SRW 01 nie działa "10klik" ,nie można wejść w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

Witam.
Poprzerzucałem trochę forum.
Mam 7 x SRW 01 , sterują od kilku lat roletami w moim mieszkaniu.
Probówałem sposobem z filmu instruktażowego zmusić je do przejścia w tryb konfiguracji bo miałem kłopoty z ich podłączeniem się do sieci po wymianie routera .
4 sztuki z 7 udało mi się wybudzić 10 klikiem , jeden jeszcze się nie wybudził i nie podłączył do sieci , muszę go odłączyć od prądu , ale 3 sztuki nie reagują na 10 klik , ani na reset czerwonym guzikiem, pomigają chwilkę szybko i po chwili
Zdjęcie WhatsApp 2023-12-15 o 13.22.00_f49c25b8.jpg
albo dioda się świeci albo pulsuje powoli , nic się nie zmienia. Pierwsze trzy zaktualizowały się do wersji oprogramowania 2.8.58 , z resztą nie udało mi się nic zdziałać .

edit:po odłączeniu zasilania zatrybił czwarty sterownik , pozotałe 3 sztuki są niezłomne

Można je jakoś zdalnie skłonić do współpracy ?
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Przejście do trybu cfg przez 10x klik może być wyłączone w konfiguracji.
Każdy moduł z przyciskiem config (ten czerwony) można przełączyć w tryb cfg przytrzymując ten przycisk około 5s
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jakiej firmy masz router ?
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

Jeśli chodzi o router mam Asusa AX3000 , kupiłem go w maju 23" , na początku nie sprawiał żadnych problemów ale przyszła aktualizacja , po niej , tak to sobie tłumaczę , zaczęły się dziać historie takie jak niezalogowane urządzenia do sieci które się nie uruchamiają wg harmonogramu , są niewidoczne w mapie sieci itd, itd.
Doszedłem do wniosku czytając fora , że winowajcą jest router który jest za nowoczesny do tych sterowników zamela i że to jest powszechny problem tych routerów .

Wcześniej przez ostanią co najmniej dekade zawsze miałem asusy ale ten jest ostatni i idzie do zwrotu.
Zamówiłem teraz Mercursysa Halo który nie ma systemu wifi6 tylko wifi5 , zobaczymy .

Naciskałem czerwony przycisk i jego działanie jest takie jak w przypadku 10kliku , nie otwiera wlasnej sieci i tak jest w przypadku 3 urządzeń - nie wchodzą w tryb konfiguracji
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Z wymianą routera to bym się jeszcze wstrzymał. Zresetuj zasilanie. Wyłącz router, a najlepiej wszystko co nadaje w paśmie zbliżonym do 2.4Ghz. Wtedy sprawdź czy da się przełączyć SRW w tryb konfiguracji z przycisku CONFIG. Ważne aby zaktualizować wszystkie moduły do najnowszej wersji.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Starsze wersje softu miały jakiś błąd w obsłudze Wi-Fi, który objawiał się resetem urządzenia, gdy był włączany tryb konfiguracyjny, a w pobliżu znajdował się router Wi-Fi Tenda.
Może u Ciebie jest ten sam problem? Może jakiś sąsiad używa takiego routera.

Możesz spróbować przenieść urządzenie w inne miejsce i tam sprawdzić. Jak już Ci się uda to zrób aktualizację i problem już nie będzie występował.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możliwe też, że te moduły po prostu się zawiesiły dlatego zacznij od resetu zasilania.
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

klew wrote: Sat Dec 16, 2023 10:53 amStarsze wersje softu miały jakiś błąd w obsłudze Wi-Fi, który objawiał się resetem urządzenia, gdy był włączany tryb konfiguracyjny, a w pobliżu znajdował się router Wi-Fi Tenda.
Może u Ciebie jest ten sam problem? Może jakiś sąsiad używa takiego routera.

Możesz spróbować przenieść urządzenie w inne miejsce i tam sprawdzić. Jak już Ci się uda to zrób aktualizację i problem już nie będzie występował.
Nie wiem niestety jakich routerów używają sąsiedzi , podejrzewam , że używają takich rozwiązań jak ja czyli do connectboxa z upc w trybie modem mają podłączone routery , z wielu nazw ssid nic nie wynika , a dookoła mnie są domy jednorodzinne i szeregowce , na liście sieci w aplikacji wifi monitor pojawia się chwilowo tenda o mocy nadawania -91dBm ale nie wiem czy to może mieć jakikolwiek wpływ
Dzisiaj znowu spróbowałem i wyłączyłem wszystko co może generować 2,4 GHz i wyłączyłem prąd .
Po powrocie zasilania ani jeden SRW01 nie zalogował sie do sieci .

Wszystkie sterowniki są zabudowane w puszkach pod klawiszami , zasięg sieci przy każdym z nich jest 100 %
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Po resecie zasilania próbowałeś wejść w tryb konfiguracji z przycisku w urządzeniu ?
Czy dioda miga/świeci/nie świeci ?
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

pzygmunt wrote: Sun Dec 17, 2023 11:46 am Po resecie zasilania próbowałeś wejść w tryb konfiguracji z przycisku w urządzeniu ?
Czy dioda miga/świeci/nie świeci ?
Tak , po resecie prądu do 4 urządzeń udało mi sie dostać w tryb konfiguracji , do 3 sztuk nie. Pod wieczór jeszcze zdejmę klawisze z puszek (na tych 3 które nie tworzą swojej sieci )żeby się dostać do czerwonego przycisku i spróbuję jeszcze raz je wzbudzić i sprawdzić czy dioda miga czy świeci.
nie mniej jednak po aktualizacji - te 4 się zaktualizowały - były widoczne w aplikacji jeden dzień do resetu prądowego.
nie mam pojęcia dlaczego nie chcą się połączyć z siecią , a w"mojej supli" są widoczne jako rozłączone , nie mam stałego ip więc chyba tryb w jakim pracuje connectbox (modem/router) nie ma większego znaczenia ?
nie znam się na tych wszystkich protokołach sieciowych i zagadnieniach związanych z routerami a z tego względu ustawienia w tych urządzenaich mam zwykle na automat albo domyślne .

Czerwony guzik przez 5 sekund i powinien zaskoczyc trybkonfiguracji ? pytam zeby się jeszcze raz upewnić

Return to “ZAMEL SRW-01”