DIW-01 - możliwości konfiguracji.

zone
Posts: 2
Joined: Thu May 04, 2023 7:57 pm

Post

Mamy oświetlenie zewnętrzne Bożenarodzeniowe. Zasilanie 230V łączny pobór mocy około 24W.
Oświetlenie jest za jasne i ściemniam je manualnie ściemniaczem z gniazdem wtykowym z pokrętłem. Ściemniam poprzez obniżenie napięcia do około 192V. Działa jak należy.

Jednak chciałbym do tego celu użyć / kupić DIW-01. Stąd moje pytania.
Czy w ustawieniach mogę ustawiać minimalną i maksymalną jasność świecenia, ustawianą np. w %. I tym samym obniżam napięcie na wyjściu?
Czy w ustawieniach DIW-01 jest możliwość ustawienia czasu, efekt przejścia z jednego stanu do drugiego, zwanego też efektem zanikania np. w sekundach czy ms.

W harmonogramie supla cloud chciałbym "gęsto" ustawić różne jasności świecenia np. 40% i 70% co zmieniałoby się zgodnie z ustawionym harmonogramem. Oraz ustawić płynny efekt przejścia na dłuższy czas powiedzmy 3-4 sekundy, przez co uzyskałbym fajny efekt wizualny w prosty sposób.
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

zone wrote: Mon Dec 18, 2023 8:16 pm Mamy oświetlenie zewnętrzne Bożenarodzeniowe. Zasilanie 230V łączny pobór mocy około 24W.
Oświetlenie jest za jasne i ściemniam je manualnie ściemniaczem z gniazdem wtykowym z pokrętłem. Ściemniam poprzez obniżenie napięcia do około 192V. Działa jak należy.

Jednak chciałbym do tego celu użyć / kupić DIW-01. Stąd moje pytania.
Czy w ustawieniach mogę ustawiać minimalną i maksymalną jasność świecenia, ustawianą np. w %. I tym samym obniżam napięcie na wyjściu?
Czy w ustawieniach DIW-01 jest możliwość ustawienia czasu, efekt przejścia z jednego stanu do drugiego, zwanego też efektem zanikania np. w sekundach czy ms.

W harmonogramie supla cloud chciałbym "gęsto" ustawić różne jasności świecenia np. 40% i 70% co zmieniałoby się zgodnie z ustawionym harmonogramem. Oraz ustawić płynny efekt przejścia na dłuższy czas powiedzmy 3-4 sekundy, przez co uzyskałbym fajny efekt wizualny w prosty sposób.
Tak właśnie działa DIW I supla cloud. Najpierw ustawiasz poziomy jako 0% I 100% według własnego upodobania. Potem możesz sterować co 1% według harmonogramów lub z apki.
Nie ma opcji czasu przejscia.
Aczkolwiek wnioskując z mocy która podałeś to jest oświetlenie led więc DIW jak i wszystkie tego typu regulatory (smart lub nie) mają z tym problem, przy pewnym niskim poziomie jasności zaczynają mrugać. Wynika to z innej zasady dzialania i ściemniania led i tradycyjnych żarówek.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Adam K.
Posts: 12
Joined: Sun Jun 04, 2023 2:59 pm

Post

Tak, jak kolega wcześniej napisał, górną i dolną granicę ustawiasz sam według własnych potrzeb.
Co do możliwości ściemniania i rozjaśniania to ja mam ustawioną scenę, gdzie wykonywane są akcje co 250/500 ms z określonym poziomem świata (jasność wyrażona w %).
Np. 10% > 500 ms > 15% > 500 ms > 20% > 500 ms > 25% > ... itd. Działa całkiem fajnie.
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

Adam K. wrote: Mon Dec 18, 2023 10:42 pm Co do możliwości ściemniania i rozjaśniania to ja mam ustawioną scenę, gdzie wykonywane są akcje co 250/500 ms z określonym poziomem świata (jasność wyrażona w %).
Np. 10% > 500 ms > 15% > 500 ms > 20% > 500 ms > 25% > ... itd. Działa całkiem fajnie.
Dobre. Jak to robisz?.
1. Utwórz nową scenę.
2. Wybierasz kanał ściemniacza po ID, wpisujesz jasność w %, np. 10%.
3. Następnie dodaj opóźnienie i wybierasz 250 ms.
Zapisujesz scenę. I podobnie robisz z kolejnymi scenami, każdy nowy % np. 20% to nowa scena i nowe opóźnienie ?.

Następnie do pierwszej zapisanej sceny robisz "Dodaj nową akcję do sceny" i wskazujesz kolejne zapisane sceny?
Bo chyba w jednej scenie nie ma możliwości dodania kilku różnych jasności świecenia (%) i różnych czasów (opóźnień).

Dalej. Powiedzmy że zrobię odpowiednią ilość scen (i czasów w nich zawartych), żeby wypełnić całą 1 minutę. Teraz jak to włączyć w pętli, najlepiej harmonogram od - do. Widzę że mogę zrobić Interwał, np. co 1 minutę lecz tak włączony harmonogram działa cały czas. A chciałbym w określonych dniach, godzinach. Jest to możliwe ?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

edm wrote: Wed Dec 20, 2023 10:54 am
Bo chyba w jednej scenie nie ma możliwości dodania kilku różnych jasności świecenia (%) i różnych czasów (opóźnień).
Dlaczego nie?
Screenshot_20231220_195954_Chrome.jpg
edm wrote: Wed Dec 20, 2023 10:54 am
Dalej. Powiedzmy że zrobię odpowiednią ilość scen (i czasów w nich zawartych), żeby wypełnić całą 1 minutę. Teraz jak to włączyć w pętli, najlepiej harmonogram od - do. Widzę że mogę zrobić Interwał, np. co 1 minutę lecz tak włączony harmonogram działa cały czas. A chciałbym w określonych dniach, godzinach. Jest to możliwe ?.
Jest
Screenshot_20231220_200130_Chrome.jpg
Mam wrażenie że nawet nie zajrzałeś clouda żeby to sprawdzić
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Adam K.
Posts: 12
Joined: Sun Jun 04, 2023 2:59 pm

Post

edm wrote: Wed Dec 20, 2023 10:54 am
Adam K. wrote: Mon Dec 18, 2023 10:42 pm Co do możliwości ściemniania i rozjaśniania to ja mam ustawioną scenę, gdzie wykonywane są akcje co 250/500 ms z określonym poziomem świata (jasność wyrażona w %).
Np. 10% > 500 ms > 15% > 500 ms > 20% > 500 ms > 25% > ... itd. Działa całkiem fajnie.
Dobre. Jak to robisz?.
1. Utwórz nową scenę.
2. Wybierasz kanał ściemniacza po ID, wpisujesz jasność w %, np. 10%.
3. Następnie dodaj opóźnienie i wybierasz 250 ms.
Zapisujesz scenę. I podobnie robisz z kolejnymi scenami, każdy nowy % np. 20% to nowa scena i nowe opóźnienie ?.

Następnie do pierwszej zapisanej sceny robisz "Dodaj nową akcję do sceny" i wskazujesz kolejne zapisane sceny?
Bo chyba w jednej scenie nie ma możliwości dodania kilku różnych jasności świecenia (%) i różnych czasów (opóźnień).

Dalej. Powiedzmy że zrobię odpowiednią ilość scen (i czasów w nich zawartych), żeby wypełnić całą 1 minutę. Teraz jak to włączyć w pętli, najlepiej harmonogram od - do. Widzę że mogę zrobić Interwał, np. co 1 minutę lecz tak włączony harmonogram działa cały czas. A chciałbym w określonych dniach, godzinach. Jest to możliwe ?.
Mam ustawione dokładnie tak jak opisał @YoMan (tylko bez harmonogramu). Scenę z rozświetleniem uruchamiam ręcznie - wykonuje się raz i to koniec (tak potrzebowałem i tak sobie ustawiłem).
Czy można zapętlać scenę, aby zaraz po zakończeniu uruchamiała się ponownie z automatu i tak cały czas - szczerze mówiąc nie wiem. Dodanie do sceny tej samej sceny (rekurencja) jest niemożliwe.
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

YoMan wrote: Wed Dec 20, 2023 7:03 pm
edm wrote: Wed Dec 20, 2023 10:54 am Bo chyba w jednej scenie nie ma możliwości dodania kilku różnych jasności świecenia (%) i różnych czasów (opóźnień).
Dlaczego nie?
Dziękuję, naprowadziłeś mnie i załapałem :roll: .
YoMan wrote: Wed Dec 20, 2023 7:03 pm Mam wrażenie że nawet nie zajrzałeś clouda żeby to sprawdzić
Zajrzałem i testowałem ale Interwał. Może nie wypełni to rozumiem. Bo jak pisałem scena powiedzmy będzie miała maksymalnie 1 minutę. I tą 1 minutę chciałbym powielać w harmonogramie tygodniowym w konkretnych godzinach. Czy to oznacza że harmonogram dla tej sceny mam ustawić co 1 minutę To będzie bardzo rozbudowany i czasochłonny harmonogram. O ile harmonogram sam w sobie nie ma jakiś ograniczeń.
Chyba że faktycznie jest inne rozwiązanie?. Tak czy siak dziękuję jutro zobaczę jeszcze raz.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Jeżeli chcesz powtarzać co minutę ściemnianie i rozjasnianie to nieco dziwne ;)
Max częstotliwość harmonogramów to chyba 5min i dokładność harmonogramów chyba też nie jest co do sekundy. Ale możesz sprobowac zrobić scenę która uruchamia te pierwsza i czeka 1 min I znowu uruchamia i czeka .... I tak np. 10 razy ( chyba zmieści się w limicie) I potem harmonogram co 10 min
... może cię Przemek nie powiesi za floodowanie serwerow
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

Myślę że nie ma w tym nic dziwnego. Zainspirowany tematem pomyślałem że mógłbym dodać efekty świetlne (ściemniane - rozjaśnianie) dla oświetlenia świątecznego. Tym bardziej że daje się ono ładnie ściemniać ściemniaczem manualnym.
W tym celu powiedzmy zrobiłbym scenę ustawiając różne jasności (%) i opóźnienia, która łącznie trwałaby 1 minutę co wydaje się krótko. Ale w rzeczywistości ustawiając różne jasności (%) i opóźnienie chociaż na 1 sekundę ta scena byłaby mocno rozbudowana.
W harmonogramie Interwał co 1 minutę działa, sprawdzałem. To jest jakieś rozwiązanie ale włączenia i wyłączenia trzeba pilnować ręcznie, co dyskwalifikuje tą metodę. Natomiast nie wiem czy można zrobić tak jak piszesz "Ale możesz spróbować zrobić scenę która uruchamia te pierwsza i czeka 1 min I znowu uruchamia i czeka...". Mnie się nie udało. Tzn zrobiłem scenę 1, która uruchomiła scenę 2, to działa. Lecz nie wiem jak to zapętlić. Żeby po skończeniu scena 1 znowu wystartowała i uruchomiła scenę 2 itd.

Rozważałem kupić DIW-01 do tego celu, lecz zagmatwane to jest i raczej odpuszczam temat.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

edm wrote: Thu Dec 21, 2023 9:15 am Lecz nie wiem jak to zapętlić. Żeby po skończeniu scena 1 znowu wystartowała i uruchomiła scenę 2 itd.
Scena 1 uruchamia się z harmonogramu co minutę i uruchamia scenę 2.
Scena 2 odpala światełka płynnie z opóźnieniami 250ms po 2-3%
Nie ma tu żadnej pętli
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “ZAMEL DIW-01”