Witam
Ostatnio nabyłem SLW-02 i podłączyłem trzy paski led. Stworzyłem grupę i scenę dla grupy. Wszystko zadziałało poprawnie. W aplikacji 23.12-beta3 mogę regulować jasność i wl/wyl wszystkie trzy na raz i tu pojawia sie dwa problemy.
1) chyba aplikacji bo po paru zmianach jasności nie można czasem wyłączyć ledów przyciskiem w środku kółka tak jakby coś zawieszało możliwość reakcji na dotyk.
2) zmiany jasności kółkiem aplikacji odbywaja się "nerwowo" brak płynności. Efekt jest taki że jasność zmienia się skokowo. Brak przycisków +- może wtedy byłaby płynność ruchów.
3) dla testu zrobiłem scenę ze zmianami jasności co 5 i czasie 1s przejście do 20 (5,10,15,20) i efekt jest taki ze zmiany następują skokowo. Wiem ze wartości są skokowe ale z informacji na forum podobno mialo zmieniać się płynnie.
Może da się coś z tym zrobić?
Brak płynności zmian jasności
-
SLW rozjaśniają i ściemniają płynnie w jakimś tempie (raczej dość szybkim). Jeśli będziesz dawał mu nową jasność w większych odstępach czasu, to będzie to wyglądało na skokowe.Ara2 wrote: Wed Dec 20, 2023 11:10 am Witam
Ostatnio nabyłem SLW-02 i podłączyłem trzy paski led. Stworzyłem grupę i scenę dla grupy. Wszystko zadziałało poprawnie. W aplikacji 23.12-beta3 mogę regulować jasność i wl/wyl wszystkie trzy na raz i tu pojawia sie dwa problemy.
1) chyba aplikacji bo po paru zmianach jasności nie można czasem wyłączyć ledów przyciskiem w środku kółka tak jakby coś zawieszało możliwość reakcji na dotyk.
2) zmiany jasności kółkiem aplikacji odbywaja się "nerwowo" brak płynności. Efekt jest taki że jasność zmienia się skokowo. Brak przycisków +- może wtedy byłaby płynność ruchów.
3) dla testu zrobiłem scenę ze zmianami jasności co 5 i czasie 1s przejście do 20 (5,10,15,20) i efekt jest taki ze zmiany następują skokowo. Wiem ze wartości są skokowe ale z informacji na forum podobno mialo zmieniać się płynnie.
Może da się coś z tym zrobić?
Np. włączasz na 5%, urządzenie w 200 ms rozjaśnia z 0 do 5%.
Po sekundzie ustawiasz 10%, urządzenie w 200 ms rozjaśni z 5 do 10%
itd (czasy czysto teoretyczne).
Odnośnie apki - używasz Androida czy iOS?
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę te konkretne informacje i moze rozwiąże to moj problem dam znac
-
Problem ze sterowaniem tym on/off jest w widoku "grupy" w apce, czy także na indywidualnych kanałach?
-
Nie sprawdzałem dokładnie na poszczególnych kanałach problem na pewno występował na grupie.klew wrote: Wed Dec 20, 2023 11:27 am Problem ze sterowaniem tym on/off jest w widoku "grupy" w apce, czy także na indywidualnych kanałach?
-
Sprawdziłem to ustawienie czasów w scenie minimalnie można 250ms i niestety nic to nie daje dalej wizualnie widać skoki jasności.
Ustawiłem jedną zmianę w scenie na 0-20-0 i przy takim ustawieniu widać płynność osiągania wartości w jedną jak i w drugą stronę. Fakt dzieje się to dosyć szybko ale ładnie. Świadczy to o tym że sterownik i soft sam działa poprawnie.
Chciałem uzyskać efekt "oddychania" światła ale do tego musiałbym mieć wpływ na czas osiągania ustalonych wartości jasności i wtedy odpowiednio ustawiona scena utrzymywałby wizualną płynność.
Jeżeli chodzi o aplikację i to blokowanie on/off tylko w grupie to tu coś jest ogólnie dziwnego bo suwak po przesunięciu na konkretną wartość zawsze ucieka do zera(po wyłączeniu i włączeniu). Są też kropeczki, które początkowo skakają - pewnie to poziomy poszczególnych kanałów. Użytkowo grupę robiłem do wspólnego zarządzania kanałami i poziomy kanałów powinny być wspólne i chyba są wiec po co te kropeczki może to powoduje chwilowe ok 3-4s blokowanie przycisku
Chciałem przesłać film z symulacja blokowania ale tutaj sie nie da.
Ustawiłem jedną zmianę w scenie na 0-20-0 i przy takim ustawieniu widać płynność osiągania wartości w jedną jak i w drugą stronę. Fakt dzieje się to dosyć szybko ale ładnie. Świadczy to o tym że sterownik i soft sam działa poprawnie.
Chciałem uzyskać efekt "oddychania" światła ale do tego musiałbym mieć wpływ na czas osiągania ustalonych wartości jasności i wtedy odpowiednio ustawiona scena utrzymywałby wizualną płynność.
Jeżeli chodzi o aplikację i to blokowanie on/off tylko w grupie to tu coś jest ogólnie dziwnego bo suwak po przesunięciu na konkretną wartość zawsze ucieka do zera(po wyłączeniu i włączeniu). Są też kropeczki, które początkowo skakają - pewnie to poziomy poszczególnych kanałów. Użytkowo grupę robiłem do wspólnego zarządzania kanałami i poziomy kanałów powinny być wspólne i chyba są wiec po co te kropeczki może to powoduje chwilowe ok 3-4s blokowanie przycisku
-
Może kiedyś efekty do RGB i Dimmerów dodamy . Wtedy byłoby to prostsze.Ara2 wrote: Thu Dec 21, 2023 12:19 am Sprawdziłem to ustawienie czasów w scenie minimalnie można 250ms i niestety nic to nie daje dalej wizualnie widać skoki jasności.
Możesz spróbować zmiany o 1% co 250 ms, może wtedy będzie to trochę płynniej wyglądać.
Obecnie te urządzenia mają tylko wbudowane "szybkie" rozjaśnianie i nie da się tego konfigurować.
Odnośnie aplikacji, to sprawdzimy to i jak coś jest źle to poprawimy . Tylko już w okres świąteczny wchodzimy, więc na spokojnie
Dodałem issue, aby temat nie uciekł: https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/540
-
Sprawdziłem tą propozycję 1% 250ms ale niestety nie daje to dobrego efektu. Może faktycznie trzeba poczekać szczególnie jak ma się Suplę. Na tą chwilę trochę żałuję decyzji wyboru produktu Zamel SLW-02 sterownika do zarządzania trzema kanałami LED. Oczywiście podstawowe funkcje działają dobrze on/off i np. sciemnij programowo do określonego poziomu, pamięć poziomu. Niestety uważałem, że reszta da mi również pełną satysfakcję z użytkowania. Obecnie to trochę drogi, ubogi i niedopracowany programowo sterownik. Czytałem na forum, że efekty były zapowiadane juz w 2020roku.
Naprawdę lubię Suplę i ludzi tworzących świetne rozwiązania. Zamel to powinny być równie dobre i wyjątkowe produkty o największych w danym momencie możliwościach Supli i gro produktów spełnia te założenia ale nie wszystkie.
Dziękuję @klew za pomoc i pozdrawiam.
Naprawdę lubię Suplę i ludzi tworzących świetne rozwiązania. Zamel to powinny być równie dobre i wyjątkowe produkty o największych w danym momencie możliwościach Supli i gro produktów spełnia te założenia ale nie wszystkie.
Dziękuję @klew za pomoc i pozdrawiam.
-
Zrobiłem jeszcze jeden test na działanie płynności ściemniacza. Teraz jestem pewny, że problemem jest z płynnością w aplikacji, a w zasadzie z oprogramowaniem suwaka. Każdy dotyk i przesuniecie zmienia wartość bezpośrednio co powoduje skoki. Test porównawczy zrobiłem na suwaku Google Home i tutaj jest wszystko poprawnie. Suwakiem ustalamy wartość puszczamy i sterownik płynnie ustala określoną jasność.