDa świeci
4. Drugie wejście ROW-01 będzie podłączone do LEDy "problem z piecykiem" np brak gazu = piecyk mruga 2 razy LEDą.
5. Ledy z piecyka podłączone do ROW-01 przez transoptoro-przekazniki LCA110.
--
pozdrawiam, P.
YoMan
-
Przy takiej funkcjonalności to tylko DIY. Zarówno od strony elektronicznej jak i programowej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
ROW-01 ma wejścia na potencjał 230 V.
Także średnio to widzę, przy odczytywaniu stanu z diod .
Zamel niedawno zapowiadał urządzenie INW-01: viewtopic.php?t=13775 :
Tylko nie tam nie ustawisz "podwójnego mignięcia". Chociaż w sumie ma tam być "Wyzwalacz akcji", więc jak odpowiednio ustawisz wyzwalacz na "2x kliknięcie", to możesz tych uruchamiać scenę, czy wysyłąć powiadomienie
Także średnio to widzę, przy odczytywaniu stanu z diod .
Zamel niedawno zapowiadał urządzenie INW-01: viewtopic.php?t=13775 :
Będą tam 4 wejścia.Niezmiernie mi miło poinformować, że jesteśmy w trakcie wdrożenia takiego produktu do sprzedaży. Będzie to jednomodułowe urządzenie "INW-01" zasilane od 5 - 24V, jednomodułowe na szynę TH-35. Wejścia wyzwalane potencjałem ujemnym jak i dodatnim.
Tylko nie tam nie ustawisz "podwójnego mignięcia". Chociaż w sumie ma tam być "Wyzwalacz akcji", więc jak odpowiednio ustawisz wyzwalacz na "2x kliknięcie", to możesz tych uruchamiać scenę, czy wysyłąć powiadomienie
-
Tylko ja podejrzewam, że "piecyk" sygnalizuje diodą różne błędy i np. wspomniane podwójne miganie w przypadku braku gazu jest miganiem cyklicznym. Autor musiałby to dokładniej opisać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Zawsze można pokombinować:Robert Błaszczak wrote: Fri Dec 15, 2023 9:27 am Tylko ja podejrzewam, że "piecyk" sygnalizuje diodą różne błędy i np. wspomniane podwójne miganie w przypadku braku gazu jest miganiem cyklicznym. Autor musiałby to dokładniej opisać.
1. odpalanie sceny wysyłającej powiadomienie i uruchamiającej "czekaj 1h" - wtedy powiadomienie poleci co 1 h, gdy problem będzie występował
2. załączanie jakiegoś wirtualnego przekaźnika, który przy włączeniu wysyła powiadomienie - wtedy leci jednorazowo i user musi "wyczyścić stan" wysłączając przekaźnik
-
Zgadza się. Ale to już DIY. Na INW-01 wirtualnego przekaźnika nie zrobimy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Dziękuję za odpowiedzi!
Diody LED z piecyka miałyby sterować optoprzekaźnik który zwierałby dane wejście do "N".
Chcialbym widzieć stan tych wejść bezpośrednio w aplikacji.
W tej chwili z ROW-01 nie wiem jak to zrobić. Widzę, że mogę skonfigurować wejscia jako włączające/wyłączające przekaźnik albo zachowujące się jako czujnik ruchu.
A ja chciałbym "odłączyć" te wejscia od przekaźnika, i tylko obserwować ich stan.
Jezeli to nie jest mozliwe w biezacym fimware ROW-01 to daloby sie to zrobic po zmianie firmware na generyczny i skonfigurowaniu tych wejsc jako "czujnik"?
Diody LED z piecyka miałyby sterować optoprzekaźnik który zwierałby dane wejście do "N".
W tej chwili z ROW-01 nie wiem jak to zrobić. Widzę, że mogę skonfigurować wejscia jako włączające/wyłączające przekaźnik albo zachowujące się jako czujnik ruchu.
A ja chciałbym "odłączyć" te wejscia od przekaźnika, i tylko obserwować ich stan.
Jezeli to nie jest mozliwe w biezacym fimware ROW-01 to daloby sie to zrobic po zmianie firmware na generyczny i skonfigurowaniu tych wejsc jako "czujnik"?
-
Nie da się pokazać stanu wejść w ROW-01. Wymagałoby to zmiany softu na urządzeniu, a jest to dość nietypowy temat, więc nie będziemy takiej funkcji wprowadzać.psksupla@onet.pl wrote: Fri Dec 15, 2023 10:52 am Dziękuję za odpowiedzi!
Natomiast możesz stanem wejścia załączać jakiś "wirtualny przekaźnik" i na nim możesz stan obserwować.
"wirtualny przekaźnik" to kanał przekaźnika ustawiony na jakimś ESP8266/ESP32 - można to w sofice GuiGeneric skonfigurować.